Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

viernes, 18 de septiembre de 2015

El nin d'Eivissa


Els anys passaven i aquell matrimoni encara no havia tengut cap fill.

Cada matí, la muller sortia damunt el portal i contemplava el cel de la seva illa, blanc i net com un llençol de fil, amb els ulls una mica cansats. En volia un, d’infant, aquella dona i, potser, —com ho deien les veïnes— n’hauria fet un de fang, si hagués estat possible. Observava com passaven els dies, com els anys s’escolaven, amb l’endarrer de tenir un fill de ses entranyes.

Un dia —ningú no diu qui n’hi havia parlat, d’aquella Verge— acudí al seu empar i invocà la seva protecció. Sabia que eren lluny, les cases de Lluc, d’aquella terra seva, més enllà de la mar. Eren lluny, a l’altra banda de la cinta que, tots els matins, seguia amb la mirada, fins a omplir-se l’alè de sal, èbria de llum i de salobre.

“Si em veia a esser mare —es deia a si mateixa—, acudiria a veure-la al seu mateix recer, aquesta verge. Hi aniria peu descalç com una penitent i li oferiria el meu fillet talment una penyora”.

El marit acceptà la promesa de sa muller i decidí d’acompanyar-la al pelegrinatge, si tenien un fill. No tardaren gaire. Als nou mesos en punt varen ser pare i mare d’un nin com un ramell i atribuïren la gràcia a Nostra Senyora.

L’infant creixia, mentre els pares ajornaven un any per l’altre l’acompliment de la seva promesa. Quan va tenir vuit anys, decidiren que no podien deixar passar més temps i resolgueren d’embarcar-se en un xabec, i arribar a Mallorca, i fer el camí de Lluc, el peu descalç, el cor agraït.

La nau traçava esteles de sal sobre el mar. De sobte, el vent començà a moure les aigües i la barca, enduta per la força del vent, saltava com una cabrida entre les ones. Aviat els entrà el mareig, als viatgers. Només el nin jugava tranquil sobre coberta, satisfet de veure la mar esvalotada, el combat del xabec en una maregassa increïble i desfeta.

Tombà la nau i el nin va caure a l’aigua.

Un mariner cridà, talment una gavina enfollida:
—Aturau la nau, que el nin es nega!

Llançaren les cordes que tenien i intentaren de rescatar-lo amb totes les forces. Acabaren que ningú no sabia què es feia i el nin es va perdre dins les ones.

Bé varen cercar-lo, els mariners, fins a la posta de sol.

Caigué la fosca i tothom ja el donava per perdut entre les aigües. El pare parlà de tornar arrera, cap a la seva terra, vers la llum endolada de la seva illa. La mare decidí d’acabar el viatge, d’arribar a Lluc i explicar-li a la Verge que ningú en no esser ella podia retornar-los el fill de ses entranyes, tot just perdut en aquella mar esvalotada i freda.

Arribaren al moll de Ciutat.

Partiren cap a Lluc. Mai no finia, el camí, i les voltes es multiplicaven com un embull de cintes tenyides d’amargor. Ploraren, dins el temple. De sobte, pel corredor de l’església vella, va comparèixer el fill...

Pensaren que es tractava d’un miratge, d’una visió quimèrica que el dolor els presentava sobre el tel de la vista.

L’infant saltava davant els seus ulls. Els va estrènyer les mans... Preguntà, sa mare:
— A quina corda pogueres aferrar-te? Quin mariner vengué a rescatar el teu cos mig ofegat?

I va respondre el fill:
— Va esser aquella Senyora que em va treure del mar. M’abrigà una flassada i m’eixugà la pell, passada mitjanit.

(JANER MANILA Gabriel, Les llegendes de les terres de Lluc
Publicacions del santuari de Lluc, Mallorca, 1984)


martes, 15 de septiembre de 2015

El P. Ricard Janer, nou Prior

El P. Ricard Janer va néixer a Biniamar (Selva) l’any 1938. Professà a la Congregació de Missioners dels SS. Cors l’any 1955. Acabats els estudis de filosofia i teologia a Lluc va ser ordenat prevere l’any 1964.

Devers els anys ’60 predicà algunes missions populars a Àvila i Catalunya i nombrosos exercicis espirituals a religioses. Fou Director espiritual a molts cursets de cristiandat, tant a Mallorca com a Barcelona.

En diferents etapes ha viscut a Lluc durant 20 anys, on ha exercit com a professor de l’Escolania, conservador del museu i administrador del Santuari.

També ha exercit com a Rector de la parròquia de La Real i Rector solidari de les parròquies de la Vall de Sóller i del Convent.

Se li ha demanat exercir com a conseller en qüestions d’economia de diferents Institucions religioses, així com en temes d’art litúrgic. De fet ha estat membre de la Delegació diocesana del Patrimoni artístic com també del Consell Presbiteral de Mallorca.

Endemés d’aquestes tasques ha col.laborat setmanalment al setmanari “Sóller” comentant  l’evangeli dels diumenges (1994-2013) i ha dedicat moltes hores a ordenar tels arxius històrics de la seva Congregació i del Santuari de Lluc.

El dia 12 de setembre del 2015 fou nomenat Prior de Lluc pel Bisbe de Mallorca. 

domingo, 13 de septiembre de 2015

Pregó de la Diada

El Sr. Pep Barceló des de fa molts anys és l’arxiver de fet del santuari de Lluc. Si no fos per ell l’arxiu probablement romandria ensopit i amb les portes tancades la major part de l’any. Només tenim paraules d’agraïment per la seva tasca desinteressada.
Puntualment cada setmana puja un parell de dies per atendre els estudiosos que sol.liciten documents o per posar una mica d’ordre a les estanteries o per seguir transcrivint les dades de lletres antigues —i males de llegir— que dormen enfundades entre papers i pergamins.
Li demanàrem a n’en Pep Barceló que fes el pregó de festes i el dia 5 de setembre ens va dir tot un seguit de coses interessants —això sí, de la història de cada dia, la que més li agrada— que de bon grati reproduiríem, però només en podem extreure un parell de pàgines per qüestió d’espai. 

La història de Lluc ha estat escrita per molt bons historiadors, però  a mi personalment m’agrada la història que jo dic “en minúscules”. La història en majúscules ens conta les batalles guanyades, les grans gestes, les conquestes, en una paraula: els fets importants pel país, pels reis, pels nobles. La història que no surt als llibres, la “minúscula”, és la de les persones normals i corrents, les de cada dia, que fan feina, estudien, compren, venen i conviuen uns amb els altres: La vida quotidiana.

Des de temps immemorials la gent ha vengut aquí, per aquestes muntanyes a cercar conhort. Ja ho han dit moltes vegades: Lluc, lucus, bosc sagrat. Si ens endinsam en el temps amb la imaginació podem veure que els antics, prehistòrics habitants de la contrada, venien aquí a cercar remeis i consols per les seves cuites i fins i tot a enterrar els seus morts. La Cometa dels Morts, descoberta pel germà Macià acompanyant un grup d’estudiants d’aleshores, ara ja antics blavets granats i documentada pel P. Cristòfol Veny, n’és un bon exemple.

Seguint als nostres avantpassats prehistòrics no seria descabellat pensar que els primers cristians, no estic xerrant dels del segle XIII sinó dels descendents dels cristians dels primers segles del cristianisme, esclaus o lliures que convisqueren amb els moros, seguissin la tradició de venir en peregrinació a aquest lloc sagrat.

D’això no n’hem trobat notícia escrita, però lo que si és veritat és el fet de que molts pocs anys després de la conquesta de Mallorca pel rei en Jaume venia tanta de gent, tants de pelegrins, que segons diu un document de l’època en Guillem de Colom, conrador de les terres d’en Bernat Sa Coma, és a dir, aquestes terres que ens en revolten, renuncià a conrar-les perquè els qui venien a pregar, sense mala intenció li feien malbé els seus treballs, ja que, lògicament, amollaven les bísties a pasturar – que menjaven dels seus sembrats – arrabassaven branques dels arbres per poder-se encalentir fent foc i li trepitjaven el sembrat. Arribaren a un acord, pagar a mitges els impostos i la mitat per hom dels guanys.

Però això volia dir que Lluc no era un lloc avinent per anar a cap banda, havien de venir ben aposta per camins de cabra o pels camins romans que encara trobam anant o venint de Pollença, de Caimari i altres indrets No hi havia hagut temps de fer-se’n tradició, feia molt pocs anys des de 1229 (any de la Conquesta), per tant aquest sentiment ja era dins el cor dels mallorquins, un costum arrelat dins la mentalitat i sentiment del poble, no dels qui arribaren amb la Conquesta sinó dins tots els qui d’una manera o altra ja eren a la nostra illa i que ja des de generacions i generacions venien aquí.

Al llibre del Mostassaf, recollit per Mn. Antoni Pons, podem veure tota una normativa de bona convivència, des de la manera de fer les cases, amb un aiguavés cap al carrer i l’altre a la part del corral, per no molestar els veïns, normes per poder tenir els cossiols d’alfabeguera ben assegurats perquè no poguessin caure damunt els vianants, fins a vetllar pels correctes preus de la carn, peix, carbó o qualsevol altre mercaderia. Les presons, llevat de les de la Inquisició, s’utilitzaven poc, les penes s’aplicaven aviat, multes immediates, azots si no podien pagar la multa i si la malifeta era molt grossa, desterrat o ajusticiat.

Però totes aquestes normes aquí no tenien raó de ser, els habitants d’Escorca, ja de bon començament, eren persones valentes, esforçades, vivien aïllades durant mesos i mesos a les seves possessions o trepitjant neu, fent sitges de carbó, tenint cura dels seus ramats i guardes de porcs, recollint càrritx i altres feines de la muntanya . No tenien més autoritat que els prohoms elegits cada cert temps, però sempre, fitxeu-vos hi bé, amb la mirada posada en aquest lloc emblemàtic: El Santuari on ja hem comentat que era el lloc on es prenien totes les decisions que afectaven al terme. 

En uns temps en que el paper i ja no diguem el pergamí era un bé car i escàs, no s’escrivia res pel simple fet d’escriure. Als arxius tots els documents que hi ha guardats són interessants, han tengut la seva importància del moment i molts d’ells amb vigència al llarg dels segles. Darrera cada pàgina hi ha una història personal que ens permet entreveure lo que preocupava a la gent, lo que volien i moltes vegades, com vivien.

Aquests documents ens permeten saber, com hem dit abans, que ja al segle XIII venia molta gent en peregrinació; a un testament de 1285 trobam que un tal Guillem de Ferrer era beneficiari d’una certa quantitat de doblers deixats en testament per na Saurina, muller de Pere Porquer, per poder venir a estudiar a Sant Pere d’Escorca, lo qual significa que aquí ja hi hagué, si no la primera escola d’Europa, una de les primeres. A aquest primer nom hi segueix una llarga llista.

miércoles, 2 de septiembre de 2015

Crònica de l'agost 2015

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1 i 2. Amb una animada revetla al tradicional lloc de sortida s'apleguen milenars de caminants de  la 42 edició de la «Marxa des Güell a Lluc a peu» que esperen el sus de partida. Tota una nit mescla d'esforç, cansament i alegre companyia. De bon matí van arribant a la Plaça dels Pelegrins satisfets per la gesta i a la vegada retuts. Visites a la Mare de Déu peu rossec i, a les 10:00, els dirigents i voluntaris, fan una ofrena de flors al cambril. El P. Manuel Soler els dóna la benvinguda i anima a fer tots junts una pregària. Aquesta caminada vol ser una «expressió de mallorquinitat», on hi cap l'esperit esportiu, l'aventura i una nova experiència religiosa dels pelegrinatges.


A la Casa d'Espiritualitat, diumenge vespre, comença una tanda d'Exercicis Espirituals que dirigeix el P. Vicenç Miró a un grup de religioses.

5. Tornen els Blauets de casa per a seguir les vacances a Lluc. Tenen un horari d' estiu molt atractiu: temps per a l'assaig coral, tallers, esports, piscina...sense obviar la Salve del migdia. Després de l'Ofici de cada diumenge tornen a ca seva fins el pròxim dimecres. Així ho faran tot el mes d'agost.

9. A l'Ofici de les 11:00 que presideix el P. Ricard Janer es fa memòria del 131 aniversari de la Coronació Pontifícia de la Mare de Déu de Lluc que esdevingué un fet històric memorable de devoció popular el 10 d'agost de l'any 1884 L'Escolania canta les antífones pròpies de la festivitat de la Mare de Déu de Lluc i el cant final «A Lluc té son trono/la Reina de l'Illa» (T. Forteza-B. Torres)

Seguint la tradició anual a l'Oratori de Sant Llorenç de Tuent i Sa Calobra es celebra una Missa en honor del titular d'aquesta contrada. Presideix l'Eucaristia i fa l´homilia el P. Vicenç Miró. Després l'Ajuntament d' Escorca convida a tots a un berenar/sopar.

13. Visita del monjo budista tibetà Yonten Sangpo que viu exiliat a un monestir del Nepal. A més d'assistir a la Salve de l'Escolania admira l'audiovisual i el Museu. És convidat a dinar amb la Comunitat i en una animada sobretaula ens conta les seves experiències. Ens deixa com a record una espècie de foulard símbol d'amistat i pau. L'acull i acompanya l'ex periodista i bon amic Pep Matas.


15. Festa de la Mare de Déu Assumpta. Amb la solemnitat litúrgica que li pertoca i els cants de l'Escolania celebram l'Ofici de les 11:00 amb una notable participació de fidels. Es presenten els nous escolans de la basílica: Pedro Itúrbide i Joan Francesc Cladera.

A les 20:00 vetlada musical amb una primera part dels Blauets: Nigra sum de Pau Casals, l'Ave Maria de Caccini i l'Ave Verum de Mozart amb la bella veu de Maria Rosselló, antiga blaueta.

La segona part, més extensa, fou interpretada per un grup de cambra que s'ha format aquesta setmana passada al Santuari amb mestres i alumnes de diverses procedències, mallorquins, catalans i algun francès. Tot un repertori variat de música clàssica que meresqué els elogis i aplaudiments de l'auditori que restà corprès de la perfecció adquirida pel nou grup d'amics.

19. Canvi de temps. La calor ha deixat pas a la baixada de temperatura i a la pluja. Aquests dies han caigut 45 litres sense inundacions ni calabruix. Tanmateix els meteoròlegs anuncien que tornarà la calor pròpia d'aquest temps d'estiu.

22. Durant aquest mes d'agost tots els dissabtes hi ha Missa a l'esglesieta de Sant Llorenç. Avui també s'hi celebra el Baptisme de Nora, de Sóller, filla de Emeka Maduka de Igbo-Ukwu (Nigèria) i de Francisca Amengual, de Sóller.

26. Visita de Gabriel Carrió i Vives, historiador de l'art i professor de la Universitat de les Illes Balears. Fa un treball d'investigació sobre la iconografia de Santa Catalina Thomàs i obté fotografies i dades al nostre Museu i dependències del Santuari.

Com els dos anys passats es repeteix l'experiència d'una trobada de professors i alumnes de l'Escola Ireneu Segarra amb l'Escolania de Lluc. Són uns dies de convivència i treball conjunt molt enriquidors . 

Montserrat Vinyet, abadessa emèrita del Monestir de Sant Benet de Montserrat, amb una monja benedictina del Monestir de la Sagrada Família de Manacor assisteixen a la Missa del migdia i a la Salve de l'Escolania.

28. Un grup de gent major de l'associació «Vida Creixent» de Manacor, passen uns dies a l'hostatgeria dedicant un temps a la reflexió i a la pregària. Els acompanyen els seus dirigents Mn. Guillem Parera i Mn. Bartomeu Tauler. També ha passat uns dies al Santuari , Mn. Llorenç Sastre.

El P. Manuel Soler fa el baptisme de Noa Antònia de la Colònia de Sant Jordi. Són els seus pares Lluís Francesc Xavier Garcia Bauzà i Isabel Sánchez Encina

29. Aina Maria Pinya Aguiló, de Manacor, de part de la seva germana Catalina, fa el present de 10 rosaris de diverses procedències i formes que aniran a la secció de presentalles a la Mare de Déu.

A les 18:45 bateig de Maria de Lluch, de Palma, filla de Andreu A. Nadal i de Maria de Lluch Mas Gelabert.

A les 20:00 Concert de l'Escolania de Blauets i alguns antics blauets la Basílica. A més d'algunes cançons tradicionals l'Escolania ens sorprèn agradablement amb un breu repertori on fan expressió corporal marcant el ritme amb molta alegria. Com sempre la blaueta Sandra Caldentey ens mostra el seu art amb el violí. Maria Rosselló, antiga blaueta, cada vegada amb la veu més formada és molt aplaudida així com l'antic blauet Josep Alarcón i dues alumnes seves amb flauta i violoncel. Una vetlada molt agradable.


30. Ofici solemne que presideix el P. Ricard Janer i és concelebrat pel P. Miquel Melià procedent de República Dominicana i el P. Antoni Romero de Puerto Rico, així com els PP. Jesús Dean i Vicenç Miró. Hi assisteixen els components de l'Associació d'Antics Blauets que avui tenen l'Assemblea Anual. A l'ofertori, a més del pa i el vi, presenten un treball d'investigació sobre la lletra de l'himne oficial dels AA. BB. que va compondre el P. Josep Obrador, un himne que és cantat al final de la celebració amb l'emotivitat continguda de tants de records viscuts a Lluc.

Al moment de l'acció de gracies de la Comunió la coral Alma Kören de Suècia participa amb un cant i, després de la Missa, ens obsequien amb un breu concert.

Tot seguit, a la Sala de la Santa Figura, Assemblea dels AA. BB. on, a més de la benvinguda de Gabriel Ferragut i la presentació de Ricard Janer es parla de les diverses tasques realitzades al llarg de l'any, sopar de Nadal, etc. i sobretot de la Pujada de la Part Forana. Es parla d'un reglament de la  Pujada per tal de millorar la seguretat i evitar la saturació de vehicles.


Gabriel Ferragut fins ara president de l'associació ha estat elegit batle de Sa Pobla. S'agraeix la seva bona actuació i els èxits obtinguts i ara deixa el càrrec de president per no fer feixuga la seva dedicació. Es procedeix a l'elecció de la nova Junta que queda així:

President: Llorenç Gelabert Crespí / Tresorer: Bartomeu Serra Soler / Secretari: Sebastià Sureda i Canyelles / Vocals: Gabriel Ferragut Mir, Pere Solivelles Ferrer, Pere Fullana Puigserver, Antoni Vives Morell i Lluc Oliver Vives.


A tots ells gràcies i enhorabona per haver acceptat el càrrec i ànims per la seva tasca. Després de l'Assemblea, a l'Acolliment del Centenari, un bon dinar de germanor entre antics, nous i familiars dels blauets.

Com a fruit de la convivència i assajos que han viscut professors i alumnes de l'Escola Ireneu Segarra i l'Escolania, durant l'horabaixa, ens ofereixen un original «concert itinerari musical»: A diversos indrets del Santuari es troba un grup de música de cambra que ofereix una peça musical, més endavant un altre grup amb una nova partitura, fins a cinc grups, envaeixen l'aire de música al patiet interior, al jardí de la magnòlia, els porxets, a la placeta del lledoner i, finalment a l'atri del Bisbe Campins....Una experiència nova d'art i poesia.