
Ahir, dimecres 15 de juny, a la sala multiusos de la Misericòrdia, vàrem tenir el goig de presentar el primer Catàleg del nostre Museu, dedicat a la Ceràmica. Ho hem d’agrair molt sincerament a la Sra. Elvira Gonzàlez, que hi ha dedicat moltes hores de feina com a Directora del Museu, i a la subvenció del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca. En donam un tast amb la presentació que he tengut l’oportunitat d’escriure com a Prior del Santuari, quan estam a punt de complir els 60 anys de la inauguració d’aquell senzill Museu bastit amb tant d’amor pels MSSCC. Hi afegim l’Índex de l’esplèndid catàleg perquè vos faceu una idea del seu contingut. Ara només falta que vos animeu a visitar-lo!
Presentació del Catàleg

Amb la publicació d’aquest catàleg, podem declarar acomplert el somni de D. Antoni Mulet: “mi sueño, esa ensoñación real o fingida, que vale más que mi vida” (article del 12.11.1964). Ell, que coneixia bé tota l’illa de Mallorca, no havia trobat res que el fascinàs tant com Lluc. L’enamorà aquesta Mare de Déu antiga, “que somriu com una flor, rosa de tè sempre viva”. Cristià de soca-rel, prou respectuós davant l’avinentesa de la mort, volgué “fer a Lluc una lladriola / pel suspirat Cel guanyar”. Perquè “donar a la Verge llucana / és sa millor inversió”. El convencé la mallorquinitat del lloc: “La Verge vol un Museu que sia bé de ca nostra”. “Estim més lo mallorquí / i del tot llucà seria”. Se sentí afalagat amb l’acollida amical dels Pares de Lluc que formaven “el Museo más lucano de todos los museos”.
A l’arxiu del santuari guardam els originals de les cartes amb les donacions fetes amb la intenció que no es dispersàs l’obra recollida. Estan dirigides al P. Josep Verd la sèrie 1-24 (1961-1963) i al P. Cristòfol Veny la sèrie 25-32 (1963), i foren publicades amb el títol Relación de mis donaciones al Museo de Nuestra Señora de Lluc (Palma de Mallorca 1964). Conservam també el document rubricat per ell i la seva esposa, Dª Catalina Arrom, de la donació en vida “al Museo de N. S. de Lluc, a cargo de los Rdos. PP. Misioneros de los Sagrados Corazones” (1.12.64), com també l’acceptació del P. Miquel Gual: “Como Superior General de la Congregación de Misioneros de los SS. Corazones, acepto de Don Antonio Mulet Gomila y de su esposa Dª Catalina Arrom Reixach, la precedente donación, cuyos objetos, en su día, irán a aumentar y a enriquecer aún más el Museo Mulet que nosotros tenemos instalado en el Santuario de Lluc” (29.09.1965). La disposició testamentària de Dª. Catalina Arrom és eloqüent: “sea entregado a los PP. MM. de los SS, CC. de Lluc para engrosar el Museo Mulet allí instalado ya que ésta era la voluntad de mi difunto esposo (QEPD) y es, también, la mía” (10.11.1965).
És ben just que facem menció de les persones que contribuïren a la donació del matrimoni Mulet-Arrom: el bon amic D. Antoni Vidal (“el más devoto colaborador de mi desprendimiento”), els PP. Josep Verd, Cristòfol Veny, Pau Mora, Miquel Ollers, Romà Fortuny, madò Margalida de Gènova i mestre Tomeu Vallcaneras d’Alaró.
El reconeixement final, ben merescut, va reservat a la Directora del Museu de Lluc, la Dra. Elvira González Gozalo, que ha posat la seva competència al servei d’aquesta obra. Moltes gràcies igualment a la Conselleria de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca per patrocinar-ne l'edició.
Jaume Reynés Matas, msscc (Prior de Lluc)
Índex
LA COL·LECCIÓ DE CERÀMICA DEL MUSEU DE LLUC.
EL LLEGAT D'ANTONI MULET I GOMILA (1887-1966)
Elvira González Gozalo
Introducció
Antoni Mulet i Gomila. Breus notes biogràfiques
Els orígens de la seva col·lecció de ceràmica
La col·lecció de ceràmica
LA CERÀMICA MALLORQUINA
Els plats en verd i manganès
Els exemples de pinzell d’Inca
Els exemples de la fàbrica de la Roqueta
LA CERÀMICA ARAGONESA
LA CERÀMICA CATALANA I VALENCIANA
LA CERÀMICA DE MADRID
LA CERÀMICA DE MÚRCIA I ALBACETE
LA CERÀMICA DE SEVILLA
LA CERÀMICA DE TOLEDO
LA CERÀMICA DEL REGNE UNIT
LA CERÀMICA DE FRANÇA
LA CERÀMICA D'HOLANDA
LA CERÀMICA D'ITÀLIA
CONCLUSIONS
BIBLIOGRAFIA
ANNEX Correspondència entre Manuel de Falla i Antoni Mulet
Les fotos mostren la sala dedicada a la ceràmica mallorquina i el grup protagonista de la deixa del fons Mulet: D. Antoni Mulet i la seva dona Dona Catalina Arrom (asseguts), el matrimoni Vidal Pons, el prior P. Josep Verd i el mestre de capella P. Miquel Ollers