Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 3 de septiembre de 2014

Crònica de l'agost 2014

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc

1. Començam aquest mes estiuenc amb un bon sol. Les temperatures: 31 graus de màxima i 14 de mínima.
Els arqueòlegs de la Universitat de les Illes Balears, Laura Perelló i Bartomeu Llull han acabat un estudi que han fet sobre la composició mineralògica d'algunes peces de la sala d'arqueologia del Museu de Lluc (tintinàbuls, aus,etc.) Deixen algunes publicacions que s'han publicat dels seus treballs .
A les 13:30 el P. Manuel Soler beneeix  la renovació de vots d'una parella danesa: Asgerbo Gabriel  i Lenemaia Sofia. Casats i amb tres fills, han volgut renovar el matrimoni al Santuari perquè els va agradar molt i tot d'una tingueren la inspiració de fer-ho, ja que ara passen uns dies de vacances a Alcúdia. La cerimònia s’ha fet en anglès.
2. Arriben al Santuari els Joves de Mallorca que han peregrinat a peu la Serra de Tramuntana: Valldemossa – Lluc amb l'organització de la Delegació de Pastoral Vocacional de la Diòcesi. El P. Prior els saluda i ofereix les instal·lacions pertinents pel seu descans (piscina, acolliment del Centenari, etc).
El capvespre tenen una Eucaristia al Cambril de la Mare de Déu que presideix Mn. Bartomeu Villalonga.
A les 12:00 Baptisme de Daniel Bosch Garrido, d'Inca. A les 19:00 Missa a l'esglesieta de Sant Llorenç de Tuent i Sa Calobra.
3. Abans de l'alba ja comença l'arribada dels caminants de la” 41 Marxa des Güell a Lluc a peu”. Venen retuts però contents per la gesta aconseguida; alguns, coixejant entren al Cambril de la Mare de Déu, altres queden estesos a la plaça damunt la gespa, baix dels teixos, altres, posant  els peus  en remull al brollador...
A les 10:00 benvinguda oficial i ofrena de rams de flors al Cambril. Una  gran filera d'autobusos retorna els marxaires a Ciutat, al repòs de casa.,a les contarelles de la llarga proesa.
A la Casa d'Espiritualitat de l'hostatgeria comença una tanda d'Exercicis Espirituals per a religioses/sos. El director és Mn. Bartomeu Villalonga, Rector del Seminari Diocesà.
6. Tornen de les vacances en família, les nines i els nins de l'Escolania. Tindran ara un horari distès que propiciarà els moments de lleure amb els de formació i assistència a la Salve de la Basílica.
9. Com a primícia de les festes de La Diada, comencen les “Nits de Lluc”. A les 20:00 a la placeta del Bisbe Campins “,Nit de Màgia” que protagonitza l'antic blauet Llorenç Cloquell, popularment conegut com el “Màgic Cloquell” que amb el seu art, jocs de mans i seducció de l'auditori, va fer passar una divertida vetlada a petits i grans.
10. Es celebra a l'Ofici de les 11:00 la memòria històrica del 130 aniversari de la Coronació Pontifícia de la Imatge de la Mare de Déu de Lluc. El P. Prior, després de l’homilia llegeix  l'emotiu relat d'aquella gesta inigualable. Conta el cronista que devers 12.000 pelegrins de tots els indrets de Mallorca pujaren els vells camins de ferradura, amb grans dificultats , a l'entorn del Bisbe Jaume pujat a braços, en andes des de Caimari. L'esforç, la calor i la set no minvaren la fe i la devoció  per mostrar el seu amor a la Reina i Mare del Poble Mallorquí.
Coincideix aquesta celebració amb la festa de Sant Llorenç que es venera a  l'oratori de Tuent i Sa Calobra. A les 19:00 Missa que presideix el P. Ricard Janer. Tots els assistents són convidats per l'Ajuntament d'Escorca a un bon sopar a la fresca.
 14. Com l'any passat l'Escolania és convidada a donar un concert a l’església del Port de Pollença, amb el patrocini de l'Ajuntament de Pollença i organitzat per l'Associació de la Tercera Edat d'U Moll .Molta assistència de gent que gaudiren del seu art. Després convidats tots a un  sopar i bunyolada.

15. Festa de l'Assumpció de la Mare de Déu. A les 11:00 Missa Solemne que presideix el P. Joan Arbona ,missioner dels Sagrats Cors a l'Argentina i que passa uns dies de descans entre la família i les comunitats de Mallorca.
16. Ahir va ploure i aquest matí, també,  la temperatura  baixa notablement; un temps rar... A les 20:00, a la Basílica, Concert de l'Escolania juntament amb alguns Antics Blauets. Amb la direcció impecable de Ricard Terrades i l'acompanyament al piano de Rafel Riera, l'Escolania executa un repertori variat  i amb una certa coreografia i gesticulacions  que marquen el ritme i contagien l'auditori amb grans aplaudiments ;destaca la solista Cecília Ilbert. La primera part es tanca amb les magnífiques actuacions de Sandra Caldentey al violí i Nadal Roig al piano. La segona part té el protagonisme de l'antic blauet Miquel Comas Rosselló, que sona el violí amb perfecció i finura, i en un tema “Moonlight Serenade” hi intervé la seva germana blaueta Joana Maria. Al piano, l’excel·lent mestria de Pere Garcias.
Aquest concert és tota una mostra d'art musical i prova de constància i del bon quefer dels professors i educadors.
17. A la Missa Solemne de les 11:00 es fa  Commemoració del 124 Aniversari de la Fundació de la Congregació dels  Missioners dels Sagrats Cors pel Venerable P. Joaquim Rosselló que, també fou Prior del Santuari.
Fa la seva Primera Comunió el nin Pedro Vallespir, fill d'antic blauet  de Sa Pobla.
23. La tercera “Nit de Lluc”2014 a la Basílica  contà amb un repertori únic i memorable: “Cobles de la divisió del Regne de Mallorques” d'Anselm Turmeda. Una  Cantata per a solistes , cor i orquestra, musicada pel compositor Antoni Mulet. Hi intervingueren l'Orfeó Castellitx, d'Algaida i la Coral de Sant Miquel de Campanet amb el seu director Pere Reynés que feren de coral , amb els solistes Ester Barceló i Biel Majoral. A la part instrumental, les violinistes Guida Sbert  i Catalina Amengual, el violoncel·lista  Aitor Palmer i la contrabaix Maria Planas , amb l'organista  Arnau Reynés; tots dirigits impecablement pel mateix Antoni Mulet.
 Al final els aplaudiments entusiastes aconseguiren un bis d'una part de la cantata. I, com a introducció, l’ historiador Pere Fullana ens ajudà a situar i comprendre l'autor del text i el seu temps. Una bona nit cultural per agrair.
25. L'Escolania comença un curset intensiu de Música Instrumental que dirigeixen professors  de l'Escola de Música Ireneu Segarra de Palma. A més dels blauets hi participen alumnes del mateix centre
28. Venen a passar uns dies  a Lluc un grup de joves de Lloseta  amb el seu  rector, Mn. Jaume Mas rector de Binissalem i Lloseta.
29. Un grup de gent major de Manacor de l'associació Vida Creixent passen el cap de setmana al Santuari en un ambient de reflexió i pregària. Els acompanyen els preveres Mn. Guillem Parera, consiliari i Mn. Bartomeu Tauler.
30. A la placeta del Bisbe Campins, L'Escolania de Lluc i els professors i alumnes de l'Escola de Música Ireneu Segarra, després d'una setmana de curset intensiu de música  instrumental ens ofereixen un concert de cloenda que mostra el grau de formació que han rebut. El programa començà amb l'actuació de l'Escolania, després un repertori variat de música de cambra i, per acabar, un cant coral de tots i la gran orquestra  amb el “viva la vida”. Una bona ambientació en decorats i llums completaren la vetlada. Molta gent i molts aplaudiments.
31. A les 11:00 a la Basílica, adornada  significament, es celebra la Missa Solemne en Commemoració del Primer Centenari de la Consagració i restauració de la basílica del Santuari que  idearen i realitzaren el Bisbe Campins i l'arquitecte Antoni Gaudí. Degut a una indisposició el Bisbe de Mallorca no hi ha pogut assistir com estava previst  i presideix l'Eucaristia Mn. Miquel Gual. Al final es fa lectura d'una carta del Bisbe que s'adhereix a la celebració.
A destacar també la participació dels Antics Blauets que, després de l'Ofici tenen la seva assemblea anual on es fa revisió de la feina feta i, a la vegada, es prepara la Pujada de la Part Forana A les 14:00, a l'Acolliment del Centenari es fa el tradicional dinar de germanor, tant dels antics blauets i familiars com dels actuals.
A les 12:00 un bon grup de persones segueixen amb interès una visita guiada de l’ historiador Pere Fullana i el P. Ricard Janer als llocs del Santuari on hi ha l'empremta de l'obra de l'arquitecte Antoni Gaudí : la Basílica i el Pujol dels Misteris i de la Trobada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario