El dissabte, dia 6 de setembre la comunitat de Lluc va convidar un bon nombre d’institucions i de persones de la cultura de Mallorca. La vintena de convidats feren un breu recorregut pels darrers llocs del santuari posats en funcionament. Després es reuniren entorn d’una taula rodona on en Pere Muñoz (IRU) els explicà les línies de força, el per què de les reformes fetes en els últims anys, així com les dificultats i les il·lusions que això comporta.
Els professors Pere Fullana, Bernat Sureda i Damià Pons també parlaren de la revista Lluc i d’algun article sobre el santuari publicat a altres revistes. Després tots compartírem la taula mentre seguia un ben animat diàleg. Ja a l’hora del cafè els Srs. Ricard Terrades i Joan Comas, que estan al front de l’Escolania, els explicaren el seu funcionament i el que planifiquen per a un proper futur.
No cal dir que tothom quedà satisfet de la trobada i amb ganes de que no sigui l’última. Com a mostra, reproduïm dos articles de dos bons amics que hi varen assistir.
Jaume Mateu i Martí des dels marges atalaiats de
l’illa,
de les lletres i de les vides
Antoni Vallespir, prior de Lluc, convidà dissabte passat al santuari diversos representants de distintes entitats mallorquines per explicar-los el pla d’usos que han posat en marxa i que pretén incloure aquest espai emblemàtic en l’oferta turística mallorquina emfasitzant el seu caire religiós.
El projecte no s’oblida que Lluc presideix, en certa manera, la Serra de Tramuntana, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, raó per la qual contempla l’entorn natural com el seu gran aliat. Així, el respecte escrupolós i feridor a aquest patrimoni, juntament amb la seva espiritualitat, marca indeleblement aquesta revalorització de Lluc i tot allò que representa per Mallorca.
El que vol la comunitat dels Missioners dels Sagrats Cors, els administradors d’aquest espai diocesà, és posar en valor tot això que atresora Lluc en grau màxim -naturalesa, espiritualitat i cultura- oferir-lo a qui vulgui d’aquí i de fora, i a través d’aquest intercanvi aconseguir els recursos necessaris per mantenir qualitativament operatiu el lloc sagrat dels mallorquins.
Bona ruta que no s’oblida d’incloure entre les joies a conèixer –i a reconèixer- de Lluc la seva escolania, els Blauets, una de les institucions més antigues d’Europa, amb gairebé cinc-cents anys ininterromputs de cants a la Verge de Lluc, la Moraneta dels illencs. I els Blauets connecten Lluc amb un altre Patrimoni de la Humanitat com és el Cant de la Sibil·la.
Lluc ho té tot per ser estimat pels mallorquins i apreuat pels que no ho són, raó per la qual es un deure de tots escampar arreu les excel·lències que concentra.
Lluc, a més, és el cor de la Serra i aquesta carena preserva l’ànima de Mallorca. Protegir-los, això vol dir, cuidar-los extremadament per evitar-ne tant la degradació com els plans per desafectar-los de l’essència del nostre poble, és una obligació dels mallorquins que no poden excusar de cap de les maneres.
Una nota del professor Bernat Sureda al facebook
No hay comentarios:
Publicar un comentario