Ahir, dimecres 15 de juny, a la sala multiusos de la Misericòrdia, vàrem tenir el goig de presentar el primer Catàleg del nostre Museu, dedicat a la Ceràmica. Ho hem d’agrair molt sincerament a la Sra. Elvira Gonzàlez, que hi ha dedicat moltes hores de feina com a Directora del Museu, i a la subvenció del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca. En donam un tast amb la presentació que he tengut l’oportunitat d’escriure com a Prior del Santuari, quan estam a punt de complir els 60 anys de la inauguració d’aquell senzill Museu bastit amb tant d’amor pels MSSCC. Hi afegim l’Índex de l’esplèndid catàleg perquè vos faceu una idea del seu contingut. Ara només falta que vos animeu a visitar-lo!
Presentació del Catàleg
Amb la publicació d’aquest catàleg, podem declarar acomplert el somni de D. Antoni Mulet: “mi sueño, esa ensoñación real o fingida, que vale más que mi vida” (article del 12.11.1964). Ell, que coneixia bé tota l’illa de Mallorca, no havia trobat res que el fascinàs tant com Lluc. L’enamorà aquesta Mare de Déu antiga, “que somriu com una flor, rosa de tè sempre viva”. Cristià de soca-rel, prou respectuós davant l’avinentesa de la mort, volgué “fer a Lluc una lladriola / pel suspirat Cel guanyar”. Perquè “donar a la Verge llucana / és sa millor inversió”. El convencé la mallorquinitat del lloc: “La Verge vol un Museu que sia bé de ca nostra”. “Estim més lo mallorquí / i del tot llucà seria”. Se sentí afalagat amb l’acollida amical dels Pares de Lluc que formaven “el Museo más lucano de todos los museos”.
A l’arxiu del santuari guardam els originals de les cartes amb les donacions fetes amb la intenció que no es dispersàs l’obra recollida. Estan dirigides al P. Josep Verd la sèrie 1-24 (1961-1963) i al P. Cristòfol Veny la sèrie 25-32 (1963), i foren publicades amb el títol Relación de mis donaciones al Museo de Nuestra Señora de Lluc (Palma de Mallorca 1964). Conservam també el document rubricat per ell i la seva esposa, Dª Catalina Arrom, de la donació en vida “al Museo de N. S. de Lluc, a cargo de los Rdos. PP. Misioneros de los Sagrados Corazones” (1.12.64), com també l’acceptació del P. Miquel Gual: “Como Superior General de la Congregación de Misioneros de los SS. Corazones, acepto de Don Antonio Mulet Gomila y de su esposa Dª Catalina Arrom Reixach, la precedente donación, cuyos objetos, en su día, irán a aumentar y a enriquecer aún más el Museo Mulet que nosotros tenemos instalado en el Santuario de Lluc” (29.09.1965). La disposició testamentària de Dª. Catalina Arrom és eloqüent: “sea entregado a los PP. MM. de los SS, CC. de Lluc para engrosar el Museo Mulet allí instalado ya que ésta era la voluntad de mi difunto esposo (QEPD) y es, también, la mía” (10.11.1965).
És ben just que facem menció de les persones que contribuïren a la donació del matrimoni Mulet-Arrom: el bon amic D. Antoni Vidal (“el más devoto colaborador de mi desprendimiento”), els PP. Josep Verd, Cristòfol Veny, Pau Mora, Miquel Ollers, Romà Fortuny, madò Margalida de Gènova i mestre Tomeu Vallcaneras d’Alaró.
El reconeixement final, ben merescut, va reservat a la Directora del Museu de Lluc, la Dra. Elvira González Gozalo, que ha posat la seva competència al servei d’aquesta obra. Moltes gràcies igualment a la Conselleria de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca per patrocinar-ne l'edició.
Jaume Reynés Matas, msscc (Prior de Lluc)
Índex
LA COL·LECCIÓ DE CERÀMICA DEL MUSEU DE LLUC.
EL LLEGAT D'ANTONI MULET I GOMILA (1887-1966)
Elvira González Gozalo
Introducció
Antoni Mulet i Gomila. Breus notes biogràfiques
Els orígens de la seva col·lecció de ceràmica
La col·lecció de ceràmica
LA CERÀMICA MALLORQUINA
Els plats en verd i manganès
Els exemples de pinzell d’Inca
Els exemples de la fàbrica de la Roqueta
LA CERÀMICA ARAGONESA
LA CERÀMICA CATALANA I VALENCIANA
LA CERÀMICA DE MADRID
LA CERÀMICA DE MÚRCIA I ALBACETE
LA CERÀMICA DE SEVILLA
LA CERÀMICA DE TOLEDO
LA CERÀMICA DEL REGNE UNIT
LA CERÀMICA DE FRANÇA
LA CERÀMICA D'HOLANDA
LA CERÀMICA D'ITÀLIA
CONCLUSIONS
BIBLIOGRAFIA
ANNEX Correspondència entre Manuel de Falla i Antoni Mulet
Les fotos mostren la sala dedicada a la ceràmica mallorquina i el grup protagonista de la deixa del fons Mulet: D. Antoni Mulet i la seva dona Dona Catalina Arrom (asseguts), el matrimoni Vidal Pons, el prior P. Josep Verd i el mestre de capella P. Miquel Ollers
Copiam alguns comentaris de la premsa local:
ResponderEliminarDiario de Mallorca 17.6.2011
El Consell edita el catálogo de Elvira González sobre la cerámica del Museu de Lluc
Una parte importante de los fondos proviene del legado de Antoni Mulet, que lo cedió al monasterio
REDACCIÓN PALMA La historiadora del arte Elvira González define el fondo de cerámica del Museu de Lluc como uno de los mejores a nivel estatal. El catálogo, que ella misma ha preparado y que ha sido editado por el Consell de Mallorca, fue presentado el pasado miércoles en la Misercòrdia.
Una parte importante de la colección del centro proviene del legado de Antoni Mulet Gomila (1887-1966), que lo cedió al monasterio, donde se exhibe desde la segunda mitad del siglo XX. Pese a que gran parte del fondo que se muestra en el museo procede de las donaciones de Mulet, el catálogo está íntegramente dedicado a las piezas de pisa que él fue atesorando a lo largo de su vida.
Mulet, que era un gran enamorado de la cerámica, iba adquiriendo las piezas que hoy forman su colección a los diferentes anticuarios y vendedores de Mallorca y de sus viajes. El interés de estos fondos reside en la riqueza y en la diversidad de piezas, que forman series completas. Aunque la predilección del propietario se centraba en Manises y Teruel, consiguió reunir una magnífica muestra de cerámica de los principales centros productores del Estado y también de la Europa de las diferentes épocas.
Éste es un estudio profundo de unas 400 piezas de loza, de las que las más antiguas son las del siglo XV, que provienen de Cataluña y Valencia. El grueso es del siglo XVII y de factura aragonesa, sobre todo de Teruel. Las piezas de policromía italiana están datadas entre el XVI y el XVII.
Elvira González, autora del catálogo, dirigió el Museu de Lluc entre 2001 y 2010.
M.Díaz | Lluc | Última Hora 14/06/2011
Editan el primer catálogo del Museu de Lluc en sesenta años
Como una de las «mejores colecciones de cerámica que se exhiben al público a nivel estatal». Así define Elvira González, historiadora del arte, el fondo de cerámica del Museu de Lluc, que fue donado por Antoni Mulet i Gomila hacia la mitad de la década de los sesenta. Parte del mismo ha sido recogido en el libro que se presenta mañana, día 15, a las 20.00, en la sala multiusos de La Misericòrdia de Palma (Plaça Hospital 4), bajo el título Catàleg de la col•lecció de ceràmica del Museu de Lluc, del que es autora la citada experta.
«El 95 por ciento del fondo» del Museu de Lluc procede de donaciones de Mulet, un coleccionista del que González destaca su «generosidad» y de quien explica que «era muy devoto de la Virgen [de Lluc]», a quien hizo esta donación «para que la disfrutasen los peregrinos que acuden al Santuario». Ésta es la primera vez que se publica u catálogo sobre el contenido de este museo en sus sesenta años historia. Elvira González, que dirigió este centro entre 2001 y 2010, también fue quien inventarió todas sus colecciones, -de cerámica, pintura, joyería, arqueología, mobiliario, indumentaria tradicional...-, y quien estudió la cerámica de la colección Mulet, tanto la recogida en este publicación como la que no se ha incluido.
«Se trata de un estudio más profundo sobre unas 400 piezas de loza», de las que las más antiguas son las del siglo XV, que provienen de Catalunya y Valencia; el grueso, del XVII, es de factura aragonesa, sobre todo de Teruel, con decoraciones en verdes y azules, y las piezas de policromía italiana están datadas entre el XVI y XVII. Debido a la gran cantidad de cerámicas, la selección para este catálogo se hizo en virtud de la técnica predominante. Los ejemplares estudiados son de loza, es decir, llevan una cubierta de estaño blanquecino sobre la que luego se procede a la decoración. González recuerda que aún quedan unas 250 de porcelana, siurells, pastorets...