Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

jueves, 5 de septiembre de 2013

Crònica del mes d'agost

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives


1. El P. Ricard Janer i Bonafè, fins ara superior de la Comunitat dels Sagrats Cors (Convent) de Sóller ha estat destinat a la Comunitat de Lluc i s'ocuparà -entre altres tasques- de l'administració del Santuari. Formava part de la unitat pastoral de la Vall de Sóller amb especial dedicació a les parròquies de S´Horta i Fornalutx. Li donam la nostra benvinguda cordial. 

2. Acaba la darrera setmana de l' English Camp Lluc que ha merescut tots els elogis i la satisfacció dels nins i nines que hi han participat. 

3. A la sala d'actes de l'Escolania , a les 20:30, Toni Gomila representa la seu monòleg “Acorar”, premi “Serra d'Or” a la millor obra teatral del 2013. A partir de les nostres tradicionals matances casolanes fa una apassionada reivindicació de la nostra cultura i patrimoni; tot en un llenguatge planer, còmic i emotiu. 


4. Arriba la 40 edició de la Marxa des Güell a Lluc a peu. Aquest any amb dues modalitats: l'acostumada sortida de Palma (48 km.) amb un grup de marxaires amb el “nord walking”, i una mitja cursa des de Binissalem. Plaça i corredors s'omplen de caminants cansats, però a la vegada satisfets A les 10:00 a la Basílica es fa la tradicional ofrena amb parlaments i pregàries. El P. Prior beneeix organitzadors i marxaires d' aquesta singular “expressió de mallorquinitat”, devoció i esport. 


A la Casa d'Espiritualitat el P. Gaspar Alemany i Ramis dirigeix una tanda d'Exercicis Espirituals a un grup de religioses GG. Franciscanes i de la Caritat. 

5. Uns 180 membres de l'institut religiós Verbum Dei tenen una trobada internacional per commemorar el 50 aniversari de la seva fundació a l Santuari de Santa Llucia (Mancor). Visiten Lluc i el P. Manuel Soler, a més de saludar-los els parla del significat pastoral del nostre Santuari. Tenen una reflexió sobre la seva espiritualitat i acaben amb cants i pregàries a la Mare de Déu. 

7. Tornen a Lluc les nines i nins de l´Escolania, per prosseguir aquí les seves vacances i ajudar a la pastoral del Santuari. 

Rosalia Bonnin Cortès i els seus germans, segons el desig de la seva mare Pilar Cortès Cortès, fan donació d’una pintura de la Mare de Déu de Lluc que duu la data “a.1779”. Està pintada damunt tela i fa dos metres d'alçada i metro i mig d' amplària... Les figures de la Mare i el Nin vesteixen gonella blanca amb alguns dibuixos i estan voltades d'àngels. Als seus peus el monjo i el pastor que recorden la trobada ; al mig dels dos un bàcul i un mitra de bisbe... Aquesta pintura serà dipositada a la sala de la Santa Figura. 

10. Es fa la inauguració dels nous espais d'acollida: “El cor de Mallorca”,”Petit Lluc” i la sala d'acollida pastoral per a la comunitat. Hi assisteixen : el Bisbe de Mallorca, Xavier Salinas amb el seu secretari, el vicepresident del govern, Antonio Gómez i el cap de gabinet, el batle de Fornalutx i el president dels AA.BB. A més de la visita a les diverses dependències es procedeix a la benedicció de part del Bisbe. El P. Prior fa un parlament destacant l'esperit que anima els “Acolliments Lluc”. 

El P. Manuel Soler, el capvespre, fa les celebracions del baptisme de la nina Elsa Naiara i la Primera Comunió del nin Enric Jurado. 

Seguint el programa de les “Nits de Lluc” a les 20:30 a la placeta dels Bisbe Campins, concert de l'Escolania de Blauets i la Coral Coloraines de Barcelona.. 

11. A les 11:00. Missa Solemne que presideix el P. Prior fent memòria de l'aniversari de la Coronació Pontifícia de la Mare de Déu de Lluc (1884). 

A les 19:00 a l’església de Sant Llorenç de Tuent i Sa Calobra, festa del titular amb una nodrida Concelebració que presideix el P. Antoni Fernández Cano, Secretari General dels MM. Sagrats Cors i concelebrants de Rwanda, R. Dominicana i Comunitat de Lluc. Després, un bon berenar que ofereix l'Ajuntament d'Escorca. 


A les 20:00 a la Basílica de Lluc bateig de Victor Antoni Lietaer Cerdà que celebra el P. Ramon. 

16. Visita del pintor Joan Guerra acompanyat del bon amic Josep Obrador. Després de parlar de diversos projectes artístics, assisteixen a la Salve de l'Escolania i després són convidats a dinar amb la Comunitat. 

17. A la Missa de les 19:30 que celebra el P. Antoni Vallespir, baptisme de la nina Catalina Maria , filla d'Antoni Vallespir i de Joana Maria Bennàssar i néta de Joan i Catalina encarregats del Cafè de Sa Plaça de Lluc. Enhorabona a tota la família. 

A les 20:30 a la Placeta del Bisbe Campins, seguint el programa de les Nits de Lluc-2013, magnífic concert de l'Escolania de Lluc, la violoncel·lista Rosa Cardona i l'antic blauet, Andreu Riera. Tots són molt aplaudits. 


18. A l'Ofici de les 11:00 rep la Primera Comunió la nina Blanca Riera, filla del nostre benvolgut organista del Santuari, Rafel Riera i de Francesca Riera. 

A la Missa de les 12:30 celebra la seva Primera Comunió la nina Carla Vallespir Calvo, d'Esporles. 

Canvis a la Comunitat de GG. Franciscanes de Lluc: parteixen amb el nostre agraïment i afecte per la seva presència i el servei ofert al Santuari, Sor Margalida Amengual que formarà part de la comunitat de Pina i, Sor Francesca Ribot que va destinada a formar part de la comunitat de la Residència de Preveres de Sant Pere i Sant Bernat de Ciutat. És rebuda cordialment, Sor Maria Cabrer que prové de la comunitat de Manacor i, per a més endavant s'espera la incorporació d' una nova religiosa. Sor Joana Pasqual segueix de superiora i ajudarà, amb el seu bon quefer en l'educació i catequesi de l'Escolania. 

24.- A l'horabaixa, baptisme de Yeray fill de Miquel Àngel Vallori i d'Esperança Maria Caimari encarregats de la benzinera del Coll de Sa Batalla. 

Després de la Missa de les 19:30 -seguint el programa preparatori de La Diada- es fa la tradicional Sabatina a la Mare de Déu de Lluc. A continuació, concert de les “Nits de Lluc”. Una primera part amb l'Escolania i, la segona amb els Antics Blauets Artistes: Maria Rosselló, soprano, acompanyada al piano per Margalida Roca i Antoni Moragues amb flauta travessera acompanyat al piano per Rafel Riera. Forts aplaudiments demanant la repetició de la darrera peça, que és concedida. 


25. De bon matí arriba un nombrós grup del Moviment Catecumenal, procedent de diverses localitats de Mallorca i un d'Eivissa. Pugen a peu des de Caimari i resen l'ofici de Laudes de la Mare de Déu a la Basílica. 

A les 11:00 a la Missa que celebra el P. Prior hi assisteixen membres de l'Associació d'Antics Blauets que tenen avui la seva assemblea anual.Acaba la Celebració amb l'emotiu himne “Ens junta amor preclara...” Després passen a la sala d'actes de l'Escolania on el president, Gabriel Ferragut, dirigeix l'assemblea. La jornada acaba amb un festós i fraternal dinar a l'Acolliment del Centenari. 

27. Passen uns dies al Santuari una quinzena de membres del grup “Vida Creixent” de Manacor. Estan acompanyats per Mn. Guillem Parera i Mn. Bartomeu Tauler. A més de participar a la Concelebració del vespre, tenen altres moments de reflexió i pregària. 

El P. Jesús Dean, controlador dels aparells meteorològics de Lluc, notifica que aquests darrers dies han caigut 66 litres de pluja. Tota una alegria per la vegetació, les fonts i els cercadors d’esclata-sangs que diuen que si plou per l’agost, a la tardor els agrets esclaten. 

31. El pregó de les festes de La Diada 2013 anà a càrrec del prestigiós historiador, antic blavet i bon amic, Pere Fullana Puigserver. Amb un recorregut autobiogràfic descrigué la importància de Lluc en el devenir espiritual i cultural de Mallorca. 

A continuació l'emotiva paralitúrgia de la vestició dels nous blavets i blauetes i el comiat dels qui han acabat a l'Escolania el període d'estudis. Presidí la sentida cerimònia el P. Prior . 


Vestiren la sotana i roquet: Enric Alonso, d'Escorca, Carles Ilbert,de Llubí, Marina Adrover, de Vilafranca de Bonany, Francesc Nicolau Garcias, de Selva, Sergi Miquel Guijarro, de Son Ferriol, Llorenç Ramis, de Campanet, Carol Somoza, de Llucmajor, Santiago Waldem Couto, d'Alcúdia, Joel Somoza, de Llucmajor, Maria Neus Adrover,de Vilafranca de Bonany, Neus Canals, d'Alcúdia, Cecília Michell Gabrieli , de Campanet i Nadal Roig, de Petra. 


Els qui parteixen: Damià Reynés, Daniel Portz, Miquel Comas, Cristopher Bennàssar , Jaume Enric Sastre, Alexandre Machicado, Victòria Melisa Gonzàlez i Paula March. 

S'enduen entre els bons records i l'agraïment de tots, una medalla de la Mare de Déu com a protecció i recordança.Ells i elles regalen a les seves mares una petita imatge de la Moreneta. 

Darrera vetlada de les Nits de Lluc, amb l'actuació de Carles Garrido i Neus Forteza.

No hay comentarios:

Publicar un comentario