Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 9 de julio de 2014

Crònica de juny 2014

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1. Festa de 'Ascensió. Es celebra la Jornada de Germanor dels Familiars dels MM. Sagrats Cors amb una Eucaristia concelebrada que presideix el P. Miquel Mascaró, Delegat a Mallorca dels MM.SS.CC.


A la vegada es commemoren les Noces d'Or Sacerdotals dels PP. Josep Amengual, Jaume Roig, Antoni Vallcaneras, Ricard Janer, Joan Pocoví i Damià Socias, donant gràcies pel seu ministeri. També es prega pel P. Pere Riera, Sup. Gral. en l'aniversari de la seva mort.
Al final de la Missa es fa un acte de reconeixement de Jaume Ferrer Servera, antic blauet, que ha donat moltes proves d'afecte i ajut a l'Escolania. Se li entrega un “siurell blauet” en recordança i agraïment després d'uns parlaments del P. Prior i del President  de  l'AMIPA.Reunió informativa a la sala de la Santa Figura i dinar fraternal a Sa Fonda.

2. Dia d'activitats diverses que omplen l'agenda.
A les 11.30 Missa per 84 components de l'Associació de Pensionistes i Jubilats de Gènova.
Visita del Rector de la Universitat de les Illes Balears que ve a Lluc per tenir una reunió amb la Comunitat del Santuari  per tal d'establir la possibilitat d'instaurar vies de col·laboració entre el Santuari i la Universitat (congressos, encontres,etc.) així com del futur projecte de la creació  d'una Càtedra o Institut de Turisme Religiós a Mallorca. Ve acompanyat per la Vicerectora de Cultura, Maria A. Fornés  i Antònia Fullana, gerent.
El P. Antoni Vallespir li mostra i ofereix les instal·lacions adients per afavorir la cooperació de Lluc en aquest objectiu. Pere Fullana, ofereix la seva assessoria cultural. Després del dinar assisteixen  a la Sala de Música  a un assaig de l'Escolania, on manifesten la seva admiració i simpatia.
L'ex-conseller d'Educació del Govern de les Balears, Rafel Bosch imparteix als professors del Col·legi, una conferència sobre la nova llei de la LOMCE i els requisits per la seva aplicació.
5. A la Missa de les 12:30 hi participen  80 persones de l'Associació de Persones Majors  del Pont d'Inca. Assisteixen a la Salve de l'Escolania i després a l'Acolliment del Centenari tenen un dinar de germanor.
Al Bisbat reunió habitual de la Fundació Santuari de Lluc que presideix el Bisbe. Hi assisteixen tots els seus components o representants i es parla del dinamisme i projectes del Santuari.
7. Jornada dels Malalts organitzada per la Delegació Diocesana de Pastoral de la Salut. Són devers 500 de Ciutat i de la Part Forana els qui han acudit a aquest aplec. A les 10:00 són rebuts amb salutacions afectuoses i es dóna un temps per les confessions. A les 11:30, a l'Acolliment del Centenari, concelebració eucarística que presideix el Bisbe de Mallorca amb 12 preveres. L'Escolania de Blauets hi aporta els seus millors cants. Al final es baixà  de la seva peanya la Imatge de la Mare de Déu i es posa a l'abast dels malalts perquè puguin venerar-la.


Després es fa el dinar de pa taleca  i una tuna anima amb les seves cançons la sobretaula. A les 18:00 baptisme dels germans Pau Joan i Miquel Adriano  Mayrata Ferrer fills de Miquel Adriano i de Laura. El seu padrí matern és l'antic blauet, Pere Ferrer.
10. Un grup de la l'Associació de la Tercera Edat de Bunyola pugen a venerar la Mare de Déu. Tenen una Missa a les 11:00 que celebra el Rector de la Parròquia  Mn. Rafel Mas. Canta durant l'Eucaristia la “Coral Alba” de l'associació.
12. Festa de Jesucrist Suprem i Etern Sacerdot. Es celebra al Santuari la tradicional  Jornada Sacerdotal començant a les 11:00, a la Sala de la Santa Figura, amb la conferència “Joan XXIII  i Joan Pau II, dos sants del Concili Vaticà II” que dicta Mn. Joan Planellas, Vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya.

A les 12:00, a la Basílica, el Prior  saluda els preveres a la vegada que els convida  a la celebració del centenari de la consagració de la Basílica que va fer el Bisbe Pere J. Campins i la seva restauració ideada pel cèlebre arquitecte Gaudí.


A l’homilia el bisbe, entre altres coses, recorda que el prevere ha de ser místic i profeta, entregat com Jesús al seu ministeri i sempre obedient a la voluntat del Pare.
Es ret homenatge i es prega pels preveres que aquest any celebren les noces d'argent i d'or  de la seva ordenació..
Assistiren a la jornada 110 preveres El dinar de germanor es feu a Sa Fonda.
13. L'Escolania parteix cap a Lituània on cantarà a una Missa i farà alguns concerts. La seva amfitriona és la Coral Dagilelis. El viatge és llarg: vol cap a Frankfurt, més tard cap Riga i finalment anada en bus fins a la ciutat Siauliai on els esperen les famílies acollidores. El retorn, dimarts 17. Esperam tenguin una bona anada, una bona estada i un bon retorn. Que la convivència sigui tot un enriquiment humanitari i cultural.

15. En l'absència de l'Escolania  ve a cantar a l'Ofici de les 11:00 la magnífica Coral de la Parròquia de Sant Jaume de Ciutat.


Concentració a l'Acolliment del Centenari d'un centenar de motoristes que fan l'anomenada “Volta dels cinc Santuaris”. Demanen una benedicció de protecció que els dóna  el P. Prior.18. Tornen de Lituània els blauets, encantats de l'acollida, les atencions rebudes  i l'èxit dels seus concerts. Recorden especialment l'ofert a la catedral on en el repertori inclogueren l'ancestral i admirat “cant de la Sibil·la” i  “l'anunci de l'Àngel”. Una de les visites culturals que més els impressionaren fou la del Pujol de les Creus.
20. Venen per primera vegada com a grup organitzat i en esperit de pelegrinatge 160 persones de l'Associació de la Tercera Edat del Molinar (Palma). Tenen una Missa a les 12:30 i, amb les ofrenes del pa i el vi presenten rams de flors; després assisteixen a la pregària de la Salve dels Blauets. A les 13:15, es fa la presentació de  50 teules, cada una amb un  dibuix original del famós pintor Gustav Peñalver (Cartagena 1939)  que regala i es vendran per refer les pèrdues del cap de fibló que sofrí el Santuari el setembre del 2012.
També fa donació d'una pintura a l'oli que es col·locarà al Museu de Lluc. El P. Prior agraeix la seva generositat i destaca, entre altres  mèrits del pintor, la difusió de la seva obra a Alemanya.22. A l'Ofici de les 11:00 se celebra la solemnitat de la Festa del Corpus. Molta gent hi assisteix. Avui els Blauets comencen les vacances familiars i es prega especialment per ells. A les 12:30  el P. Manuel celebra la Missa on reben la seva Primera Comunió els germans Antoni i Margalida Pascual Pujadas.

A les dependències de l'Escolania comença la primera tanda de nins i nines que participen durant la setmana de l´English Camp Lluc
23. Comença al Santuari un consell de l' Equip d'Animació General dels MM.SS.CC.  que durant quinze dies treballaran i pregaran per a dur a bon terme el seu servei de dinamitzar l'espiritualitat, la vida religiosa i la pastoral del congregants.
26. Visiten Lluc uns 70 participants  de diferents diòcesis d'Espanya que tenen unes jornades  a La Seu de Palma sobre “La Catedral avui per al futur. Entre la conservació i la innovació” en ocasió de l'Any Campins-Gaudí. Entre ells el director del Secretariat del Patrimoni Cultural de la Conferència Episcopal Espanyola., Manuel Iñíguez Ruiz Clavijo.
A les 14:00 tenen un dinar a Sa Fonda i després Pere Muñoz els fa una visita guiada pel Santuari (centre d'interpretació, projecció audiovisual, Basílica i Pujol dels Misteris i de la Trobada). Acaben la visita amb unes Vespres i Eucaristia a la Basílica.
27. Festa del Sagrat Cor de Jesús. Aquest any celebram els Sagrats Cors amb un significació especial. A l'Eucaristia hi assisteix el P. Superior i Consell General  que fan sentir més viva la comunió missionera. Presideix el P. Miquel Mascaró, Delegat de Mallorca, que fa una sentida homilia.
28. Visita del Dr. Guillem Rosselló Bordoy  amb Maria Pau Soler Ferrer (València) directora del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, que fan un treball sobre catalogació d'ornaments sagrats. El P. Ramon els acompanya al Museu i a la Sagristia de la Basílica  on descriuen i fotografien casulles, capes pluvials i terns.
 A les 12:00 el P. Manuel  Soler oficia el bateig de Catalina Serra Amengual de Sa Pobla Homenatge al G. Macià Ripoll Matas. L'Ajuntament d'Esporles ha concedit la Medalla d'Or al nostre benvolgut Germà Macià pel testimoni exemplar de la seva vida i tants de treballs i servei generós. A destacar el Museu Botànic de Lluc creació seva, tota una mostra cultural d'art i ciència, visitat i admirat per tanta gent.

En ocasió de les festes patronals l'acte es va fer a la placeta davant el Consistori on un nombrós grup d'esporlerins, familiars i amics s'adheriren a la distinció amb el seu afecte i aplaudiment. A més del Batle, Miquel Ensenyat, feren parlaments el P. Antoni Vallespir, la seva neboda Maria Bel Ripoll i Antoni  Bauçà, col·leccionista de bonsais que  regalà al G. Macià un bell exemplar d'om (Ulmus Minor).
Després l'Ajuntament convidà tothom a un refresc.
Vegeu més informació a les altres planes de la revista.
29. Festa de Sant Pere, Patró d'Escorca. A les 19:00 concelebració eucarística a la primitiva església, que presideix el P. Emilio Velasco Sup. Gral. dels MM.SS.CC. Més tard l'Ajuntament d'Escorca ofereix un esplèndid sopar a tots els assistents.  No hay comentarios:

Publicar un comentario