Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 11 de abril de 2011

La Sibil·la s’obre a l’oceà


Els Blauets de l’Escolania de Lluc actuaren dissabte a l’església dels Màrtirs de Lisboa, on interpretaren el cant Patrimoni Immaterial de la Humanitat

dBalears.cat A.C./S.B. | 11/04/2011 |

Un moment de l'actuació dels infants de l'Escolania de Lluc, que fou presenciada per uns dos-cents assistents. Foto: S.B.

No era la Nit de Nadal, i la temperatura quasi estival tampoc no convidava a recordar-la, però un dels ingredients essencials d'una de les nits més màgiques de l'any, el cant de La Sibil·la, fou el plat fort de dissabte horabaixa al centre de Lisboa. L'església dels Màrtirs, a la capital portuguesa, fou l'escenari on els Blauets de Lluc varen interpretar aquesta peça musical per primera vegada fora de Mallorca, després d'haver estat designada com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. L'actuació dels infants de l'escolania de la serra de Tramuntana va emocionar els més de dos-cents assistents al concert organitzat per l'Institut Ramon Llull en el marc del segon Be Balears que es du a terme a la capital lusitana i que concentrarà el gruix de la programació entre els dies 27 i 30 d'abril.

L'església on fou batejat el poeta Fernando Pessoa, en ple rovell de l'ou lisboeta, presentava un aspecte extraordinari, plena de públic per escoltar la trentena d'infants d'entre 7 i 14 anys que varen interpretar el cant. Els Blauets foren dirigits per Ricard Terradas i gaudiren de l'acompanyament de l'organista Rafael Riera. El director Terradas fou l'encarregat de presentar l'actuació i de fer els agraïments en català, però quan els Blauets ja havien conquerit el cor del públic, a mitjan concert.

Joan Comes, coordinador de l'Escolania de Lluc, explicà que anualment solen fer una sortida a l'exterior amb l'objectiu de donar-se a conèixer i d'aquesta manera traslladar una mica la seva essència fora del santuari. Les actuacions solen ser en el marc de festivals o altres convits d'institucions diverses, i no sempre són per representar-hi el cant de La Sibil·la, ni tan sols en l'època nadalenca. De fet, els Blauets ja tenen programades tres sortides més com a mínim fins al 2014.

Comes reconeix que està satisfet amb el reconeixement de la Unesco, però afirma que no s'ha de banalitzar. L'Escolania de Lluc fa 500 anys que canta ininterrompudament i ara, a més, de ser una coral que canta, s'ha convertit també en un bé cultural. I pel que es va veure a Lisboa, aquestes veus no tenen cap frontera que els pugui aturar. De moment, La Sibil·la ja albira l'oceà Atlàntic, on habita Adamastor i, una vegada més, la cultura catalana i la portuguesa es donen la mà.

No hay comentarios:

Publicar un comentario