PALMA La Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, a través de l’Agència balear de l’aigua i la qualitat ambiental (Abaqua), ha adjudicat el projecte de restauració del molí de Lluc, ubicat al municipi d’Escorca, per un import de 171.669,24 euros a l’empresa
Aquesta actuació permetrà que el molí de Lluc, com a element del patrimoni etnològic i industrial de Mallorca, recuperi el funcionament com a molí fariner i serradora tradicionals, la qual cosa suposarà un reclam i un atractiu més per a la zona de Lluc, molt freqüentada per residents i turistes.
La restauració, que podria iniciarse d’aquí a un mes i estar enllestida la propera tardor, inclou, entre d’altres actuacions, consolidació de les parets existents, construcció de coberta del primer pis, reparació de la coberta de la planta baixa, reparació i restauració dels revestiments i paviments existents, nova fusteria i reixats, restauració de la maquinària existent i reposició de la maquinària desapareguda.
La primera referència documental sobre el molí de Lluc data de 1302, concretament en un document en el qual l’Ordre del Temple, propietària d’aquella contrada, dóna el consentiment per a la construcció d’un molí a l’alqueria de Lluc, aprofitant l’aigua de diverses fonts i de Comafreda. El molí fou objecte de successives reparacions i de substitucions dels elements fins ben entrat el segle XVII. El 1683 s’hi instal·là la serradora de troncs, possiblement amb l’objectiu de subministrar bigues i altres elements de fusta a la construcció de la basílica del santuari i a les posteriors ampliacions del temple.
Tant el molí fariner com la serradora deixaren de funcionar l’any 1960, poc després que la carretera Caimari-Lluc fos asfaltada (1956), la qual cosa facilità substancialment el transport de farina i fusta per aquesta via fins al santuari.
El molí està situat a la vall de Josafat, molt propera a Lluc i a la vorera del camí que des de Son Amer arriba al santuari.•
Antonio Gost Socias
DIARI DE BALEARS, 17.05.2011
No hay comentarios:
Publicar un comentario