Llorenç Ripoll Flexas, històric del periodisme mallorquí, va morir ahir dematí a 76 anys a causa d'una aturada cardíaca a Lluc, on vivia des de feia alguns anys. Especialitzat en informació esportiva, fou membre de la Redacció del diari Baleares. Fins la setmana passada mantingué el contacte amb els lectors del diari Ultima Hora amb articles de tipus costumista. Nascut el 6 de gener de l'any 1934 a la barriada palmesana de Santa Catalina, Llorenç Ripoll va ingressar amb 18 anys a la plantilla d'El Correo de Mallorca, que poc després es va fusionar amb l'Almudaina i canvià el nom per Diario de Mallorca, amb la qual cosa es pot dir que en fou un dels seus fundadors. Però "vaig passar de resar el rosari a cantar El cara al sol", deia en broma aquest campió d'Espanya juvenil de natació, en estil papallona.
Inicis al Baleares
El mateix Llorenç Ripoll contava que va ser Javier Jiménez, director del Baleares del Movimiento, qui va tenir "l'ocurrència de fitxar-me. El meu debut va ser impressionant: passà per davant meu volant una màquina d'escriure de la marca Torpedo que un periodista anomenat Oliver havia llançat contra Joan Bonet perquè aquest deia que l'al·lota d'Oliver tenia el cul gros. Instants després entrà Andonegui, l'entrenador del Mallorca, per aclarir comptes amb el cap d'Esports, Miquel Vidal, Rat, perquè havia escrit que no li agradava la tàctica de l'equip". Aquell era l'ambient allunyat de la política que regnava en una de les més grans redaccions del periodisme balear, que es congrià en els baixos del cèntric carrer Danús. A principi dels 60 la Redacció es traslladà al passeig Mallorca amb Javier i Jaime Jiménez, Joan Bonet, Pau Llull, Gabriel Fuster Gafim, Xus Cor, Eliseo Feijoo, Miquel Vidal, Quinito Caldentey, Antoni Pizá, Juanet, Lorenzo del Sol, Gabriel Genovart, Gaspar Sabater i Llorenç Ripoll, entre d'altres.
Llorenç Ripoll va desenvolupar la majoria de la seva carrera com a redactor esportiu i redactor en cap del Baleares. Durant més de vint anys seguí el Mallorca en tots els seus desplaçaments, sent una de les firmes més conegudes i populars dels anys 60 i 70. Així mateix, col·laborà durant 12 anys en programes de ràdio en el seu vessant redactor del Baleares.
Canvi a Ultima Hora
Llorenç Ripoll continuà lligat al diari Baleares quan fou adquirit el 1984 per l'empresa Premsa Nova, participada per Ultima Hora. Quan el diari passà a editar-se en català, en 1996, no es veié en coratge de canviar de llengua i decidí traslladar-se a Ultima Hora, on fins al darrer moment mantingué una col·laboració d'articles costumistes.També exercí de cap de premsa de la Federació de Futbol amb el president Antoni Borràs del Barrio.
Fa uns anys, Llorenç Ripoll es va traslladar a Lluc, un indret més tranquil per a la seva malmesa salut. Amb problemes de diabetis i un marcapassos, el seu retir al costat del monestir, del qual era cap de premsa vocacional, li permeté gaudir dels darrers anys de la seva vida.
La darrera aparició pública va ser en la passada gala de l'esport, on va ser guardonat per la Federac ió de Futbol balear amb la distinció de llegenda del periodisme esportiu, juntament amb un altre dels grans de la informació gràfica, Tomàs Monserrat, d'Ultima Hora. Aquest, afectat per la notícia, ahir comentà que Llorenç havia estat un home avançat al seu temps, "un bohemi", però sobretot un amic. "Ja en quedam pocs d'aquesta generació i quasi puc dir que ha desaparegut el penúltim amic que em quedava", va comentar un afectat Monserrat. Els seus companys Miquel Vidal Rat, Lamberto Cortés Avespa (Marca i Radio Mallorca), Marc Verger (Diario de Mallorca), etcètera, foren alguns dels periodistes que varen viure el primer ascens del Reial Mallora i compartiren vivències i lluites amb Ripoll. Per la seva banda, Miquel Bestard, president de la FFIB, va comentar que amb ell ha desaparegut un "personatge carísmàtic, però sobretot se n'ha anat un bon amic". El funeral per Llorenç Ripoll tindrà lloc dimecres a l'església de Sant Magí, de Palma, a partir de les 7 del capvespre.
No hay comentarios:
Publicar un comentario