Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

jueves, 11 de abril de 2013

Crònica de març 2013

Lluc dia a dia / Ramon Ballester, msscc


1. Mentre la neu es va fonent a les muntanyes, aquest cap de setmana ens arriba una abundant pluja: una barrumbada ens deixa 85 litres per m2. Tota una benedicció per les fonts i la vegetació que espera reverdir en aquesta propera primavera.
3.  Després de l’ofici els pares i mares dels Blauets tenen una reunió amb els responsables de l’educació dels seus fills.  Al migdia  es fa un “dinar intercultural” on es comparteixen plats cuinats segons les diverses procedències culturals creant-se un ambient molt agradable i fraternal.
7. Els arquitectes Srs. Sebastià Gamundí i Narcís Ventura presenten uns plànols de l'Acolliment del Centenari en ocasió de la seva restauració que, sens dubte, milloraran la seva funcionalitat i estètica.
9. Pugen a peu des de Caimari 35 membres de la Unió Seglar Beat Ramon Llull. Després de venerar la Mare de Déu celebren una Missa.
12. El P. Manuel Soler assisteix a Lleida a la 34 Trobada de Pastoral de Santuaris de Catalunya i Balears que tracta el tema La Nova Evangelització, un repte pels santuaris. Els ponents foren el P. Bernabé Dalmau, Mn. Ramon Prat i Mn. Xavier Aymerich. De Mallorca hi van 13 participants que, sumats a la resta, fan un total d’una seixantena. A una Missa es fa menció de la mort del P. Pericàs, assistent assidu a aquestes trobades.
13. A la Missa de les 11:30 hi participen devers 500 membres de la Federació d' Associacions de Majors de Calvià (FAMAC).
Devers migdia d’una diada de sol radiant es passa a un ennigulat, dens i gris, que baixa del Galileu i que deixa caure una copiosa calabruixada. Poc després es converteix en una inesperada  nevada que deixa Lluc i entorns amb les carreteres tallades.
Professors i 50 alumnes del Col·legi Sant Vicenç Paul de Cas Capiscol, així com una cinquantena més de persones, queden aïllades i han de romandre a l’hostatgeria. Malgrat la improvisació són ben acollits i atesos.
Mentrestant a Roma un altre blanc: la fumada blanca i el nou Papa Francesc amb una actitud evangèlica demanant, inclinat, que la multitud pregui per ell. Corprèn la seva humilitat i esperança.
15. Els dirigents de l’escolania fan una convocatòria per a incentivar la col·laboració dels responsables dels col·legis de l’església per a suscitar vocacions de blauets a les seves escoles. Hi assisteixen  el Sr. Antoni Ribot, delegat del Bisbat, Directors de música i Directors de col·legis del Bisbat.
16. Continuam amb el cim de les muntanyes nevat i un fred que gela. Entre la molta gent que arriba a Lluc, un grup de la parròquia de Sant Francesc de Paula de Ciutat. Fan l’exercici del Via Crucis i celebren una Eucaristia que presideix el seu rector Mn. Guillem  Miralles.
22. A la Missa de les 11:30 hi participa una cinquantena  de membres del Grup Jubilats Melià Hotels International. Després  assisteixen a la Salve de l'Escolania i fan un donatiu per a la reconstrucció de la teulada.
23. Comença la II Fira NaturEsport que durarà tot el cap de setmana. Durant tot el dia són diverses les activitats que atreuen un bon grapat de participants: Cursa de Muntanya, excursió Nordic Walking, Duatló de cross, a més d'una conferència  L'experiència de l'esport de muntanya i la  projecció del documental Kilian Jornet. El comptador de Lagos. A més d'aquestes activitats hi ha exposició i venda de material esportiu.


24. Diumenge del Ram. Comença la Celebració vora l’escalinata de la baixada dels Misteris amb la benedicció dels rams i processó cap a la Basílica. Durant l’eucaristia destaca  la lectura de la Passió amb intervencions de l'Escolania que esdevé una sentida vivència del drama de Jesús.


Assisteixen a l’ofici membres de la tradicional Pujada a Lluc de la Secció Esportiva del Col·legi de La Salle de Palma que hi participen amb pregàries i ofrenes. Després tenen  activitats esportives i un dinar fraternal.


Segueixen els actes de la II Fira Natur Esport, avui dedicats  especialment als més petits: Excursió  senderista organitzada pel grup Xaragall, Trobada BTT per Mou-te en bici  i ,acabant amb Ultra Kids-Serra de Tramuntana”. Tot un èxit d'organització i participació.


26. Participen a la Missa de les 11:30 les novícies i la seva Mestra del Noviciat que tenen les Religioses de La Puresa a Barcelona.
Passa un dies a l'hostatgeria del Santuari el Director de la Coral de la Capella Reial de Copenhaguen acompanyat de la seva esposa. Tenen reunions amb els responsables de l'Escolania per tal de preparar  l'acollida i els concerts que donaran els Blauets a Dinamarca.
28. A les 10:00 començam la jornada del Dijous Sant amb la pregària de Laudes a la Capella del Santíssim. A les 19:00 tenim la Celebració del Sant Sopar del Senyor Encara que el P. Ramon Ballester presideix les celebracions, el P. Prior en nom de la Comunitat, Escolania i Parròquia fa el lavatori dels peus a Blauets i pares i mares dels Blauets com un signe d’humil servei per a tots.


A les 22:00 la tradicional Hora Santa és dirigida pel P. Manuel Soler i la Comunitat de RR. Franciscanes. Es serveix de diverses tècniques digitals.
29. Divendres Sant: dia marcat  pel recés, el silenci i la contemplació. Presideix Laudes i la Celebració  de la  Passsió i Mort del Senyor de l’horabaixa (19:00), el P. Jesús Dean.
Cal destacar a les 12:30  l'emotiu Plany de la Verge escrit per Ramon Llull. Substitueix el Via-Crucis. Fa de Nostra Dona la Sra. Catalina Valriu i de cronista el Sr. Gabriel Camps. Ambdós són professor s de la Universitat de les Illes Balears i reciten molt dignament i adient la peça emotiva i literària de Ramon Llull. L’Escolania intercala estrofes del Stabat Mater de Pergolessi.


30. Pregària de Laudes a la Capella dels Santíssim que dirigeix el P. Antoni Vallespir. A les 21:30, amb notable concurrència de gent, el Prior comença amb la benedicció del foc la solemne Vigília Pasqual que es seguida amb bona participació. De bell nou l' Escolania hi porta, amb els seus cants, jovialitat i goig.      

Acabat el Tríduum Pasqual  els participants són convidats a passar al refetor de la Comunitat per donar les bones festes menjant el crespell de la pau i brindant amb vi dolç.

No hay comentarios:

Publicar un comentario