Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

jueves, 1 de marzo de 2012

CRÒNICA DEL SANTUARI: Gener i Febrer 2012


Lluc dia a dia (P. Manuel Soler Palà)
 Gener 2012
1.      Començam l’any sense novetats. Temps fred i poca gent al Santuari.
6. El dia de l’Epifania tenim misses com els diumenges, tot i que l’assistència és molt minvada.
8. Diumenge. En absència dels blauets, l’ofici és cantat per la coral d’antics blauets, dirigida per mossèn Vicenç J. Rubí. En acabar canten un parell de peces més dirigides a la Mare de Déu de Lluc. Després es convida la coral a un modest berenar a la Fonda.
9. La comunitat torna al seu horari habitual, una vegada acabades les vacances. Els blauets arriben puntualment per recomençar les escoles.
12. Tots els membres de la comunitat es dirigeixen a l’ajuntament per tal de registrar un missatge d’al·legacions contra la llei de funció pública que el govern Balear ha imposat en perjudici de la llengua mallorquina.
Inauguració de les obres llargament començades a Ca S’amitger – Serra de Tramuntana. Hi ha assistit el Conseller de Medi ambient i Mobilitat, el senyor Gabriel Company Bauzà, amb notable assistència d’alts càrrecs del govern i de diversos ajuntament. També hi era el P. Prior del Santuari, acompanyat d’altres membres de la Comunitat. Ca s’Amitger, que ha costat prop de dos milions, serà un Centre d’informació. Hi ha mostres de plantes y objectes de la Serra. També diferents audiovisuals. S’informarà als excursionistes i visitants sobre les preguntes i inquietuds que presentin.
13. Els PP. Prior i Manuel Soler assisteixen a la reunió d’arxiprestat que té lloc a Mancor. El primer dirigeix l’oració i el segon parla sobre la formació permanent que li han encomanat per enguany. El tema: cos, rostre i cor.
14. Reprenem la Lectio Divina a la qual hi assisteixen, com sol ser habitual, els membres de la comunitat, les germanes franciscanes i els pares d’una blaueta Maria Llucia Oliver.
19. En data d’avui el Sr. Bisbe de la diòcesi nomena el P. Manuel Soler Palà Vicari de la parròquia de Ntra. Sra. De Lluc i S. Pere d’Escorca. Al mateix temps agraeix al P. Jesús Deàn els anys en que ha exercit de Vicari a la mateixa parròquia.
22. Ofici solemne en el qual es prega per la unió dels cristians. En general els dies de setmana Lluc està quasi buit i els fins de setmana un bon grupet es sol quedar a les cel·les per anar a fer senderisme o simplement passejar per l’entorn del santuari. 
26. Puja al santuari un grup de gent gran procedent d’Andratx.
         27. Venen més d’un centenar d’alumnes de l’acadèmia de St. Tomàs d’Aquino d’Inca. Assisteixen a la missa celebrada pel P. Manuel Soler. Després volten pels entorns del santuari.

                                                                                               
 28. El govern de les Illes Balears es reuneix aquesta semana al santuari, d’una manera menys formal. Baixen a saludar-los el P. Prior juntament amb el batle d’Escorca.. Acompanyen al personal alguns escoltes.
                                       


 L’aplec Scout (antics escoltes de Mallorca) celebren els dies 28 i 29 de gener la seva XXV Assemblea. Tenen el propòsit de celebrar una assemblea, passar la nit a Lluc i demà assistir a l’ofici.


 29. Celebra la seva primera comunió la blaueta Joana Maria Comas Rosselló. I en el mateix ofici solemne els seus avis Sebastià i Joana celebren les noces d’or del matrimoni. El seu pare, Joan, preceptor de l’escolania convida la comunitat a dinar a la fonda com també els cantadors i escolans, apart de la família. Els membres del Govern assisteixen a l’ofici per escoltar els blauets, mesclats entre els feligresos. Un grup d’Inserso procedent de Vic assisteix també a l’ofici.
Febrer 2012
2. A les 11:30, benedicció de les candeles i Eucaristia. Las processó només es fa pels corredors interiors degut al fred. Molt poca gent hi assisteix.
Puja un equip d’IB3 per tal d’informar del temps des de la serra de Tramuntana. Passaran la nit aquí, esperant la neu.
3. Una ola de fred arriba a Mallorca i amb més intensitat a la Serra. A la TV IB3. en els espais dedicats a la meteorologia, sovint hi surt el Santuari. L’equip de l’emisora haurà de quedar fins demà perquè les carreteres  que van a Caimari i a Sóller s’han tancat. 
4. Es suprimeix la Lectio divina per mor del fred i la neu. Ja ahir va fer un bon gruix de neu i durant la nit ha augmentat. Tot es veu blanc. El paisatge aporta un toc de poesia per a la poca gent que volta pel Santuari.  Un bateig programat per avui s’ha cancel·lat degut al mal temps. Tampoc hem anat a ajudar la parròquia de Caimari, com feim cada dissabte, degut a la meteorologia vigent. Les carreteres han estat tancades la major part del dia.
5. A l’ofici no arriben a la dotzena els participants, que són fidels habituals. Es celebra a la capella. Es suprimeixen les misses de 12:30 i 17:00 per falta de participants. Les carreteres que condueixen al Santuari per moments estan obertes i per moments tancades.
7. Un grup de gent gran de més de 100 persones ve de Sant Jordi (Palma) per visitar la Mare de Déu i assistir a la missa de les 11:30. També constatam la visita d’un grup d’alemanys amb el seu guia, ja que aquests dies de fred escassegen els visitants organitzats.
8. Torna fer neu amb més intensitat que dies passats. Pràcticament cap obrer pot pujar al Santuari per la feina. Tampoc el metge ni la farmacèutica.
9. Remet la nevada, però es cancel·la una trobada de formació permanent que hi havia a Lluc amb altres congregants de la Delegació mallorquina.
13. Puja a Lluc el Superior General, Pere Riera, elegit l’estiu passat, per tal de fer la visita prescrita a la comunitat. Els membres d ela comunitat parlen amb ell. Després hi ha una reunió comunitària amb ell i amb el Delegat de Mallorca, P. Miquel Mascaró.
14. Té lloc una reunió del consell ampliat del Santuari amb el Superior General. El Consell ampliat consta dels membres de la Comunitat, més els tres Directors de l’Escolania: J. Pons, Ricard Terrades i Joan Comas. Hi participen també la Superiora de les Germanes Franciscanes, Sor Joana Pascual, el gerent del Santuari, Sebastià Sureda i la Secretària del Santuari, Sra. Maria Martorell. Qui ho desitja manifesta el seu pensament sobre la marxa del Santuari, de l’Escolania i de la Comunitat.
16. Ahir començà el Consell General de la Congregació que tingué lloc a Lluc i ha durat tot el dia d’avui. Després del cant de la Salve dels blauets el Superior General aprofita per saludar-los i exhortar-los a fer el millor possible la seva tasca.
17. Una vintena d’alemanys, acompanyats d’un prevere de la mateixa nacionalitat, venen des de Peguera per a celebrar una Eucaristia. Canten corals típics de la tradició del seu país.
Els PP,. Jaume Reynés, Prior, i Manuel Soler, encarregat de la sagristia, es desplacen a Sta. Llúcia de Mancor per tenir la reunió d’arxiprestat. El primer dirigeix la pregària inicial i el segon exposa un tema de formació permanent.
20. El P. Jaume Reynés comença un acompanyament de la lectura comunitària dels evangelis del diumenges quaresmal a la Rectoria del poble de Consell. Hi anirà cada dilluns de Quaresma a les 20:30.
22. Eucaristia d’inauguració de la Quaresma. La presideix el P. Prior i hi assisteix la comunitat, l’Escolania, uns pocs empleats del Santuari i alguns fidels més. Després de l’homilia el P. Toni Vallespir dirigeix unes paraules al·lusives a la pastoral que es fa a l’escolania, conjuntament amb D. Joan Pons i Sor Joana Pascual. No hi manquen il·lustracions adients.
23. Celebren una Eucaristia i visiten el cementeri els germans del P. Andreu Amengual, msscc, enterrat al cementeri de Lluc. Els darrers dies s’ha notat un flux més notable de pelegrins o visitants al Santuari.
25. Puja al Santuari quasi un centenar d’alumnes adults que estudien a la Universitat (UOM=Universitat Oberta Majors). Amb ells ve el P. Josep Amengual que els hi celebra la missa d’horari. Després tenen reunió a la sala d’actes. El P. Toni Vallespir dirigeix un recés de monges a Son Roca (Palma).
26. Diumenge coincidint amb l’aniversari del P. B. Pericàs. Avui fa 96 anys. La comunitat celebra aquest esdeveniment i  homenatja el protagonista com pertoca. 
29. Des de fa uns dies un virus s’ha empadronat dels membres de la Comunitat. Avui ja ha remès un poc el malestar. L’únic que se n’ha alliberat és el P. Bartomeu Pericàs.


No hay comentarios:

Publicar un comentario