Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

martes, 6 de enero de 2015

Crònica del desembre 2014

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc



1. Encara que aquest mes comença amb “mal temps”: fort vent de tramuntana i plou seguit, seguit, avui és un bon dia per l'Escolania, s'han incorporat com a cantadors nous blauets i blauetes: Maria del Mar Cantallops, Josep Marins, Núria Terrades, Priscila Mar Garcias i Alexandre Perelló.

5. L'estudiant català Ireneu Viça Guerrero que estudia a la Universitat de Siena (Itàlia) ve al Museu de Lluc per fotografiar amb detall les dues talles de l'Anunciació (obra dels seguidors de Nino Pisano, devers el 1360) per fer un estudi sobre “Influència italiana s.XIV a Mallorca.” D'aquestes figures hi ha còpies al retaule central de la Basílica.

6. Prop de 200 persones del grup Gent Gran de Santa Maria del Camí venen en esperit de pelegrinatge. Participen a una Missa que celebra el P. Manuel Soler a les 11:00 amb els cant de la seva Coral. Fan un donatiu com ofrena i preguen pels difunts de l'associació.

8. Amb solemnitat celebram la festa de la Puríssima. Cau la primera i tímida neu al cim de les muntanyes més altes. El nostre Galileu llueix un poc de blancor per les rossegueres.

13. Entre avui i demà Els Porxets esdevenen el lloc adequat per a la Fira de Nadal. Les paradetes dels venedors ocupen el llarg corredor oferint els productes dels nostres artesans. 


Blauet d'Or al Germà Macià Ripoll Matas.- En el Sopar de Nadal al Restaurant Binicomprat d'Algaida que organitzen Apima Escolania de Lluc i l'Associació Antics Blauets es fa el lliurement del guardó” Blauet d'Or 2014 “al nostre benvolgut G. Macià.


Són 500 els assistents que gaudeixen d'un Concert Nadalenc de l'Escolania com a primícia de les festes que s'acosten i que acaba amb el cant de tots plegats de l' entranyable Adeste Fideles. Després un bon i abundós sopar que anima la vetlada.

Al moments de la sobretaula el P. Prior, el President dels Antics Blauets i el President de l'APIMA pugen a l'escenari per donar el nom del guanyador i exposar els motius dels seus mèrits i l'agraïment pel seu servei,”derivats d'una trajectòria exemplar i una relació molt forta cap a la llar de la Patrona de Mallorca, la Mare de Déu de Lluc”.

Després es projectà un audiovisual sobre el guardonat, que comentà el P. Prior i, a continuació, es va procedir a l'entrega d'una insígnia d'or i un pergamí que acrediten la distinció al G. Macià amb moltes felicitacions i aplaudiments de part dels assistents.

14. Per descans de l'Escolania que ahir vespre donaren un concert, ens venen a ajudar per a la Celebració Eucarística, els components de la Coral de Campanet, amb el seu director Pere Reynés acompanyat del seu germà organista Arnau. Agraïm la seva fraternal col.laboració.

Es celebra la Diada de l'APIMA del Col.legi Madre Alberta de Palma amb una trobada i xocolatada a l'Acolliment del Centenari. Després es fa una visita guiada al Santuari i un dinar de pa taleca. Mn. Jaume Alemany els hi celebra l'Eucaristia.

21. A l'Ofici d'aquest darrer diumenge d'Advent es fa memòria del 105 aniversari de la mort del Venerable P. Joaquim Rosselló, Fundador dels MM. Sagrats Cors i Prior de Lluc. Després de la Missa, la Comunitat, Escolania i feligresos, en processó van al monument de la seva figura que està al jardí de les magnòlies per retre-li homenatge i pregar. Dos blauets fan l'ofrena d'una corona de llorer, el Prior fa lectura de part del seu testament espiritual,i, per acabar l'oració pròpia i el cant dels goigs. 


22. La nostra Escolania i els Vermells de La Seu actuen aquest vespre a l'església de Santa Eulàlia de Palma per oferir un Concert de Nadal que ha organitzat el Centre de Cultura de Sa Nostra per tal d'obtenir una recaudació a benefici de l'Associació Missatgers de la Pau que acull a nins i joves en situació d'abandonament i a la vegada es preocupa per altres sectors socials, com es ara les víctimes de la violència domèstica, discapacitats físics o psicològics i persones majors que viuen tot sols.


L'església fou insuficient per acollir tanta gent solidària que volgué col.laborar en aquest acció evangèlica, i, a la vegada gaudir d'una selecció de cants nadalencs. Ambdues escolanies per acabar, entonaren plegats el popular “Santa Nit”que fou corejada per tots, amb la satisfacció i l'alegria d'una nit memorable.

23. Totes les celebracions religioses que es faran a la basílica es podran veure en directe via internet mitjançant www.livecam-pro.com. Avui es podrà veure l'assaig general de les Matines i demà a les 22h. la Celebració Solemne de Nadal. És una iniciativa del projecte “Finestra al Món” dirigit per Hans Maas.

24. Matines a Lluc. Després d'una llarga i acurada preparació litúrgica-musical entram en una de les celebracions més viscudes i solemnes. No debades l'antic blauet Llorenç Riber escrigué: ”Les Matines de Lluc, per tota Mallorca són famoses. Cantades per les veus blanques dels escolans, tenen un infantívol encís que no desdiu gens ni de la nit ni del misteri”.

Molta gent va omplir la basílica per gaudir al Santuari la Nit de Nadal. De bell nou ressonà el mític cant de la Sibil.la amb la veu vibrant de la blaueta Alba Torres, també l'emotiu Anunci de L'Àngel de Cecília Michell acompanyada d'Alba Torres i l'entranyable Sermó de La Calenda que recità el blauet Alexandre Perelló.


No hi faltaren les nadales , la música instrumental i els antics Goigs de Nadal amb el desig “que les Pasqües celebrem / amb gràcia i alegria”.

29. Dia molt fred, amb moments de calabruix i de pluja. A la Missa del migdia hi participa el matrimoni Bernat Servera i Francisca Forteza de Marratxí que celebren les seves noces d'or; al final reben una benedicció especial i felicitacions.

31. Acabam l'any amb un temps de recés: reflexió i pregària pel que hem fet o hem deixat de fer. I, amb la confiança de la misericòrdia de Déu Pare. Missa de comiat de l'any al Cambril, prop de Nostra Mare, com sempre...




No hay comentarios:

Publicar un comentario