Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 18 de junio de 2018

Trobada de santuaris a Sevilla

La Comissió Episcopal de Pastoral, de la CEE, mitjançant el Departament de Santuaris, Peregrinacions i Piedad Popular, organitzà aquest encontre, que es celebrà a la casa diocesana d'espiritualitat Betània, al poble de San Juan de Aznalfarache, a quatre kilòmetres del centre de Sevilla, els dies 28, 29 30 de maig passat.

Església de S. Juan de Aznalfarache
Els assistents participants  fórem uns 43; de Mallorca hi anàrem Mn. Francesc Munar i el coordinador dels santuaris mallorquins, Mn. Llorenç Lladó. El títol de la trobada: “Santuaritzacio” de la vida de l'Església: parròquies i confraries.

Des de fa uns anys el Departament posa dins el mateix sac realitats diferenciades. I això es tradueix a les converses i repercuteix en la manca d’aprofundiment i especificitat  de  cada una de les realitats que el conformen. Els participants pels Santuaris així mateix passàvem la dotzena; ni Montserrat, el P. Joan Mª Mayol, ni Meritxell, Mn. Ramón Rossell.

Amb una pregària començarem les jornades. La salutació de l'Arquebisbe President, D. Braulio Rodríguez, de la Seu de Toledo i del Bisbe Auxiliar de Sevilla, D. Santiago Gómez ens donaren la benvinguda. El Director del Departament, D. Eugenio Abad orientà les jornades i  presentà el primer dels ponents.

D. Eloy Bueno de la Fuente, Catedràtic de la Facultat de Teologia de Burgos encetà el tema: “El peregrí, i el confrare, protagonistes a l'Església”. Molt interesant fou la seva exposició, elaborada des de l’eclesiologia el Papa Francesc. “Si la secularització i altres forces ens han buidat les esglésies resulta que l'anada als santuaris i la inscripció a les confraries i agermanaments, es mantenen i augmenten. Ens trobam davant una gran paradoxa. Ens convidà, pel discerniment, a respondre a favor de les persones: “El pastor, mirant ambdues realitats ha de discernir entre considerar “reducte del passat” o una porta oberta per una nova evangelització.”

El capvespre del primer dia, una segona part tingué el Professor Bueno de la Fuente que ens ajudà a aprofundir en una pastoral més personalitzada. Que l'Esperit Sant bufa quan vol, allà on vol i com vol manifestar-se, no s'ha de perdre mai de vista.

L'horabaixa tinguerem tres comunicacions prou eloqüents:
        
1ª Hermandad del Stmo. Cristo del Buen Fin: La labor del Centro de estimulación precoz.

2ª El Consejo General  de Hermandades y Cofradias de la ciudad de Sevilla: Proyecto Fraternitas, Presencia de lasHermansades de Sevilla en las periferias dela ciudad

3ª Hermandad de Ntra Sra. de la Paz. Misión cofrade. La piedad popular como cauce de evangelización a bautizados alejados de la fe.

Cada una de les tres comunicacions, realitzades per un voluntariat molt nombrós, i presentades pels seus responsables laics, està exercitant la misericòrdia en el camp de la salut, en les zones més marginades de la ciutat, i en l'aportació de vocacions al Seminari Diocesà de Sevilla.

El segon dia de l’encontre fou més variat. Al matí començàrem amb la ponència del Director del Secretariat, D. Juan Luís Martín: “Santuaritzar les Parròquies? Una proposta pastoral de Bergoglio-Francesc.”

El ponent posà l'origen de la proposta a la Carta de Quaresma 2007 i a la Campanya Pastoral de Setmana Santa 2008, mentre era encara a Bons Aires.

Parròquies i Santuaris son espais distints i complementaris.

Els Santuaris: memòria, presència i profecia del Déu amb nosaltres. I ens oferí tres mirades:

+ Mirada al passat des de l'esdeveniment salvífic: el nostre origen ens situa a un món llunyà on ja eren presents els santuaris.

+ Mirada al present: la presència de Déu i de la seva recerca, s'expressa i ens regenera en l'amor de Déu.

+ Mirada al futur: el santuari és la profecia del demà de Déu en el món.

Els Santuaris en el context de la pietat popular: de “Aparecida” a “Evangelii gaudium”. Els Santuaris son els llocs, els indrets, on el Poble de Déu recerca la fe. Els santuaris son espais sagrats, geogràfics i humans. Els Santuaris son llocs de sacramentalitat popular. Els Santuaris son espais d'evangelització.

El capvespre, horabaixa i nit visita a Sevilla. Visita guiada a la Catedral que ens dugué prop de dues hores. Els preparatius del Corpus eren a punt. Celebràrem l'Eucaristia, que presidí el Sr. Bisbe Auxiliar. Ell mateix ens mostrà després el Palau Episcopal. De camí cap a un típic restaurant, voltàrem per la ciutat fent temps. Els preparatius per la festa del Corpus eren ben ostensibles. El sopar de germanor fou gratificant.

I el dimecres matí el dedicàrem a la IV Ponència: “Formació d'agents per a una millor i adequada evangelització”. El seu relator fou el jove sacerdot D. Antonio José Mellet, Rector de la Basílica de la Macarena de Sevilla.

Amb la revisió de la Trobada i propostes pel futur acabàrem la tasca. L'Eucaristia i el dinar significaren el punt final. Llavors restaren els comiats.

Mn. Llorenç Lladó, Coordinador Diocesà Pastoral de Santuaris. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario