Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

jueves, 17 de marzo de 2016

Divendres Sant, el plant de la Verge

En el proper Divendres Sant Lluc serà escenari de la representació del Plant de la Verge (lamentacions de la Mare de Déu), una valuosa peça literària escrita per Ramon Llull. Així és des d’anys enrere, però amb més motiu enguany que es compleix en 700 anys de la mort de la mort del seu autor.

Cada vegada són més els fidels ―tot i constituir un grup minoritari― que pugen la muntanya per escoltar les lamentacions de la Verge, fruit de la devoció i el sentit estètic del conegut com a fill major de la nostra raça. I cada vegada més, observant els bons fruits que cull, altres esglésies de Mallorca prenen la iniciativa de representar els laments de Nostra Senyora.

El Santuari de Lluc, des de fa uns quinze anys, ha recobrat aquest bell escrit replet d'emoció, tendresa i sentiment. Anteriorment es recitava el Dissabte Sant, però ara s'ha desplaçat al Divendres Sant per les seves similituds amb el Viacrucis.

Els Blauets o escolans complementen el recitat del text amb el cant de les estrofes del Stabat Mater de Pergolessi. I en un determinat moment envolten a qui fa de Mare de Déu suggerint que el poble fidel desitja consolar la seva pena i solitud.

El conjunt, recitat per Caterina Valriu ―que fa de Nostra dona― i relatat per Gabriel Camps ―el cronista― resulta commovedor. Tots dos lectors són professors a la Universitat de les Illes Balears.


Fa unes setmanes que la Delegació de comunicació del bisbat va fer una entrevista al P. Manuel Soler, de la comunitat al qual se li ha encomenat la tasca d'atendre els pelegrins, coordinar les celebracions i dirigir els mitjans de comunicació del santuari. Després es va penjar a la web del bisbat de Mallorca i també la va reproduir la TV autonòmica mallorquina, IB3. Ara aquest blog desitja posar-la a l'abast dels interessats.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario