Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

viernes, 3 de mayo de 2013

Crònica d'abril 2013

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives

1. Segona Festa de Pasqua. Començam el dia amb un temps desigual, pluja de matinada i després un sol inestable que s’anirà afermant. A més tenim avui el despertar del discutible canvi d' horari amb l'avanç d’una hora: Esperem que no es destorbin els bioritmes! Molta gent puja al Santuari, uns per visitar la Mare de Déu, altres per reviure l’antic pancaritat, compartint unes panades, rubiols i crespells, altres fent el turista o l’excursionista...De tot hi ha a la vinya del Senyor.

2.  Dia solejat i sense vent .Segueixen els grups de peregrins en pancaritat. Aquest matí es celebren tres Eucaristies seguides: A les 11:00 Mn. Gabriel Ferriol que ve amb  75 persones de la Tercera Edat de Sant Joan , celebra la Missa. A les 11:30 una concorreguda Missa d’horari. A les 12:30 un grup de la Comunitat Catòlica Xinesa amb el seu capellà tenen, també, la seva Eucaristia.

3. A la Missa de les 11:30 hi participen 25 juniores de la Congregació de La Puresa que animen la celebració amb els seus cants. Després són convidades a veure l' audiovisual del Santuari.

5. El Salpàs. Comença el bon dia amb sol i , devers migdia, el Galileu es posa el “capell” de niguls. Plou amb abundància  gairebé tot el dia. A l'horabaixa pagesos d’Escorca i veïnats de Lluc baixam cap El Clot d’Aubarca fins a la possessió de Son Llobera, on els amos ens reben amb les portes obertes i la cordialitat acostumada. Pregàries, benedicció  i aspersió amb l'aigua i la sal. Fa la benedicció el P. Manuel Soler. Després un bon berenar i la conversa amiga fins entrada de fosca.


 7. A l'Ofici hi participen Ramon Cassanyes i la seva esposa Teresa agraint els 50 anys de matrimoni;   els acompanyen un grup de familiars vinguts des de Catalunya. Teresa i Ramon són prou coneguts i admirats per la tasca complerta en el món de l'escoltisme catòlic. Avui segueixen compromesos ajudant en tasques pastorals. També assisteixen  a la Celebració un grup de la parròquia de Sant Jordi.

 10. Els Centres Educatius de Sant Francesc d' Assís de Mater Misericordiae, Manacor, Sa Pobla, Palma, Muro i Son Servera, de la Congregació de GG. Franciscanes Filles de la Misericòrdia han participat a una Jornada a Lluc on es destaca la convivència, es treballa en el tema “Aigua Viva” i tenen l'actuació de l'artista polifacètic Siro López. L'assistència és de 1.500 alumnes  que tenen les activitats al renovat Acolliment del Centenari.

A la Missa de les 11:30 hi participen vuit Germanetes dels Pobres que cuiden l' antic centre geriàtric de Palma

12. Alumnes del Col·legi Llaüt de Palma amb els seus pares i monitors tenen unes jornades de formació i esplai. Acaben amb una Missa a la basílica.

13. El P. Manuel Soler té una conferència i celebra l'Eucaristia al Centre d' Espiritualitat de Biniamar.

14. A l’Ofici hi assisteixen 40 persones de l'Associació  de la Mitjana Edat de Llubí . També ve a donar gràcies pel 80 aniversari, Maria Massanet amb els seus familiars.

Tenen una jornada a Lluc, organitzada per la Universitat Oberta de Majors de la U.I.B. un grup de Turquia ,Polònia i Mallorca que estudien temes mediambientals. A més de la visita a les diverses dependències del Santuari comparteixen una paella a l’Acolliment del Centenari

La penya constanciera “Mitiks de Sa Curva” organitza aquest diumenge la IIª Pujada a Lluc a peu.

15. El P. Manuel Soler va al Santuari de Consolació a Sant Joan per donar la conferència: “Doctrina Social de l' Església al Vaticà II” a un grup d'una quarantena de laics i preveres  de l'Arxiprestat del Pla.

16. Un grup d’estudiants de l' escola de Turisme de la U.I.B. són atesos  pel P. Ramon  Ballester per fer un estudi sobre el Museu de Lluc.

17.Un nombrós grup de la Tercera Edat de Ntra. Sra. del Carme del Coll d'en Rebassa pugen a Lluc en tres autocars.  Assisteixen a la Missa de les 11:30 amb una notable participació en les pregàries i els cants. El P. Ramon els dóna la benvinguda i celebra l'Eucaristia.

El P. Manuel Soler viatja a Barcelona per tal de complir amb la trobada presencial prescrita en el curs de teologia que dirigeix per internet. El curs és patrocinat per l’ Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), vinculat a la Facultat de Teologia de Catalunya.

Una pintura de Guillem Gil (Palma 1936), “Marina a La Calobra” és incorporada a la sala Pinacoteca del Museu.

Després de la seva restauració és tornen col·locar dues pintures de Joaquim de Cabanyes Ballester: “Gorg Blau” i “ Vista de Palma des del Terreno”, també a una vitrina de la Pinacoteca.

l9. Corre-llengua 2013. Joves per la Llengua de l’Obra Cultural Balear pugen a Lluc per encendre la Flama de la Llengua que recorrerà els nostres pobles i Ciutat. L'acte, a l'entorn del monument que la guarda simbòlicament fou emotiu i compromès. L'Escolania de Blavets s’hi sumà portant la senyera i la bandera de Lluc i entonant La Balanguera i l'himne de Lluc.


 Hi hagué alguns parlaments d’alguns Joves per la Llengua i de part del P. Antoni Vallespir, Prior que destacà els vincles històrics del Santuari amb el conreu i difusió de la llengua catalana i la necessitat de seguir lluitant pel seu manteniment de front als qui la volen confondre i fer desaparèixer.

20. A la Missa de les 11:30 Jaume Sans i la seva esposa Catalina Horrach celebren en acció de gràcies el 50 aniversari del seu matrimoni.

A la mateixa Eucaristia hi participen 25 membres de l'associació “Horizonte” de la parròquia del Cor de Jesús de Ciutat recordant el 50 aniversari de la seva fundació.

A l'horabaixa, el nin Antoni Perelló Luque, de Pollença fa la seva Primera Comunió de mans de Mn. Vicenç Juan Rubí. És fill d’Antoni Perelló, antic blauet .

23.Festa de Sant Jordi. L’Escolania celebra el “Dia del Llibre” amb una exposició de llibres i una xerrada de l'arxiver de Lluc, sr. Pep Barceló.


 24. En ocasió del 25 aniversari de la fundació de la Coral del Col·legi Mare Alberta de Palma, l'Escolania és convidada a cantar a una Missa commemorativa i a un petit concert.

25. Visita  de la Sra. Elisabeth Duran (Florida-EE.UU), investigadora i divulgadora en conferències dels “betlems” espanyols. Pren notes i fotografies ,pels seus estudis, al nostre Museu quedant captivada, especialment, dels pastorets del Santet (s.XIX) i de les escaparates del taller de les “Verges Rosses”(s.XVIII).

26. Uns 250 alemanys de diferents llocs visiten Mallorca i són rebuts als Santuari pel P. Manuel Soler que també els hi celebra una Missa. La Celebració resulta solemne i molt participada destacant els cants corals acompanyats amb orgue i trompetista. Els guies expressen el seu agraïment per la bona acollida que sempre han trobat a Lluc,

27. Pluja, boira i fred. Sembla que el temps de l’hivern hagi tornat. Jornada de reflexió i pregària del grup “Oració i amistat” que dirigeix Mn. Llorenç Alcina. Tenen un horari ben atapeït: Conferència a la Sala de la Santa Figura, Missa a la basílica, dinar de germanor al Menjador de Peregrins i acte marià de comiat al cambril de la Mare de Déu

28. Encara que el temps  es presenta fred i plujós més de 700 persones pugen al Santuari per celebrar La Diada de la Família que organitza la Delegació Diocesana de la Família. Presideix l'Eucaristia  el nou Bisbe de Mallorca Xavier Salines i l’acompanya el Vicari Episcopal  Rafel Umbert. Concelebren, també,  el Prior de Lluc i els preveres Jaume Mas i Àngel Raigades. Juntament amb lEscolania, el “coro famílies” completa els cants litúrgics. Degut al mal temps la Missa no es pot fer a l’Acolliment del Centenari i es fa a la Basílica,on malgrat l’estretor, és viscuda amb gran atenció i participació.

Al final de la Celebració es fa una reconeixença/homenatge als matrimonis que celebren els 25 i els 50 aniversari de boda i són obsequiats amb un clavell i una ceràmica commemorativa secundats amb afectuosos  aplaudiments.


Aquest mateix diumenge s'esdevé la Trobada de Famílies dels Blauets que s'ajunten a la diada diocesana, tenen un dinar  de “pa taleca”i, al capvespre , són obsequiats pels músics de l’Escolania amb un “gran concert instrumental”. També Juan Antonio Amengual  té una reunió amb els pares i nins que feren l'English Camp de l’any passat.


Al final del matí, el P. Manuel Soler fa el baptisme de Maria de Lluc Rubiralta Fluxà.

Els refetors de la Comunitat són oberts i acollidors per aixoplugar els pares dels blauets que no poden dinar fora per causa de la pluja.

30. El P. Ramon  dóna la benvinguda i celebra la Missa al grup Gent Gran del Coll d'en Rebassa.

Aquests darrers dies han plogut 105 litres a Lluc i fan esclatar els albellons. Avui el dia és esplèndid. El sol refulgeix dins un cel blau.No hay comentarios:

Publicar un comentario