Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 14 de septiembre de 2011

Els pobles pugen a peu a Lluc

Prop de 10.000 persones procedents de 40 pobles de la Part Forana participaren diumenge de matinada en la tradicional pujada

Antoni Pol | dBalears

12/09/2011 |


Prop de 10.000 persones, segons els organitzadors, pujaren la matinada de dissabte a diumenge a Lluc a peu des d'una quarantena de pobles de la Part Forana. La marxa, que ha arribat plenament consolidada a la 32a edició, transcorregué sense que s'hi produïssin incidents remarcables.

Els pelegrins partiren des de 40 pobles de Mallorca, una xifra que no s'havia assolit mai. Enguany s'hi han afegit Ariany, Marratxí i Vilafranca de Bonany. La gran majoria de participants, aquells que procedien de municipis que queden al sud de la serra de Tramuntana, es trobaren a les quatre de la matinada a la plaça del Bestiar d'Inca. D'allà, i acompanyats per una colla de xeremiers, enfilaren la pujada al santuari per la carretera de Selva i Caimari. Els pelegrins que partiren d'Esporles, Valldemossa, Sóller i Bunyola, en canvi, penetraren a la Serra per Biniaraix, l'Ofre, Comasema -punt on s'hi afegiren els alaroners- i els embassaments de Cúber i el Gorg Blau. Campaneters i poblers, per part seva, s'enfilaren per la banda Moscari i Caimari. Cal remarcar, així mateix, que els gegants llucmajorers Miquel i Càndida repetiren l'experiència -ja ho feren l'any passat- i pujaren al santuari.

La pujada a Lluc a peu de la Part Forana l'organitza l'associació d'antics blauets. El president, Gabriel Ferragut, informà que la marxa s'havia desenvolupat amb normalitat. Els pelegrins procedents de Migjorn trobaren punts d'avituallament en els quals s'oferia aigua i fruita a Inca, a Selva, a Caimari i al Barracar, mentre que els que venien de Ponent en trobaren al Gorg Blau.

Arribada
Els participants començaren a arribar al santuari a partir de les 7 hores. A la font Coberta, l'organització els oferí xocolata i pastissets. Quan varen haver reposat forces i s'hagueren refet de la caminada, el president de l'Associació d'antics Blauets els donà la benvinguda a l'Acolliment. En aquest mateix indret es feren les ofrenes (ramells i altres productes de la terra) a la Mare de Déu. Abans que se celebràs l'eucaristia, es dugué a terme un acte de reconeixement a Josep Coll Mir -a títol pòstum- i a Mateu Soler Alorda. Els familiars de Josep Coll -qui morí aquest hivern-, de Lloseta, reberen una insígnia de plata i una placa commemorativa dels antics Blauets. Mateu Soler, pobler de 80 anys, rebé la insígnia dels Blauets i un gaiato. En haver acabat l'homenatge, el prior del santuari, Jaume Reynés, presidí una eucaristia.

Entre els pelegrins que pujaren a Lluc destacà la presència del president del Govern, José Ramón Bauzá, i la del vicepresident del Consell, Joan Rotger. Els batles de sa Pobla, Inca i Pollença, entre d'altres, s'afegiren a la marxa. La presidenta del Consell, Maria Salom, no hi pujà a peu, però sí que assistí a l'eucaristia solemne que tingué lloc a les onze a la basílica del santuari i que fou presidida pel bisbe de Mallorca, Jesús Murgui.

La pujada de la Part Forana s'emmarca dins els actes de les festes de Lluc i de la Diada de Mallorca. És per aquest motiu que el jardí botànic del germà Macià, el museu i altres exposicions de Lluc es pogueren visitar gratuïtament durant tot el dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario