Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 16 de enero de 2013

Crònica del Desembre 2012

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives


Segueix el fred i el cel gris. Els arbres ferits pel cap de fibló mostren les branques amb nafres, despullades de les fulles que cauen  arreu.
L’Escolania ens obri a  l'advent  del Nadal; els assaigs insistents de nadales, sibil·la i àngel són un anunci d'esperança.

1. A les 11:30 un grup de la Parròquia de Sant Pau de Palma tenen  una Missa que celebra el P. Llorenç Fernández.  Després dinen al menjador de pelegrins.

5. En el marc incomparable de La Seu , plena, amb 1.500  solidaris, es va fer el concert benèfic “Una teula per Lluc”.Un acte que contà amb un públic entregat, participant amb emoció un programa que contava amb artistes importants, però, sobretot, nostrats i estimats.

L'acte començà  amb un parlament del P. Antoni Vallespir, Prior, en que destacà la motivació d’aquest esdeveniment: ajudar a la reconstrucció de les teulades del Santuari ferides pel cap de fibló i agrair la col·laboració de tantes persones i institucions que s’han ofert ,amb entusiasme i gratuïtat..

Començà l'actuació l’escolania de Blauets  dirigits per Ricard Terrades,  després  seguí la Coral Universitat de les Illes Balears, amb la col·laboració del pianista Andreu Riera i la direcció de Joan Company.


A continuació, Maria del Mar Bonet acompanyada de Daniel Espasa oferí un significatiu repertori per a passar al “cant de la sibil·la” que alternà amb el blauet Daniel Potrz. No cal dir que l’entusiasme i els aplaudiments de la gentada , encalentiren l’ambient. Al final, els artistes plegats, cantaren algunes composicions populars acabant, amb La Balanguera, amb tota la gent dempeus.


7. Els realitzadors del popular programa d' IB3 “Tira-Tira” pugen a Lluc per a filmar un dels seus episodis. Un dels temes recurrents és el “cap de fibló” i les seves destroces a les teulades: acaben amb una signatura  solidària a una teula.

8. El recent ordenat de prevere, Carles Seguí, de Lloseta, celebra una de les seves primeres misses a Lluc: presideix  l'Ofici de les 11:00 acompanyat del P. Prior. Assisteixen a la Celebració , a més dels seus familiars ,un grup de la Tercera Edat de Santa Maria.

A les 13:00 celebració del matrimoni entre Bartomeu Palmer Bosh  i Naara  Vázquez González i a la vegada bateig de la seva filla Aina Palmer Vázquez.

9. En absència de l’escolania, per a la Celebració de l’ofici, puja des de Campanet la Coral Parroquial dirigida  i acompanyada per l'organista Pere Reynés. Des d' aquí el nostre agraïment sincer.

El P. Jesús Dean celebra el baptisme de la nina Valentina filla de Josep Simó Torres Reynés i de Luz Ester Peña de los Santos. Els seus padrins són parents del Beat Simó Reynés M.SS.CC., màrtir del Coll.

Antoni Ripoll membre de la Confraria de Sant Pere de la Parròquia d'Esporles du un donatiu per la restauració de les teulades ;fruit d’una venda a una de les parades de darrera fira..

14. A Sa Pobla l’Associació d'Antics Blauets, La Confraria de la Mare de Déu de Lluc, la Parròquia, Ajuntament i altres institucions organitzen un “Concert de Nadal dels Blauets de Lluc” que és molt aplaudit i concorregut; a continuació es fa una torrada popular. Tot el que es col·lecta va destinat a la reparació de les teulades del Santuari  Un poc abans, Josep Obrador presenta el seu llibre “ De la Mare de Déu de Binifaldó (Lluc) a  Nostra Senyora del Roser(Sa Pobla) de gran interès històric, tan per Lluc com per Sa Pobla.

15. Mn. Pere Pou, Rector de Son Servera, ve amb un grup de serverins  a cercar teules  per a ser signades al poble amb aportacions voluntàries. A més d'aquesta activitat  es pensa fer la col·lecta encomanada pel Bisbat.

16. L'Ofici és concelebrat  pels membres de la Comunitat del Santuari on s'agraeix els 25 anys del bon servei que ha fet  el matrimoni Antònia i Miquel Riera des de la cuina i ara han arribat al temps de la jubilació. També es fa ofrena del llibre  de Josep Obrador sobre la Mare de Déu de Binifaldó i del Roser de Crestatx.

Al Sala de la Santa Figura es fa la presentació de l'esmentat  llibre amb un parlament del P. Ramon Ballester; també intervenen  Antoni Solivellas, Batle d’Escorca i l'autor.

A les 13:30 dinar, molt concorregut a Sa Fonda, per agrair la tasca de Miquel i Antònia. Són obsequiats, de part de l'Escolania , amb una imatge de la Mare de Déu i ,de part de la Comunitat amb una palanganeta de plata.

17. El P. Pere Riera Superior General dels MM.SS.CC. acompanyat del P. Miquel Mascaró, Delegat a Mallorca, visiten la Comunitat i Santuari. També  venen per a programar activitats catequètiques amb l'Escolania el P. Vicenç Miró i Antoni Moreno.

Convidats pels responsables del Santuari, un grup de guies turístics, tenen una jornada de portes obertes a les diverses instal·lacions de Lluc i  conèixer millor les seves prestacions.

Alumnes de l’escola de Jardineria de Sa Pobla, venen a Lluc per fer l’activitat  educativa de neteja del Jardí Botànic i la Plaça dels Pelegrins.

20. A Santa Maria la Major d' Inca , l’escolania  fa un concert. “Una teula per Lluc” que organitza el Club de Rotaris i la Fundació Es Covent. El repertori és bàsicament de Nadal i, al final,  alguns blauets mostren les seves aptituds tocant algunes peces amb instruments musicals. Una gran concurrència omple el temple parroquial i aplaudeix amb entusiasme l’audició.

24. Nit de Nadal. Amb la basílica plena de gent, es celebren  les famoses Matines de Lluc Com escrigué l'antic blauet  i acadèmic, Llorenç Riber “Cantades per les veus blanques dels escolans, tenen un infantívol encís que no desdiu gens ni de la nit ni del misteri”.

Enguany el cant de la Sibil·la fou encarregat a Daniel Potrz, de Ciutat; l’anunci de l'Àngel, a la blaueta Alba Torres, també de Palma i La Calenda fou dita per Llorenç Ramis de Campanet. Tots ells brodaren l'actuació, contribuint a crear una participació molt emotiva.


La Concelebració fou presidida pel P. Antoni Vallespir, Prior, i l’escolania dirigida per Ricard Terrades amb l’acompanyament a l'orgue de Rafel Riera. Després de les Matines, al refetor  de la Comunitat es donaren  els “Molt anys “ degustant una bona xocolata desfeta amb ensaïmades.

31. Acabam aquest any  al cambril de la Mare de Déu de Lluc, amb una celebració sentida, ben participada, demanant perdó per les nostres faltes i donat gràcies pels favors rebuts. A més de les pregàries i els cants, la blaueta Maria Oliver sonà a la viola una avemaria i l'adeste fideles i ens acomiadarem  desitjant un bon any nou.

No hay comentarios:

Publicar un comentario