Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

jueves, 2 de octubre de 2014

Crònica del setembre 2014

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc

2. El pintor del Secar de La Real (Palma) juntament amb treballadors del Santuari està muntant una col·lecció de les seves obres sobre la Serra de Tramuntana a una sala del Museu de Lluc (a continuació de la sala dels teixits). Algunes pintures són espectaculars per les seves dimensions i sobretot per la bellesa de les seves marines i indrets rurals de la Serra riques en cromatisme. És una  gran donació que fa a Lluc que mereix l'admiració i la reconeixença de tots. 
6. El programa de festes de La Diada avui proposa una Jornada Cultural. Es fan presents Damià Pons i Bernat Sureda de l'U.I.B, Jaume Matheu de l'Obra Cultural Balear, Mika Noguera i Margalida Ramis del G.O.B. Mn. Santi Cortès, Pere Ollers d'Arca, Joan Carreras de la Fundació de s'Olivar i acompanyants; també es fan presents els directius de l'Escolania, Antics Blauets i Comunitat. 
Es comença amb una visita als centres d'acollida i, després, Pere Muñoz presenta les noves obres que ja s´han fet i els projectes a fer per la millora de les instal·lacions, tenint en compte la diversitat dels visitants, afavorir l'oferta i, sense descuidar el que és essencial, la religiositat del Santuari. Després, Pere Fullana, presenta el darrer número de la Revista LLUC, com un altaveu cultural, com una eina que contribueix a mantenir la nostra identitat, des de la veritat i la llibertat. 

A continuació, el catedràtic Bernat Sureda fa la presentació de la Revista EDUCACIÓ I CULTURA una necessària prestació de la UIB per la nostra història,. Un animat i interessant diàleg enriqueix l'acte, i es fan auguris perquè es repeteixin aquestes diades culturals. 

Després, a la Basílica, cant de la Salve de l'Escolania i dinar al refetor de la Comunitat.
Per indisposició del pregoner Josep Barceló, arxiver del Santuari, es suspèn l'anunciat Pregó de La Diada. Li desitjam una ràpida i bona recuperació. 

A les 20:30 es fa l'emotiva i bella vestició dels Nous Blauets. Presideix la paralitúrgia el P. Prior que amb tant d’interès i animació pastoral segueix de prop l'Escolania. Les noves blavetes i blauets són els qui durant aquest any ja s'han incorporat a la coral. Vet aquí el seu nom i procedència: Pedro Carreras Muñoz, Ariany; Paula Fernández Veny, Marratxí; Sofia Fernández Veny, Marratxí; Facundo Ferreira Toledo, Llucmajor; Maria Francisca Garí Barceló, Petra; Cristina Ignasi Martorell, Port de Pollença; Cecília Elisabeth Ilbert Figuerola, Llubí; Jorge Giménez Antolin, Sineu; Victor Giménez Antolin, Sineu; Laia José Solivelles, Port de Pollença; Dehlia Lagarde VanEick, Campanet; Francisca Eva Mas Font, Petra; Aina Oliver Ruiz, Algaida; Cristian Peñalver Sànchez, Sa Pobla: Blanca Riera Riera, Petra; Antònia Roig Serralta, Petra. A tots ells i elles, als pares i familiars, la nostra enhorabona i agraïment.
10. Venen a pregar a la Mare de Déu de Lluc un grup de Germanes de la Caritat del Sagrat Cor de Jesús, després d'un dies de reflexió i pregària a Son Bono. Són rebudes pel P. Prior que les convida a visitar els centres d'acollida.. 

11. A les 18:00 Hissada de la bandera de Lluc (blanca i blava amb l'escut del Santuari) al Portal Major. Després des de la Font Coberta baixa la desfilada dels caparrots acompanyats pels xeremiers de Son Roca.
A les 19:00 Tridu i Concelebració Eucarística que presideix el P. Manuel Soler. 

Després de sopar, degut a l'horari de demà, molt atapeït d'actes, s'avança la trencada d'olles que es fa la Plaça dels Pelegrins 

12. Festa litúrgica de la Mare de Déu de Lluc. Seguint el programa de festes, a l'Escolania es munta un taller per fer les típiques llanternes de l'estiu mallorquí, melons i síndries transformades amb art i creativitat per desfilar en la Revetla de La Diada.. 

A les 19:00 segueix el Tridu de la Mare de Déu de Lluc que presideix el P. Manuel Soler. A les 20:00 a la mateixa Basílica es fa un bon concert musical, amb tres intervencions selectes de l'Escolania i tot un recital al piano del famós músic Andreu Riera. L'auditori, dempeus, i amb aplaudiments persistents li demanà més interpretacions.

Al final la gerent de la Fundació Concòrdia, Sílvia Nicolau Amengual donà les gràcies a tots els qui col·laboren gratuïtament en aquesta institució dels MM.SS.CC. dedicada a l'ajut dels més pobres. Després s'obsequià els blauets amb una publicació. 

Tot seguint, a l'Acolliment del Centenari, amb una notable assistència de col·laboradors i simpatitzants de la Fundació es feu un “pa amb oli solidari” per destinar la seva aportació a Concòrdia.
13. Comença la jornada amb una Mostra i venda der rebosteria mallorquina a benefici de la Fundació Concòrdia. Són productes casolans que ha elaborat el grup de Lluc de la Fundació amb total gratuïtat i bon gust. 

A les 12:45 Celebració Eucarística i, a continuació Salve de l'Escolania. A les 19:00 Davant el Portal Major, petit concert de la banda de música Lira Esporlerina que amb un cercavila anima la gent a viure els actes culminants de La Diada.
Commemoració de La Trobada. Amb una concentració a la Placeta del Lledoner es comença l'ascensió al Pujol resant els misteris del Rosari. Just al mateix indret de l'encletxa el P. Prior abans de llegir la llegenda en fa una interpretació actual plena de simbolisme evangèlic; s'escenifica amb sobrietat i emoció aquell moment màgic. Després, el cant de La Balanguera, i la baixada amb el llumenerets i els cants .La processó acaba a la basílica amb els goigs del s. XVII, “Puix rebem tants grans favors!”
A les 22:00 Tradicional Revetla de La Diada. Una gran rotllada es desplega a la Plaça dels Pelegrins amb ganes de participar la festa. L'animació dels Balladors de Lluc, els Xeremiers de Son Roca i la Lira Esporlerina aconsegueixen una ballada ben popular. La desfilada de les llanternes de meló i síndria aconsegueix un moment poètic a la vetlada Rifes de bestiar donat per en Martí de Son Colom i de l'Associació d'Antics Blauets i, una convidada a bunyols i vi dolç completen la revetla que acaba a punt de la mitja nit amb la Salve i plegamans a la Mare de Déu.
14. La Diada. De matinada arriben els estols de pelegrins que han pujat a peu des de diversos pobles formant la XXXV Pujada de la Part Forana que organitza l'Associació d'Antics Blauets. Alguns arriben retuts per la llarga caminada des de pobles llunyans, altres més xalests, tots amb alegria i bona voluntat, la majoria, amb motivacions religioses, que recorden la devoció del nostre Poble a la Mare de Déu de Lluc.. 

Els pelegrins són rebuts vora la miraculosa Font Coberta, que a més de la seva aigua, reben un bon tassó de xocolata desfeta, dònuts, i, les tradicionals mides de la Mare de Déu. A la Plaça dels pelegrins troben una vistosa Plantada de Gegants amb els revolts i balls. 

A les 08:45, a l'Acolliment del Centenari, benvinguda oficial de Gabriel Ferragut, President dels Antics Blauets i ànima d'aquesta Pujada, i, a la vegada agraeix tots els qui han fet possible l'èxit d'aquesta manifestació multitudinària, tant als organitzadors com als pelegrins i autoritats. Després es fa l'ofrena dels diversos pobles a la Mare de Déu, amb cistelles de fruites del camp, amb ramells de flors, i mostres artesanes, Els Xeremiers de Son Roca i els Gegants també es fan presents.
A continuació el P. Antoni Vallespir presideix una Concelebració Eucarística i dóna la seva particular benvinguda a la vegada que fa palès l'agraïment als amics de Lluc i, també les necessitats que encara estan pendents de resolució. Entre les autoritats presents: El President del Govern, la Presidenta del Consell i la Presidenta del Parlament, 

La Missa va tenir la col·laboració musical de la Coral dels Antics Blauets que amb tant d'encert dirigeix Mn. Vicenç Juan Rubí.

A les 11:00 A la Basílica Eucaristia solemne que, en absència del Bisbe de Mallorca per estar en convalescència, presideix el seu Vicari General, Mn. Antoni Vera. Al banc de les autoritats, el vicepresident del Consell, Batle d’Escorca i Comandant del Puig Major. A l'Ofertori entre els presents, una pintura de Guillem Gil que pertany a la gran donació que ha fet el pintor al Museu de
Lluc. Després, ball de l'oferta, amb na Neus, directora dinàmica dels Balladors de Lluc.

Després de la lectura d'una carta que ha enviat al Santuari, el Bisbe de Mallorca, el P. Prior dóna repetides gràcies a tots els col·laboradors d'aquestes festes.

A continuació visita al Museu per contemplar les pintures de Guillem Gil sobre la Serra de Tramuntana que ocupen tota una sala nova que s'ha obert. El pintor rep les felicitacions i els elogis per la seva obra.
16. A la Missa del migdia, Joan Mayans i Magdalena Moll donen gràcies pel 95 aniversari del seu matrimoni.

L'horabaixa el grup de seminaristes puja al Santuari per encomanar el nou curs a la protecció de la Mare de Déu de Lluc. Tenen l'Eucaristia al Cambril que presideix Mn. Bartomeu Villalonga, Rector del Seminari Major.

20. Un grup de 40 ciutadans del Brasil que fan turisme religiós, arriben a Lluc, on després de venerar la Mare de Déu, tenen una Eucaristia que presideix el seu acompanyant i prevere Fr. Josué Pereira de Sousa O.F.M. conventual.

18:00 El P. Manuel Soler presideix el matrimoni entre Francesc J. Urbano Fullana, de Palma, i Maria del Mar Perelló Vanrell, d'Inca. 

21. A l'Ofici de les 11:00 hi celebren les seves noces d'or, el matrimoni de Pollença Bartomeu Garau i Maria Moranta, i, la blaueta d'Algaida Aina Oliver Ruiz fa la Primera Comunió, l'acompanyen els seus pares i familiars.. 

22. Un grup de catòlics d'Islàndia venen com a pelegrins al Santuari. El prevere Antti Kruus i dues religioses carmelites els acompanyen. Celebren la Missa i pernocten a l´hostatgeria. 

Entram a la tardor en un canvi de temps, la temperatura baixa i cau algun ruixat. 

25. Un grup de 46 persones de gent major de la Parròquia de Santa Eulàlia de Palma, venen a visitar la Mare de Déu i tenen una Missa que presideix el P. Manuel Soler. 

26. Un grup d'Alemanya format per 12 persones visiten el Santuari i tenen una Missa a la Capella del Santíssim. Formen part d'una institució que fa turisme religiós amb l'acompanyament de la Sra. Ulrike. 

Diversos d'estudiants de Tercer d'ESO del Col·legis de La Salle tenen una diada de convivència i reflexió. Empren l'Acolliment del Centenari. 

27. Devers 80 components del Comitè d'àrbitres de bàsquet de Mallorca passen el cap de setmana a Lluc fent activitats formatives. Encarreguen la intenció de la Missa de les 19:30 en sufragi del company, Julen Guerrero, mort en accident. 
28. Torna a fer un dia plujós. A l' Ofici de les 11:00 fa la seva Primera Comunió la nina de Selva Margalida Francisca Vallcaneras Catalán.

Seguint la tradició anual, el Centre Aragonès de Palma, puja a Lluc. El P. Ricard Janer, celebra la Missa de les 12:30 que es veu animada per un grup de músics i una coral amb els seus cants que tant recorden les típiques jotes. Dinen a la Cuina dels Pelegrins on culminen la festa. 
Aquest mes de setembre ha plogut 153 litres per metre quadrat... El torrent corre, les fonts brollen amb més força, renaixen els albellons, arbres i plantes reviscolen...

No hay comentarios:

Publicar un comentario