Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 6 de enero de 2014

Crònica del desembre

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc

1. Començam el mes amb pluja (73 l. per metre quadrat), fred i neu als cims de les muntanyes més altes. Entram al temps d'Advent i l' Escolania  pensa en  Nadal, assajant a les totes, nadales, Sibil·la i àngel. És hora de desvetllar-nos i preparar-nos  perquè “ens visiti aquest Sol que ve del cel” per il·luminar el camí evangèlic i escalfar el nostre cor.
A l’ofici de les 11:00 celebra les seves “noces d'or” el matrimoni d`Artà, Joan Llabrés i Margalida Artigues; venen acompanyats  dels seus fills i néts donant gràcies  per la protecció de la Mare de Déu.
Al cambril el P. Prior dóna la benvinguda al grup de moters  del club “Es siurell”que preguen pels favors rebuts i fan una ofrena de flors.
2. Es comença el nou horari de Misses per als dies ferials: A les 12:45 Eucaristia Comunitària que es vincula a la celebració de la Salve  amb l'Escolania, 13:15. Es suprimeixen  les Misses de les 11:30 i de les 19:30.
Els dissabtes, com abans. Lectio Divina i Missa a les 19:30.
6. Aquest matí s’ha obert a la Plaça dels Peregrins la Fira de Nadal. Són moltes les parades de venda i és molta la gent que desfila. La Fira durarà fins el diumenge 8.
Dues-centes persones de l'Associació de Persones Majors de Santa Maria del Camí fan la visita anual a la Mare de Déu i assisteixen a una Missa molt participada.
12. Al recés que dirigí als preveres de la zona d' Inca, el Bisbe Xavier Salinas, anuncià que el nou Arxipreste del Lluc-Raiguer és Mn. Jaume Mas, rector de Binissalem.
15. A l’ofici de les 11:00 el P. Prior fa una benedicció especial als nins i nines de l'Escolania que s'han incorporat a cantar amb la resta de blauets. Són: Jordi Jiménez, Sofia Fernández, Isabel Pol, Doris Covaci, Dehlia Lagarde, Laia Jose, Cristina Ignaci, Aina Oliver i Cristian Penyalver.
A la mateixa Eucaristia venen a celebrar les seves noces d'or, el matrimoni de Palma. Miquel Perelló i Maruja Garcias.
Passen el cap de setmana a Lluc un grup de professors i estudiants de “Comenius”, una institució que subvenciona la Unió Europea i que ha vingut per conèixer la Serra de Tramuntana com a “Patrimoni de la Humanitat”.
Han fet una excursió de muntanya durant el dia i al vespre, a l'Acolliment del Centenari, han conegut i après balls  del nostre folklore mallorquí. El  P;Vallespir els ha saludat i ofert els nostres serveis i instal·lacions.
16. Segueixen les activitats formatives del  grup “Comenius”: segona excursió de muntanya, visita al Centre d'Informació de la Serra de Tramuntana (Ca S'Amitger) i audició del cant de La Sibil·la a la sala de música de l'Escolania.
Els Blauets i els Vermells de La Seu  s'uneixen a l’església de Santa Eulàlia de Ciutat  per fer un concert de Nadal que organitza l'Obra Social de Sa Nostra per sumar-se al Projecte “Ajudes d'Emergència”, un programa de Caritas de Mallorca. Ambdues corals són molt aplaudides i felicitades.
17. Professors i alumnes de l'Escolania parteixen en autobús cap a Sant Honorat per una diada  d'excursió i recés. Pugen a peu des de Gràcia i ja a l'Ermita tenen jocs, reflexió, pregàries  i la  Celebració de Nadal. Una jornada completa i ben preparada.
A la Missa de les 12:45, acompanyats per monitors,  hi assisteix un grup de majors de la Residència “Nova Gent” d'Inca.
20. A l'hora de la Salve, Escolania i Comunitat fan un acte de memòria i pregària  en l'aniversari de la mort del P. Joaquim Rosselló, fundador dels MM. Sagrats Cors i Prior de Lluc, que fou  gran reformador espiritual i material del Santuari..
Tot el dia no s'ha aturat de ploure. Malgrat el temps, a l'horabaixa l' Escolania parteix cap  a Santanyí on dóna un  concert de Nadal a l’església parroquial.
21. Diada juniperiana i nadalenca per a l'Escolania i els seus responsables. Resumim les  activitats:     A les 18:00 al Convent de Sant Bernadí de Petra, Missa concelebrada dels dos PP Franciscans amb P. Prior de Lluc; visita al convent i al museu i casa pairal de Fra Juniper Serra.
A les 20:00 al restaurant Binicomprat d'Algaida concert dels Bauets que foren rebuts amb cordialitat i llargs aplaudiments.
A les 21:30 sopar de Nadal organitzat per l'Associació de Pares i Mares de l' Escolania (APIMA) i l'Associació d'Antics Blauets (AA.BB.) Hi hagué els parlaments dels respectius presidents i del P. Prior i una divertida sobretaula amb actuacions d'antics blauets i convidats. La convocatòria fou excepcional: més de 600 comensals.
22. En absència dels Blauets, a l'Ofici de les 11:00 hi participa la Coral Parroquial de Campanet.
24. Les paraules de l'antic blauet, Llorenç Riber, sobre la memorable Nit de Nadal al Santuari, han tornat  a fer-se reals. “Les Matines de Lluc, per tot  Mallorca són famoses. Cantades per les veus blanques dels escolans, tenen un infantívol encís  que no desdiu gens ni de la nit ni del misteri.” Una gentada,entregada i participativa, omplí la basílica  i la cerimònia solemne i popular desvetllà  la fe i els sentiments.

Enguany La Sibil·la fou interpretada  per la solista  Alba Torres, de Palma, l'Anunci de l'Àngel per Joana Maria Comas, de Pollença, amb la intervenció brillant dels xeremiers de La Real, Germans Martorell i el sermoner de La Calenda fou Pedro Carreras, d'Ariany. Magnífica  i ben acurada la direcció del mestre Ricard Terrades, amb l'impecable acompanyament de l'organista Rafel Riera.

31. Acabam l'any pregant al cambril de la Mare de Déu, la qui és “Reina de Mallorca i Mare nostra” en una Celebració Eucarística que presideix el P. Ricard Janer. Donam gràcies a Déu pels beneficis i gràcies rebuts en aquest 2013 i demanam perdó per les nostres mancances i pecats. Pregam per Mallorca i el món sencer un any nou de gràcia i de pau, de solidaritat i justícia pels més desvalguts i de coherència evangèlica per tots nosaltres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario