Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

martes, 2 de julio de 2013

Crònica de juny

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives

1. El temps, millor que ahir: el vent fred de mestral deixa pas a la bonança i el sol sembla que vol escalfar la jornada.
L'Acolliment del Centenari preparat per acollir la Diada dels Malalts que organitza la Delegació Diocesana de Pastoral Sanitària. Paraules de benvinguda del Prior de Lluc i de la Presidenta i Concelebració que presideix el Bisbe de Mallorca. Pregàries i cants de l'assemblea i de l’escolania que mouen a peticions confiades i a aixecar els ànims. Ofrenes de presents. Al final, breu exposició i benedicció solemne amb el Santíssim. La imatge de la Mare de Déu de Lluc que presidia la celebració és baixada del pedestal per apropar-la a una besada dels seus filla predilectes.
Dinar  de germanor, al mateix lloc i una animada festa compartida de comiat.
Des de Madrid arriben 60 “cursillistes” que visiten els llocs històrics de les seva fundació a Mallorca. Preguen al Cambril, tenen una conferència a la sala de la Santa Figura  i , després , passen el rosari voltant la Plaça dels Pelegrins.
2. La Celebració del  Corpus Christi  es completa amb la recepció dels sagrament del Baptisme del blauet Enrique Alonso i el seu germanet Josep, després fan la Primera Comunió, la blaueta Julieta Puigcercós i la seva germana Rebeca, el mateix Enrique Alonso i l'altre blauet Samuel Caballero. A tots ells felicitats.

A Ciutat, a les 3 del capvespre ha mort als 51 anys el nostre  benvolgut P. Pere Riera i Cànaves, Superior General de la nostra Congregació de Missioners dels Sagrats Cors, Religiós de profunda creença, home humil, proper i dialogant, de marcada espiritualitat i entregat a la pastoral sense reparar en el temps n i en els sacrificis. El seu càrrec era viscut amb esperança i serà molt difícil de suplir... El veurem en el Cel.
5.  A les 12:30 es celebra una Missa  per un grup d’una cinquantena de persones de la Tercera Edat de Banyalbufar.
6. Unes 90  persones de l’Associació de Persones Majors del Pont d'Inca tenen una jornada de convivència i pregària a Lluc. El P. Prior els hi dóna la benvinguda a la Missa que celebra el P. Jesús Dean. A l'ofertori un grup de dansa fa el ball de l’oferta. Després es reuneixen a l’Acolliment del Centenari  compartint una gran paella.
L'Escolania va al poble nadiu del P. Pere Riera, Ariany ,per participar amb els seus cants i pregàries  a un funeral en recordança seva. Presideix l' Eucaristia el P. Antoni Vallespir i concelebren el P. Melcior Fullana, rector de la parròquia i el P. Vicenç Miró que fa l’homilia  i que fou un dels acompanyants del bon P. Pere en els seus darrers moments.
7. A la Missa de les 11:30. hi participa  la comunitat de les Missioneres dels . Sagrats Cors  que es cuiden  del santuari/residència de Santa Llúcia (Mancor) són convidades a visitar el Museu i  assisteixen a la Salve de l’escolania.
El P. Prior convoca un grup d’antics blauets per informar-los sobre les novetats que es van fent al Santuari i escoltar el seu parer. Després de la reunió van a la Salve  i són convidats a dinar amb la Comunitat.
L'Escolania va al Port de Pollença a donar un concert organitzat per l'Associació  de Veïns i per l’Ajuntament de Pollença.
Acabam la jornada commemorant la festivitat litúrgica del Sagrat Cor de Jesús en una Eucaristia molt viscuda.
9. Solemne celebració de la Festa dels Sagrats Cors que presideix i fa l’homilia el P. Manuel Soler;  dos germans de Pollença, Bartomeu i Francesc  Cerdó, fan la seva Primera Comunió.
Amb els seus estendards, insígnies  vestits i cants andalusos, venen a peu des del Coll de Sa Bataia, els pelegrins de la “Hermandad de la Virgen del Rocío“ de Palma. A continuació tenen una animada Missa a l'Acolliment del Centenari que celebra el seu nou consiliari Reverend Antonio Judas Moreno, acompanyat de l'antic consiliari P. Sebastià Feliu S.I. Després, van en  processó amb “La Sin Pecado”, a la basílica i canten la “salve rociera” a la Mare de Déu.


Tot seguit, un dinar compartit al mateix Acolliment, fan una alegra festa, cantant i ballant el típic folklore andalús.
ll. Visita del grup de la Tercera Edat de Bunyola. Celebra l'Eucaristia el rector de la parròquia Mn. Llorenç Lladó. La coral parroquial hi participa amb els seus cants i, al final de la celebració ofereix un petit concert molt selecte.
13.  A la  Missa de les 11:30 que celebra el P. Manuel hi participa un grup de més de dues-centes persones  de l’Associació de la Tercera Edat d' Alaró; també  l’Associació de Viudes (Carrer de la Rosa de Palma)  amb el seu consiliari el canonge Mn. Gabriel Seguí. Amb elles visita el Santuari la Sra. Jerònia Vallespir que feu donació d’una col·lecció de betlems d'artesania popular i uns àlbums amb neules retallades a mà per ella mateixa.
14. El grup de preveres de l'Arxiprestat Lluc-Raiguer tenen a Lluc el final de curs de formació permanent. Assisteixen a la Salve i visiten diverses dependències del Santuari, audiovisual, Museu, i arxiu. Després  tenen  un dinar de germanor al refetor de la comunitat.
15. A la Missa de les 11:30 hi assisteixen entre altres la Comunitat de religioses GG. de la Caritat de Sóller.
A les 12:00 el matrimoni Llorenç Llull Sastre i Joana Maria Seguí celebren les seves noces d'or amb una Eucaristia que presideix el P. Manuel Soler.
A mitjan matí l’escolania pren un vol cap a Dinamarca per seguir l’ intercanvi cultural amb  la Coral de Nins de la Capella Reial de Copenhague. Allà faran alguns concerts i viuran una nova experiència internacional.
L'empresa Lucus ha inaugurat una nova sala d’acollida: l'espai “Petit Lluc” un lloc ambientat amb les llegendes de Lluc que conta també amb jocs  infantils i la possibilitat de que els més petits puguin gaudir i fer-hi celebracions.

16. Aquest diumenge , a l'Ofici, en absència de l’escolania de Blauets ve  a animar amb els seus cants la Coral de la Parròquia de Sant Jaume de Palma.
A l’Acolliment del Centenari s'apleguen un grup de motoristes de Mallorca que també visiten els altres Santuaris de Sant Salvador de Felanitx i de la Mare de Déu de Cura.
19. Noranta nines i nins del Col·legi Mare Alberta de Palma, acompanyats per religioses de la Puresa, venen al  Santuari  per a participar d'una Eucaristia que celebra Mn. Jaume Alemany  revivint la seva Primera Comunió feta fa poc.
A l’edifici de La Misericòrdia del Consell de Mallorca es lliuren els premis del concurs  infantil “Lluc la voluntat d'un Poble” organitzat per l'Editorial Santillana per donar suport  i ajut  per les despeses del passat cap de fibló. Han estat 6.300 els concursants, dels quals  350 dibuixos  foren exposats i 5 els premiats. Presidiren l'acte  Mn. Lluc Riera (Bisbat),sr. Joan Rotger (Consell) i el P. Manuel Soler (Lluc), el qual li fou lliurat un xec de  3.000 euros pel Santuari.

20. Uns 80 membres de “Pensionistes i Jubilats de Gènova “ tenen la pujada anual al  Santuari. Participen a la Missa de les 11:30 que celebra el P. Jesús Dean. Una coral de la parròquia anima la celebració amb els seus cants.
Ve en visita oficial la Sra. Margalida Duran, Presidenta del Parlament Balear. És rebuda i acompanyada pel P. Prior que li mostra les dependències més significatives del Santuari. A més de venerar la Mare de Déu, assisteix a la Salve dels Blauets i signa al llibre d'honor. Ha volgut també sumar-se a la campanya de suport per les despeses del cap de fibló fent un donatiu.
Aquest matí han tornat les nines i nins de l'Escolania satisfets i contents del recent i reeixit viatge per terres de Dinamarca.
21. Final de curs de l'Escolania. La jornada és festiva i comença amb l'experiència de les nines i nins a l'espai  “Petit Lluc” amb l'explicació de les llegendes de Lluc i la diversió dels jocs.
Després una  Missa d'acció de gràcies que presideix el P. Toni amb la col·laboració del catequista Toni Moreno i, a continuació Salve i comiat de la Mare de Déu. Un bon dinar i els adéus fins el mes d'agost.
Un grup de la Tercera Edat de l'Associació de Veïnats de Cala Bona i Cala Millor pugen a venerar la Mare de Déu.
22. Passen uns dies a l'hostatgeria del Santuari en esperit de recés les religioses del Centre Eucarístic de Palma.
23. Un grup d'antics estudiants  que visqueren al Monestir de La Real format per antics blauets i altres provinents d'Artajona (Navarra) es reuneixen cada dos anys per refermar els antics llaços d'amistat.
Aquest diumenge venen a Lluc per assistir a l'Ofici que concelebren el P. Antoni Vallespir i el P. José Ramón Osaba que també fa l'homilia. Visiten diverses instal·lacions del Santuari admirant el progrés que hi troben. Un dinar de germanor a Sa Fonda conclou els records i la trobada.
24. El P. Manuel Soler va a la parròquia de Sant Joan  Baptista ,de Muro, patró del poble, on presideix la celebració i predica l’homilia.
26.- A la Missa de les 11:30 hi  participa  un grup de Religioses Franciscanes de Mater Misericordiae de Son Gotleu, entre elles Sor Maria Coll tants d'anys servidora humil i testimoni evangèlic del Santuari.
28. Una coral de 33 nines d'Oslo (Noruega)  la “Boler School Choir” per commemorar el 40 aniversari de la seva fundació fan un viatge a Mallorca i pugen a Lluc per donar un atractiu concert de música clàssica i religiosa.
29. L'esglesieta gòtica de Sant Pere d'Escorca obri les portes per acollir la celebració de la seva festa  anual. Celebra la Missa el P. Manuel Soler, però dóna la paraula al Sr. Pep Barceló, arxiver del Santuari, a un moment de l’homilia. Fa una breu ressenya històrica del lloc.  Hi acudeixen veïns de Lluc i del terme dispers. Entre les autoritats: Antoni Solivellas, batle d'Escorca, Antoni Gómez, vicepresident del Govern i el comandant de l'exèrcit del Puig Major.
Després el restaurant d'Escorca serveix als assistents un concorregut sopar a la fresca.


30. Tradicional trobada de la Federació de Penyes Mallorquinistes. A les 12:30 Missa que concelebra Mn. Jaume Alemany amb dos preveres i una ofrena de flors a la Mare de Déu de Lluc. A l'Acolliment del Centenari popular “fideuà” amb parlaments esperançats que presenten projectes per tal  d'aconseguir que la temporada vinent s’aconseguesqui altra volta l'ascens a la categoria de primera divisió.
Un dia assolellat que sembla l'entrada segura a l'estiu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario