Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

domingo, 4 de mayo de 2014

Crònica d'abril 2014

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc

4. La primavera d'estiu sembla que no vol fer-se present.  Entre ahir i aquesta nit passada han caigut 90 litres. Fonts i albellons fan créixer el torrent que voreja Lluc. Una gota d'abril val per mil.

Concert Didàctic de l'Escolania i Professors de música instrumental a Algaida. Una església plena de gom en gom, seguí el concert amb entusiasme. Una primera part de música sacra dels blauets, i després música clàssica i popular amb l'acompanyament dels professors de música. El concert fou brillant i emotiu. Deixà un bon record  a participants i assistents.

5. Trobada de germanor Rotaria. Els Clubs Rotaris de Mallorca  celebren la ja tradicional diada al Santuari. Tenen una Missa que celebra el P. Prior amb el concelebrant Mn. Carles Seguí; desprésa la Plaça dels Pelegrins, el grup folklòric “Estel del Cocó” de Lloseta, fa una actuació de cants i balls en honor dels rotaris. Un bon arròs paella a l'Acolliment del Centenari  acaben de confitar lajornada. Contribueixen al manteniment de l'Escolania amb una beca , com diu el programa: ”Ajudem un blauet - protegim la nostra cultura”.


6. Entre ahir i avui sembla que la primavera  ha arribat de ple: dies assolellats i càlids que alegren als visitants. Joana Pol Crespí de Sa Pobla, ofereix la Missa en acció de gràcies i petició per la curació de Pep Cantallops Pol.

8. El Delegat d'Ensenyament de la Diòcesi, Antoni Seguí, amb un grup de monitors, dirigeixen i animen a 600 alumnes dels Col·legis de l’Església  a una Jornada a Lluc. Es visita la Mare Déu,es fan una celebració  i l'Escolania hi participa amb el cant de la Salve. Una sèrie d'activitatslúdiques i formatives a l'Acolliment del Centenari,omplen la diada de bulla i alegria juvenil.

Entre les pregàries escrites a la plagueta del Cambril: “Per devoció i per estima a la nostra llengua, al país i a les persones d'aquesta terra, siau nostra advocada i guardau la nostra família de tot turment “ Macià i Guida, el 6/04/2014.

9. Maria Vich autora d'una pintura  sobre l’Escolania cantant des del presbiteri de la Basílica fa donació de la seva obra al Santuari. És un oli sobre tela de 103x141 cms. El nostre agraïment.

10. Al cementiri d'Escorca exèquies i enterrament a la tomba familiar de Margalida Payeras quefou madona de la possessió de Son Colom i vídua de l'amo En Joan Solivellas A les 19'30 funeralpresidit pel P. Jaume Reynés , concelebrat i amb el cants de l'Escolania. Que la vegem en el Cel.

11. Visiten la Mare de Déu i assisteixen al cant de la Salve dels Blauets, 120 alumnes  de Primària del Col·legi Sant Gaietà de Palma.

13. Diumenge del Ram. Comença  la Setmana Santa  amb la benedicció dels rams d'olivera  a la placeta del Lledoner. Al cant dels hosannas es desplega la processó cap a la basílica. La Litúrgiacanvia el to festiu i s'entra en el morat de la Passió. Tot ajuda a una meditació sentida per a reviure i acompanyar  el drama de Jesús. Molta gent ha  participat en la Celebració


14. Venen a passar una jornada a Lluc, el Rector del Seminari Diocesà Mn. Bartomeu Villalonga, Mn. Rafel Umbert, Director Espiritual i nou seminaristes. Fan un Viacrucis pel Camí dels Misteris, assisteixen a l'Eucaristia  i a la Salve dels Blauets i, després són  convidats a dinar amb la Comunitat i  a prendre el cafè amb la Comunitat de Religioses Franciscanes  Finalment, visiten el centres d'acollida del Santuari.

17.- Començam el Tridu Pasqual amb la pregària  litúrgica de Laudes que dirigeix el P. Jesús Dean a la Capella del Santíssim.

A les 19:00 Solemne Celebració Litúrgica del Sant Sopar que presideix el P. Manuel Soler. La simbòlica cerimònia de rentar els peus tingué com a protagonistes les mares i pares dels blauets. Bastants feligresos participaren  l'Eucaristia amb sentida devoció. A les 22:00 Hora Santa a la capella, bàsicament composta com un temps de contemplació i cants sobre el misteri de la Passió i Resurrecció de Jesucrist.


18.- Divendres Sant. A les 10:00 a la Capella del Santíssim, pregària de Laudes. A les 12:30 a la basílica el Viacrucis de Ramon Llull. “El plant de la Verge” amb la  recitació impecable de Caterina Vallriu com a “Nostra Dona” i de Gabriel Camps com a Cronista. L'Escolania interromp el recitat amb intervencions corals de gran emoció cantant el “Stabat Mater” de Pergolessi i l'Ave Maria de Caccini.A les 1900 Celebració de la Mort del Senyor presidida pel P. Ricard Janer que convida a reviure amb unció la Passió i Mort de Jesucrist  amb les lectures, la pregària universal, l'adoració de la  Santa Creu i una fraternal Comunió Eucarística.


19. Dissabte Sant. Com  tots els dies del Tridu començam la jornada amb la pregària de Laudes, accentuant el silenci i la contemplació amb actitud d'esperança. A les 21:30  Celebració festiva de la Vigília Pasqual. La llum del Ciri Pasqual romp la nit amb l´Al.leluya i l'alegria de la fe desborda els cors.

Ben cuidades i participades les cerimònies de la celebració. Presideix la Concelebració el P. Antoni Vallespir, Prior. Al final, al refetor de la Comunitat, les bones festes amb el “crespell de la PAU.


La blaueta Neus Canals, d'Alcúdia  va voler fer la seva Primera Comunió en aquesta nit memorable.

21. El P. Ramon fa una visita guiada al Museu a uns alumnes de la Facultat de Turisme  de la Universitat de les Illes Balears que fan un estudi sobre gestió i patrimoni del Museu

22. Aquests dies el nombre de visitants es veu més incrementat per la presència de familiars i amics  que visiten la Mare de Déu i fan el tradicional pancaritat.

El P. Prior celebra una Missa a les 10:30 per una seixantena de membres del grup de Tercera Edat del poble de Sant Joan.

A les 11:30 Noces de plata del  matrimoni de Francesc Servera Alomar i Antònia  Caimari Sastre, de Ciutat. Celebra l'Eucaristia el P. Manuel  i, un fill del matrimoni els obsequia tocant  amb la trompeta l'Ave Maria de Schubert.

24. Visiten el Santuari i celebren l'Eucaristia el Rector d'un seminari diocesà de Slovenia acompanyat del Director Espiritual, un diaca i 11 seminaristes majors.

25. Es celebra el tradicional pancaritat / salpàs de la parròquia d'Escorca a la possessió de Mortixet. L'amo Joan Llompart, rep el feligresos amb les portes obertes i taula parada ben esplèndida. Després del ritual acostumat i l'aspersió de l'aigua  beneïda  a la Vigília Pasqual es comparteix el berenar de panades, rubiols i crespells i els productes de la casa: tothom hi aporta  i, tothom comparteix.


26. Baptisme que administra el P. Manuel a Arnau Lluy, de Binissalem, fill de Maria Josep  Lluy Planells.

No hay comentarios:

Publicar un comentario