Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

viernes, 1 de enero de 2016

Crònica del desembre 2015

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


De matinada ens aixecam amb una gelada, però, sortida de sol, poc a poc, l'escalfor eixuga les teulades i patis i s'estableix un bon dia. Molt poca gent puja a Lluc i plaça i entorns resten en solitud L'Escolania s'afanya amb el repertori de la Nit de Nadal i fa tornar a reviure l'emoció  de la Sibil.la i la tendresa de l'Àngel i les nadales.

4. El P. Vicenç Miró Morey, després d'un cert discerniment i diàleg, s’acomiada de la Comunitat de Lluc i deixa els càrrecs que tenia al Col·legi de l'Escolania. Seguirà dedicat com a vicari en la pastoral conjunta de la Unitat Pastoral d'Inca.

Un centenar de nins i nines de primària de Sa Graduada de Sa Pobla passen un jornada al Santuari. Assisteixen a la Salve dels Blauets.

5. Arriben des del poble de Santa Maria 7 autocars amb devers 400 persones del col·lectiu Gent Gran. A les 11:00 tenen una Missa animada amb la coral parroquial.

Des d'avui fins dimarts es celebra la Fira de Nadal als Porxets i Plaça dels Pelegrins. Una teringa de parades ofereixen productes variats de cara a les festes nadalenques.


A les 12:00 Baptisme de Joan Marc Coll Gomila de Sa Pobla, fill de Joan Coll Noguera i de Maria Magdalena Gomila Balaguer.

A les 20:00 al restaurant Binicomprat d'Algaida l'Escolania  fa un concert coral amb cançons del repertori nadalenc i altres composicions variades; també l'Orquestra de Cambra de l'Escolania que dirigeix Rosa Cardona oferí un breu concert instrumental. Tots foren aplaudits amb entusiasme. A continuació un fraternal sopar  a benefici de l'Escolania.


Al moment de la sobretaula el P. Prior, en nom de la Comunitat i de les associacions de Lluc fa entrega de dues distincions del Blauet d'Or, una a Miquel Gayà i Sitjar, a títol pòstum, il·lustre antic blauet que a més dels seus mèrits literaris fou un gran enamorat de la Mare de Déu de Lluc  i un servidor entusiasta dels projectes del Santuari. Rep la medalla el seu fill Ferran Gayà Bonnin, antic blauet. L'altre Blauet d'Or es concedeix a la Comunitat de Religioses Franciscanes per tants d'anys d'entrega en la pastoral i treball abnegat a favor dels Santuari i Escolania. Rep la medalla Sor Joana Pasqual, Superiora de la Comunitat de Lluc. Aquestes dues distincions foren molt ben rebudes per tots els assistents que volgueren premiar amb llargs aplaudiments aquests honors.


7. Sorprèn la quantitat de gent que avui ha pujat a Lluc. L'aparcament no és suficient per col·locar més cotxes i s´ha obert el camp de futbol. Segueix el mercadet de Nadal, avui molt més concorregut.

8. Festa de la Puríssima. A més de la solemnitat litúrgica de l'Ofici, el capvespre tenim un concert extraordinari que ens ofereix el “Poema Harmònic” (Cor de cambra, filial de la Coral Universitària de les Illes Balears) amb música del “Llibre Vermell de Montserrat” (Anònim s. XIII-XIV) junt amb el Conjunt Instrumental, tot amb la direcció de Joan Company. Un públic selecte agraeix aquesta magnífica experiència de música medieval. El concert és a benefici de l'Escolania.11. Organitzat per l'Obra Social de “Sa Nostra”, els Blauets de Lluc i l'Orquestra de Cambra de l'Escolania de Lluc donen un concert solidari de Nadal a l’Església de Santa Eulàlia de Palma a benefici del “Pa de Sant Antoni-Frares Menors Caputxins”. El repertori és molt variat: nadales, cançons populars i tradicionals. L’Església plena a vessar amb gent dreta a les capelles laterals. L'actuació és un èxit total. El diari “Última Hora” ho defineix així: “rozando la perfección”.


 13. A l'Ofici  dos matrimonis celebren les seves noces d'or: Antoni Roca i Viki Olsen, de Palma i Joan Santandreu  i Antònia Sureda, de Sant Llorenç des Cardessar.

15. Seguint amb la seva responsabilitat educativa, l'Escolania es desplaça a Palma, per oferir un concert didàctic a l'auditori del Conservatori de Música a un nombrós grup de Primària de diversos col·legis de Ciutat. Com sempre, són rebuts i escoltats amb gran interès i admiració.

17. Missa a les 12:30 per a uns  80 membres jubilats del Col·legi Oficial de Metges de Mallorca. Assisteixen a la Salve de l'Escolania i després comparteixen un dinar fraternal al restaurant Sa Fonda.

18. Fent memòria del 25 è aniversari de la vinguda del Dalai Lama a Lluc, el seu representant, el monjo budista tibetà, Thubten Wangchen, que és a la vegada membre del Parlament del Tibet a Europa, puja al Santuari acompanyat d'un grup d'amics de Pollença. El P. Manuel Soler li dóna la benvinguda i acompanya en la seva visita. Assisteix a la Missa de les ll:45 i a la Salve del migdia. Després es fa una fotografia voltat dels Blauets.


20. Per concessió del Bisbe de Mallorca, tant l’església de La Sang, com la basílica de Lluc, juntament amb La Seu, són llocs privilegiats per a viure l'Any Sant de la Misericòrdia que ha decretat el Papa Francesc. El portal lateral esdevé Porta Santa i està decorat amb una reproducció de la coneguda pintura del Fill Pròdig de Rembrand.

Abans de la Missa de les 11:00, el P. Ricard Janer ha procedit a l'apertura amb un cerimonial i pregàries pels fruits espirituals d'aquesta commemoració.

Al final de l'Eucaristia, Comunitat i Escolania han anat  processionalment al Jardí de la Magnòlia on s'ha fet memòria del 106 aniversari de la mort del P. Joaquim Rosselló, Fundador dels MM. Sagrats Cors i Prior de Lluc, que fou definit per Enric Reig, aleshores Vicari General, com “el més respectable dels sacerdots de la Diòcesi”. Una corona de llorer fou dipositada al peu del seu monument

21. El P. Antoni Vallespir Llompart ha estat destinat a la Comunitat de La Real. Li desitjam que estigui bé de salut i pugui incorporar-se a la pastoral parroquial.

24. Nit de Nadal. Molta gent omple la basílica per a gaudir les famoses Matines de Lluc que, com diu el nostre il·lustre antic blauet, Llorenç Riber, “cantades per les veus blanques dels escolans, tenen un infantívol encís que no desdiu gens ni de la nit ni del misteri”. El P. Prior presideix la concelebració, l'Escolania perfila el seu millor repertori i, la gent es meravella i viu amb emoció la Litúrgia d'aquesta Nit Santa. Al final el sentiment contingut esclata amb un llarg i agraït aplaudiment Enguany La Silbil.la fou cantada per Alba Torres, l'Àngel per Cecília Michell i la Calenda fou interpretada per Alexandre Perelló.


30. Uns 25 minusvàlids dels Sud d'Alemanya visiten el Santuari  Demanen que es giri la Imatge a la basílica. Canten una emotiva Salve..

31. El P. Jesús Dean ens informa que durant aquest any han caigut a Lluc 1001 litres per metre quadrat, i ens recorda que duim una mesada sense caure ni una gota. Hem passat un any amb moments de tristor. però també amb un gran suport d'amistats i l'ajuda indefectible del Senyor.

Acabam el 2015 al cambril de la Mare de Déu, i pregam amb Ella perquè el seu Fill tengui misericòrdia de nosaltres i donant-li  gràcies per les benediccions que hem rebut.

No hay comentarios:

Publicar un comentario