Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 4 de junio de 2018

Crònica del maig 2018

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1. Encetam el maig amb un dia gris, de pluja i vents freds. Tanmateix el temps no impedeix  la tradicional peregrinació de la Parròquia de Sant Bernat de La Real. El P. Gaspar Alemany  a la Missa de les 11:00 els dona una benvinguda fraternal. La Coral Parroquial  amb el seu consolidat prestigi, la participació en les lectures i pregàries, l'ofrena de flors, un grup de sonadors i balladors de l'oferta, aconsegueixen una brillant  celebració.

Coral de La Real
Pelegrinatge a Lluc a peu des d'Inca de Fèlix Alonso el preparador de bàsquet  que ho va prometre si s'aconseguia la permanència del seu equip Iberostar Palma en la LEB Oro, que va certificar el divendres passat guanyant al Valladolid.

3. El P. Manuel Soler dona la benvinguda i celebra la Missa a 60 membres de l'Associació de la Tercera Edat del Vivero (Palma). Fan lectures i ofrenes de flors i, al final, canten l'himne de l'associació. Assisteixen a les pregàries i cants del "Mes  de Maria" dels Blauets.

5. El Grup d'espiritualitat "Reina de la Pau" prega tot el matí amb al Santíssim exposat i acaben  amb l'Eucaristia del migdia.

Una cinquantena de nins de catequesi de Peguera i Santa Ponça, juntament amb familiars  i el Rector de la Parròquia Mn. Julià Cifre han pujat a Lluc per un dia de convivència. A la Sala de la Santa Figura han escoltat una breu explicació del Santuari per part del P. Gaspar Alemany mentre el P. Manuel Soler ha presentat vídeos del Santuari i de l'Escolania. El P. Gaspar també ha parlat dels avantatges de ser blauet.

Més endavant Mn. Julià Cifre ha celebrat la Missa explicitant la importància de la catequesi i el seguiment de Jesús.

A l'Eucaristia s´hi ha afegit un grup de l'Associació Gent Gran de Santa Margalida. Uns i altres han  fet les ofrenes del pa i el vi i les flors.

Degut que el temps era insegur per la pluja, els components del grup de Peguera i Santa Ponça han dinat a l'Acolliment del Centenari.

6. A l'Ofici de les 11:00 hi ha sis celebrants. El P. Manuel Soler presideix, juntament amb Mn. Joan Bodoy, Rector d' Andratx i altres quatre preveres Franciscans de la Tercera Ordre. El primer ha pujat al Santuari amb una quarantena de feligresos de la parròquia i els franciscans han tingut un dia de lleure després de treballar els dies anteriors per a la pastoral dels Col.legis de Mallorca i la Península.

9. Abans de les 11:00 arriben en autocars devers 500 membres de l' associació "Amics de la Zona Nord" (Abans: Ses Marines) amb gent de Pollença, Port de Pollença, Alcúdia, Port d'Alcúdia, Sa Pobla, Muro, Can Picafort, Santa Margalida i Son Serra de Marina. A l'Acolliment del Centenari el president de les diverses associacions, Bartomeu Soberats i la consellera del Govern Catalina Cladera han donat la benvinguda a l'assemblea, després els Blauets han cantat la Salve i l'Ave Maria de Lluc.


La Missa ha estat presidida pel P. Manuel Soler amb l'ajuda de l'organista Rafel Riera i el P. Gaspar Alemany animant a participar i cantar. A l'homilia el celebrant ha recordat que fa 750 anys que pugen al Santuari peregrins de tot Mallorca i que en temps primitius ja es considerava aquest paratge com un lloc religiós, el bosc sagrat de les alzines.

10. A la Missa del migdia el P. Ricard Janer dona la benvinguda i celebra l'Eucaristia a un grup d'Agents Comercials Jubilats. Després assisteixen a la Salve i al Mes de Maria dels Blauets.

11. La blaueta Alícia Paulet Prats, de 15 anys, que estudia i canta a l'Escolania de Lluc, ha guanyat el premi en un concurs de dibuix a favor dels drets humans en que hi participaren 1810 alumnes de centres de primària, secundària i educació especial. Va rebre a Madrid, al Congrés dels Diputats , el premi de mans del Defensor del Poble Francisco Fernández Marugan.

N'Alícia és originària de la regió francesa de La Champagne i aquest any resideix a Lluc on s´ha integrat de manera exemplar. Ha volgut compartir el premi de 400 euros amb els amics que l'acompanyaren en el viatge a Madrid. Mereix les moltes felicitacions que va rebent.

13. El P. Gaspar Alemany, Titular de l'Escolania presideix l'Ofici de les 11:00 on  tres blauets i germans celebren la Primera Comunió, Cecília John i Charly Ilbert Figuerola. A més de les lectures i pregàries renovaren les promeses del Baptisme i la professió de fe juntament amb  els feligresos. Cecília va cantar la Sibil.la el passat Nadal.


A les 12:30 a l'Acolliment del Centenari es celebra el Dia de les Famílies, presidida pel Bisbe de Mallorca, Mons. Sebastià Taltavull. El Delegat de Família Sr. Sirer digué unes paraules de benvinguda. A l'Eucaristia una coral de guitarres animà a cantar. A l'homilia el Bisbe entre altres coses insistí sobre la fidelitat de per vida als compromisos fets Concelebraren els preveres del Santuari Ricard Janer i Gaspar Alemany i els preveres  diocesans Eugeni Rodríguez, Joan Magraner, Fernando Albertí, Alfred Miralles i Pere Oliver i va fer les funcions de diaca José L. Romero.


Acabada la Missa el Bisbe saludà  totes les parelles que complien 25 i 50 anys de matrimoni els quals foren felicitats i obsequiats amb un plat de ceràmica com record. Després el Bisbe va anar a dinar amb la Comunitat del Santuari.


14. Activitat al Museu. L'arqueòloga Anna Maria Moragues Oliver de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona pren mides i fotografia el material arqueològic que hi ha al Museu de les inscripcions romanes de Sa Carrrotja (Ses Salines) per un treball de investigació.

17. Amb l'organització de la" Federació d'Associacions de persones majors de la Part Forana de Mallorca" venen al Santuari unes 1100 persones per la tradicional Trobada de Lluc. Pertanyen a les comarques de Llevant, Pla i Marines.


A les 11:00 l'Escolania va a l’Acolliment del Centenari per cantar la Salve, després el P. Ricard Janer, Prior de Lluc, els dona la benvinguda i a continuació parlen Antoni Solivellas, Batle d'Escorca, Josefina Colom, Presidenta de la Federació d'Associacions, Xavier Ramos, Director Insular de Participació Ciutadana i finalment Francina Armengol, Presidenta del Govern Balear. Entre les autoritats hi havia més d'una vintena de batles i regid0rs. Els presidents de les associacions feren l'ofrena floral a la Mare de Déu de Lluc.


El P. Ricard celebrà l'Eucaristia amb Mn. Antoni Pujol, Rector de Valldemossa.

18. A les 11:00 tenim la segona Trobada de Lluc de la Federació d'Associacions de Persones Majors de la Part Forana formada per devers 950 persones de les comarques del Raiguer, Migjorn i Tramuntana-Ponent.

Es va seguir el mateix ordre d'ahir en la celebració excepte en els breus discursos inicials que han estat de part de Miquel Ensenyat, President del Consell de Mallorca, Bernat Vallori Regidor d'Escorca , en nom del batle, Pere Perelló, Director General d'Emergències del Govern Balear i Josefina Colom, Presidenta de la Federació d'Associacions de persones majors de la Part Forana.


Ha presidit la Missa el P. Ricard Janer acompanyat de Mn. Baltasar Amengual, concelebrant.

La Missa de les 12:30 s´ha celebrat  pels treballadors  jubilats de "Melià Hotels Internacional". S´ha pregat en acció de gràcies  i pels difunts.

19. Dia de la CONFER a Lluc. A les 10:30 es va començar la jornada de la Vida Religiosa amb un acte de pregària a la basílica invocant la Mare de Déu de Lluc que va dirigir el P. Manuel Soler. A continuació a la sala de la Santa Figura el Bisbe Mons. Sebastià Taltavull va fer la ponència sobre la identitat de la consagració religiosa i la pastoral.

 A les 12:45 Eucaristia presidida pel Bisbe i concelebrada pel P. Antoni Cañellas, Vicari Episcopal de la Vida Religiosa, P. Ricard Janer, P. Hippolyte, Voka, Delegat MM.SS.CC.; P. Batle i tres Franciscans de la T. O.R. El Sr. Bisbe va insistir en sentir la presència de l'Esperit Sant dins nosaltres ,que ens ajuda en els moments de feblesa i ens mou a testimoniar l'amor de Déu. La diada va acabar amb un animat dinar de germanor al restaurant  de Sa Fonda.

23. EL P. Manuel Soler dona  la benvinguda i celebra la Missa a unes 200 persones de l'associació Gent Gran de Son Ferriol. Venen amb una coral i un grup de guitarres. Fan una ofrena de rams de flors .

24. Festa de Jesucrist, Gran  Sacerdot per sempre. Es reuneixen al Santuari prop de 125 preveres de la Diòcesi amb el Bisbe Mons. Sebastià Taltavull per celebrar aquesta festa sacerdotal. Es va començar a la basílica amb Exposició Solemne del Santíssim i la pregària de sexta amb uns punts de reflexió del Bisbe sobre el document de la Congregació del Clergat "El do de la vocació presbiteral" per ajudar a la pregària personal.

Després  es celebrà l'Eucaristia i es va pregar pels tres preveres que celebren enguany els 25 anys de la seva ordenació, els sis que celebren els 50 anys del seu ministeri i els sis que aquest any " han passat a la casa del Pare", entre ells Mn. Bartomeu Vaquer, antic blauet. La jornada va acabar amb un dinar de germanor a Sa Fonda.

Un grup d'alumnes de Primària de l'escola Anselm Turmeda de Son Roca han escoltat uns
moments l'Escolania que cantava a la Missa amb el Bisbe.

25. Unes 300 persones de Vida Creixent venen  a Lluc com a cloenda del fi de curs. Torna a pujar el Sr. Bisbe per celebrar-los l'Eucaristia. A l'homilia destaca que estam reunits avui com els apòstols amb Maria Mare de Jesús, demanant l'Esperit Sant que ens crida a viure la vocació a la santedat en la vida ordinària de cada dia fent efectiu el bon desig de "vull fer Senyor la vostra voluntat".

Concelebren Mn. Pau Oliver, P. Ricard Janer, Mn Guillem Parera, Mn Joan Martorell, Mn Joan Parets i Mn. Miquel Mulet.

26. Al setmanari "Brisas" de l'editorial "Ultima Hora" avui surt publicat un extens i interessant reportatge sobre els 70 anys de la gran peregrinació que va fer una imatge de la Mare de Déu de Lluc —l'any 1948— recorreguent els pobles de Mallorca com la "Verge Peregrina". Fou rebuda amb entusiasme, rivalitzant en ornamentació dels carrers i amb actes de religiositat popular molt viscuts.

A les 12'45 el P. Gaspar Alemany dona la benvinguda i celebra la Missa a  un grup de 60 persones de l’església de la Mare de Déu de la Mercè de Palma. Concelebren dos religiosos mercedaris. A la Celebració s´hi afegeix el grup "Electroalomar" en acció de gràcies  pel recobrament de salut de Maria Alomar.

Baptisme de Lluc Ramis Russo, de Marratxí. Fill de Bernat Ramis Gómez i de Virgínia Russo Santiago.

30- A les 12:30 el p. Manuel Soler dona la benvinguda i celebra la Missa a un grup de 40 persones del Centre Passiu de l'Exèrcit. Al moment de les ofrenes presenten un gran ram de flors i assisteixen al Mes de Maria dels Blauets.

No hay comentarios:

Publicar un comentario