Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

martes, 5 de abril de 2011

Balears es torna a plantar a Lisboa

L’actuació dels Blauets de Lluc i les cançons republicanes de Biel Majoral seran els dos plats forts del “Be Balears” d’enguany


Els Blauets de Lluc donaran a conèixer el cant de la Sibil.la als portuguesos.

La cultura catalana torna a exhibir-se a Portugal i, en aquesta ocasió, ho fa coincidint amb l'efemèride de la revolució dels Clavells, el 25 d'abril del 1974. La celebració no passarà per alt a l'Institut Ramon Llull, que, per segon any consecutiu, ha engegat la campanya "Be Balears" a la capital lusitana, en la qual oferirà un tast del que fan els creadors de l'Arxipèlag. La música, en l'edició d'enguany, serà la gran protagonista, amb la participació de l'Escolania de Lluc i de Biel Majoral en dues actuacions ben diferents. Tanmateix, el mes de cultura catalana a Lisboa (del 7 al 30 d'abril) també hi mostrarà literatura i cinema.

El programa començarà aquest dijous, dia 7 d'abril, al Palácio Foz amb el concert de piano a quatre mans interpretat pel duo Xavier Mut i Albert Díaz i en què interpretaran peces de Chopin, Alís, Shcubert i Falla. Aquesta mateixa setmana, el 9 d'abril, els Blauets de Lluc entonaran a l'església de Nossa Senhora dos Mártires el cant de la Sibil·la, declarat Patrimoni Immaterial de la Unesco el 16 de novembre passat. "Tothom està molt entusiasmat amb aquest concert", reconeixia el coordinador de la coral, Joan Comas, durant la presentació del programa, ahir a la seu del Llull de Palma.

Les activiats prosseguiran el 27 i el 28 d'abril amb dues jornades dedicades als cinema amb accent illenc. S'hi projectaran El mar, d'Agustí Villaronga, i Bearn, de Jaime Chávarri. El mateix 28 d'abril continuarà amb un recital poètic amb Antònia Vicens, Jaume Pomar, Ponç Pons, Bartomeu Ribas i Laia Martínez. "Les traduccions són importants, però també és molt interessant que coneguin la nostra manera de dir les paraules", assenyalà Martínez, en representació del grup de poetes que s'hi desplaçarà.

El darrer acte serà el més reivindicatiu i vindra de la mà de Biel Majoral i els germans Martorell. Serà el 30 d'abril al Largo de Carmo, on interpretaran una combinació de cançons de combat i revolta, tant de l'espectacle de les cançons republicanes com temes d'Al-Mayurqa. "No només serà la imatge del passat que s'esfondra, sinó també la del futur que ha de venir i que té una mirada cap a la llibertat", explicà Majoral. L'exemple de la revolta dels Clavells serà la guia a través de la qual el cantautor donarà a conèixer "aquests altres països sotmesos a tantes misèries repressives", apuntà. Les campanyes del "Be Balears" del Llull ja han mostrat part de la indústria cultural a Nova York, París, Berlín i Brussel·les, entre altres indrets.

Francesca Marí | dBalears 05/04/2011

No hay comentarios:

Publicar un comentario