Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

domingo, 11 de noviembre de 2012

Crònica de setembre

Lluc dia a dia / P. Ramon Ballester
 


1. Comença la jornada amb un temps fresc, adesiara amb algun ruixat, sembla que la tardor hagi arribat de cop en sec. 
A les sis de l´horabaixa es celebra el bateig de la nina Julieta Portas. A les 19:00, vestició dels nous blavets i comiat dels qui acaben. Dins una solemne sabatina, nous bauets i blauetes reben la sotaneta blava que durant el curs s’havien incorporat a l’Escolania. Són: Aitana Llaneras i Julieta Puigcercós de la Colònia de Sant Pere, Lluc March, Paula March i Damià Reynés de Campanet, Diego Rodríguez de Palma, Francesc Cabello d´Alaró, Samuel Caballero de Lloseta i Albert Llinàs d´Inca. A la vegada s’acomiaden sis membres de l’Escolania ja que no poden seguir cursant al Santuari són: Vanessa Calero d’Alcúdia, Sofia Balastegui de Sóller, Ramon Lafuente d’Alcúdia, Joana Maria Mestre de Sa  Pobla, Sergi Hoys de can Picafort i Belen Couto de Mancor.. El P. Prior, donà les gràcies a les famílies per la confiança  dipositada en la congregació per l’educació dels seus fills i el servei que aquets feren i fan cantant a la Mare de Déu.
 
Blauets/blauetes que s'acomiaden

Blauets que reben la sotana solemnement

2. El diaca Joan Isern conviurà amb la comunitat al llarg del mes de setembre. Prepara L’examen de batxillerat en teologia.
5. Ha mort  a Palma Maria Concepció Fuster antiga veïnada de la possessió de Son Massip. La difunta es traslladada al cementiri d´Escorca, a la tomba familiar. El P. Ramon fa les exèquies i després celebra la missa funeral.
Seguint el programa de festes de La Diada,el vespre es projecta a la sala de la Santa Figura el documental “Serra de Tramuntana:l’Obra d’un Gegant”
6. Comença el tradicional tridu de La Diada amb la Celebració de l’Eucaristia presidida pel P. Gaspar Alemany.
A les 20:30 a l’Acolliment del Centenari “pa amb oli” a favor de la Fundació Concòrdia. Es projecta un video sobre les seves activitats i el P. Joan Arbona parla de la  pastoral missionera a  l’Argentina.
 
7. Es un taller de llanternes de síndria i meló i una trencada d’olles per als infants.
A les l9 h. Eucaristia del Tridu en honor de la Mare de Déu de Lluc que presideix el P. Manuel Soler. Després de sopar, a la basílica, es fa el darrer concert de l’Escolania de les “Nits a Lluc”.
 
 8. A les 10h. A la Plaça dels Pelegrins,es fa una mostra i venda de rebosteria mallorquina a benefici de la Fundació Concòrdia. A les 11:15, Salve cantada per l’Escolania i acte seguit Missa del Naixement de la Verge Maria concelebrada pels PP. Ramon Ballester i Bartomeu Pericàs.  A les 12:00, el P. Manuel Soler batia el nin Bartomeu Isaac Tortella Tarragó.
A les 19:00 segueix el programa de festes de La Diada amb una cercavila de la banda de música Lira Esporlarina. A les 19:30, Rosari al Pujol dels misteris cantat per l’Escolania i pregat per un nombrós grup de gent. Al cim es fa la lectura i escenificació de la Trobada i es baixa cantant la lletania i als acords de la banda de música. La processó que acaba a la basílica cantant els goigs.  
La trobada: un monjo i un pastor...
A les 22:00, tradicional Revetla de La Diada animada per l’agrupació “Balladors de Lluc”, la Lira Esporlarina i els Xeremiers de Son Roca. A destacar la desfilada de llanternes de síndria i meló, rifes de bestiar i degustació de bunyols i vi dolç. Acaba la vetlada a mitjanit amb la salve i plegamans a la basílica.
Punt final: comiat davant la Mare de Déu
9. De matinada arriben els primers pelegrins de la XXXII Pujada a peu de la Parta Forana organitzada per l’Associació d’Antics Blauets. La primera rebuda es fa vora la Font Coberta amb xocolata, donuts i les emblemàtiques mides. Aquest any han arribat amb ells, també a peu des de Llucmajor, la parella de gegants i des de Manacor la figura de Mossèn Alcover, gran filòleg i defensor de la nostra llengua.
A l’Acolliment del Centenari es començà  l’acte amb unes paraules  de benvinguda del president de l’associació d’AA. BB., Biel Ferragut, que fou molt aplaudit especialment en les ocasions que parlà de la defensa de la nostra llengua. Després es feren les ofrenes dels productes dels 40 pobles que hi participaven i l’Eucaristia que presidí el P. Antoni Vallespir, Prior. Entre els nombrosos assistents,les autoritats insulars, Josep Ramon Bauçà i  Joan Rotger i entre els batles, el d’Escorca i el de Manacor, Antoni Pastor. La Celebració fou animada per la Coral d’Antics Blauets amb la direcció del P. Vicenç Juan Rubí.
 
A les 22:00, a la Basílica Ofici solemne que presidí el Bisbe Jesús Murgui, el qual fou objecte d’un emotiu comiat. Al moment de les ofrenes Josep Obrador i Esteva Bardolet presenten documents i llibres del pintor. Des del migdia es clou La Diada amb un ball de bot a la Placeta del Lledoner.
Un grup d’alemanys passen una setmana a l’hostatgeria. El P. Manuel Soler els hi celebra la Missa i a la vegada organitzen excursions per l’Illa.
12. A les 23:38 un cap de fibló cau damunt el Santuari. La estrossa é simpressionant. Gran part dels 8.000 m2 de les teulades dels edificis queden esbocinades  i les teules, endutes pel vent, rompen molts de finestrals. Els arbres dels voltants sofreixen les ventades despullant branques  o arrabassant-los de soca-rel. Fins i tot el rellotge de la basílica queda esfondrat.
 
No hi ha desgràcies personals, tan sols algunes ferides lleus a sor Joana Pascual, religiosa franciscana. La solidaritat és espontània i massiva: per netejar  les escombraries, pugen, la mateixa nit, alguns treballadors del Santuari, als quals s’hi afegeixen membres de la comunitat, directors i professors de l’Escolania, voluntaris de diversos indrets. També pujaren, una vegada avisats, els bombers i altres institucions civils. S’agraeixen les visites de suport,com és ara el Vicari General de la Diòcesi i autoritats del Govern i Consell.
 
17. Arriben els nins i nines de l’Ecolania de Blauets per començar el curs escolar. Reben una cordial benvinguda i comproven que les seves instal.lacions estan bé i els patis nets per poder gaudir dels jocs .
Visita del President del Govern Josep Ramon Bauçà acompanyat del conseller de presidència  Antoni Gómez per veure els efectes del cap de fibló. També visiten les possessions  afectades de Ses Tosses i Son Colom.
20. Es reuneixen els membres  de la Fundació Santuari de Lluc que acorden avançar 300.000 euros del seu fons d’emergències per a la restauració de les destrosses del cap de fibló. Tant de part del Govern com del Consell hi aportaran  mitjans tècnics, però, de moment no donaran cap diner degut a la crisi. Es nomena un comité permanent  per fer un seguiment de les actuacions.
Els components de la Fundació són:  el Bisbe de Mallorca, Jesús Murgui, el President del Govern (substituït en aquesta ocasió pel  conseller de Presidència, Antonio Gómez), la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom i el vicari general de la Diòcesi, Lluc Riera.
També són patrons: Antoni Amorós, vicari episcopal per a assumptes econòmics,Antoni Vallespir, prior de Lluc, Mateu Isern,batle de Palma, Antoni Solivellas, batle d’Escorca, Pere Riera superior general dels MM. Sagrats Cors, Miquel Mascaró, delegat a Mallorca MM.SS.CC., Gabriel Ferragut, president associació Antics Blauets i Joan Bauçà , president del Capítol de La Seu.
 
D’altra banda s’ha iniciat la campanya “ 2 euros = una teula” per també rebre aportacions més a l’abast.
 22. Bateig de Maria Ribas Bosch i matrimoni de Carlos  A. Triana amb Isabel Heredia.
23. A l’Ofici concelebrat que presideix el P. Prior s’inaugura el curs de l’Escolania i es dóna gràcies pels molt de suports  personals i institucionals que ha rebut el Santuari per a refer els desperfectes del cap de fibló.
L’horabaixa, a La Seu, en la solemne  Eucaristia de comiat del Bisbe Jesús Murgui, el qual deixa el seu pectoral a la Mare de Déu de Lluc, com a prova d’afecte i devoció. El pectoral serà dipositat a una vitrina del Museu de Lluc.
 
26. El conseller d’Agricultura i Medi Ambient ,Gabriel Company, visita Lluc i les possessions afectades pel passat cap de fibló.
A les ll:00 assisteixen a la Missa el grup de la 3ª Edat de la Parròquia de Santa Catalina Thomàs de Palma.
27. Un nombrós aplec de la l’Agrupació de Majors de la Parròquia de Santa Eulàlia de Ciutat participen de l’Eucaristia del matí.
28. Per tal de recaptar ajudes pel manteniment de l’Escolania, els Blauets fan un concert a la Torre de Canyamel.
30. Convidats pel Grup de Rotaris de Mallorca l’Escolania fa un concert a Alcúdia  per aidar en la reparació dels mals del cap de fibló.
En absència  de l’Escolania venen a cantar a l’Ofici un grup de Santa Margalida dirigits i acompanyats per l’organista /orguener Pere Reynés.

No hay comentarios:

Publicar un comentario