Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

jueves, 3 de abril de 2014

Crònica de març 2014

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc

2. Ahir començàrem  el mes amb un dia ventós i fred. La màxima fou de 10 graus avui , en canvi, fa un bon dia assolellat que convida a gaudir de la natura.

A l'Ofici de les 11:00 es celebren dos baptismes: Gonzalo, fill de Gregorio Jerez, d'Inca i de Maria Aurora Castilla de Pollença, són feligresos de  la parròquia de  Selva; l'altre  és Josep fill de Carlos Pérez de Tejada i de Margarita  Àfrica Llompart, ambdós de Madrid i feligresos de la parròquia de Biniali.

A les 12:00, a la Capella del Santíssim,un grup d'Alemanya celebra una Missa.

4. Visita de Jaume Matheu, president de l'Obra Cultural Balear acompanyat de Margalida Homar, gerent de la junta renovada de l'O.C.B. Són rebuts cordialment pel P. Prior i parlen de les bones reaccions entre les dues institucions i de futures col·laboracions

5.- Dimecres de Cendra. Les dues  comunitats de Religioses Franciscanes i MM. Sagrats Cors, començam el primer dia de Quaresma  amb un recés espiritual que prepara el P. Manuel Soler sobre aquest temps de conversió.

A les 12:30, amb la participació de l'Escolania Celebració Eucarística, amb la tradicional imposició de cendra.

Com a preludi, l'equip de catequesi prepara una original paralitúrgia on els blauets i blauetes presenten una sèrie d'objectes fent al·lusió a l'equipament espiritual que s'ha de dur per fer  el camí de la Quaresma cap a la Pasqua de Resurrecció.

A les 11:30 Devers 400 membres de la Federació d'Associacions de la Tercera Edat de Calvià (FAMAC) omplen la basílica per assistir a una Missa ben participada.

  
8.- Prop d'un centenar de components de la Universitat Oberta de Majors,U.O.M., són rebuts  pel P. Prior que celebra una Missa ben animada amb una nombrosa  coral. Més tard, membres de la Unió Seglar Ramon Llull celebren una Missa amb el seu capellà.

9.-Amb ocasió de la jornada que ha organitzat el Secretariat Diocesà de Confraries l'Ofici és presidit pel Bisbe de Mallorca, Xavier Salinas i concelebrat  pel P. Prior,  P. Antoni Canyellas, Consiliari i Mn. Santi Cortès, Rector de Búger i Mn. Pere Gerard, Rector de Calvià. Després de l'Eucaristia es reuneixen a l'Acolliment del Centenari on es presenta el programa de la Setmana Santa (conferències,etc.). Tot seguit dinar de fraternitat  i, a les 15:30, Via Crucis pel Pujol dels Misteris i de la Trobada.

  
12.- Venen amb Mn. Joan Isern els alumnes de Primària del Col·legi Sant Vicenç de Paul de Manacor. Visiten dependències del Santuari i Escolania i assisteixen a la Salve dels Blauets. Tenen diverses activitats i el dinar a l'Acolliment del Centenari...

El P. Manuel Soler ha assistit a Sitges a la 35 Trobada de Pastoral de Santuaris de Catalunya i Balears. El tema de la reunió:”La nova evangelització i el llenguatge de la fe” (en concret:  com integrar al turisme religiós la riquesa artística, cultural i històrica que contenen els santuaris. Es feren celebracions i visites  als santuaris de la Mare de Déu del Vinyet (Sitges), de Sant Sebastià dels Gorgs i Santa Maria de Sarroca. Diverses comunicacions completaren el programa i, tot plegat, fou molt participat i elogiat pels assistents.
Grup dels preveres i laics que assistiren a la trobada.
Al mig el P. Manuel Soler representà el santuari de Lluc
14. Participen la Missa de les 12:45 una cinquantena de jubilats del “Grup Melià Hotels” complint la tradició anual. Després queden a la Salve de l'Escolania; també hi participen un grup d'alemanys.

Avui s'esdevé una simpàtica  efemèrides: Com consta a un document de l'Arxiu de Lluc, el dia 14 de març de l'any 1614, un  empleat del Santuari baixa a Ciutat a comprar “roba blava” pels “minyons del cor”. Ben segur que la “roba blava”, prest o tard, seria un distintiu popular  per anomenar “ els Blauets de Lluc”. A més de les pregàries agraïdes pels 400 aniversari, Andrés, l'encarregat de “Sa Fonda” s'ajunta a la festa enviant als Blauets un gran pastís blanc i blau, molt artístic i molt gustós.


16. L'Eucaristia d'aquest diumenge és presidida pel P. Ricard Janer Bonafè que celebra el 50 aniversari de l'ordenació de prevere. El P. Antoni Fernández Cano hi assisteix en nom del Consell General dels MM.SS.CC.; també concelebra el P. Miquel Mascaró Crespí, Delegat a Mallorca de la Congregació i el P. Bartomeu Barceló antic germà de la  comunitat de Sóller.


El P. Prior destaca el seu quefer missioner , entrega pastoral i les qualitats personals. A més de felicitacions i obsequis, la Comunitat organitza un dinar homenatge pels seus familiars i amics assistents. Al mateix Ofici hi concelebra Mn. Sebastià Salom que té al Santuari una jornada amb els nins i nines de catequesi de Primera Comunió de la Colònia de Sant Jordi.

17. Fa un bon dia pels 112 alumnes de Primària dels Col·legi Sant Agustí de Palma; els acompanyen els seus educadors i assisteixen a la pregària de la Salve amb els Blauets.

18. Bona notícia: Comuniquen des de la Conselleria d'Educació  que al B.O.I.B hi ha sortit  una disposició on s'autoritza al Col.legi Escolania de Lluc la transformació  de les dues unitats d'E.S.O. perque s'hi pugui completar tot el primer cicle.

22. Malgrat un temps que amenaça pluja i la temperatura refreda l'ambient, un grupet de pares dels Blauets, amb bona voluntat i esma, repinten les pistes de joc del pati. A les 12:00, Baptisme de Gori Gabriel, de Palma; és fill de Joan Bauçà i de Maria Gabriela Rojas, feligresos de la Parròquia Mare de Déu de Montserrat de Ciutat.

23. Trobada anual de la Federació Esportiva de La Salle. Petits i grans preguen a la Mare de Déu vulgui protegir les seves activitats i ofereixen a l'Ofici de les 11:00, una pilota, un banderí  i un ram de flors. Acaben la jornada a l'Acolliment del Centenari amb un dinar fraternal.

24. Visita oficial de la Consellera dEducació, Joana Mª Camps, acompanyada dels directors generals, Guillem Estarellas i Bartomeu Isern. Foren rebuts  pel Prior i després anaren a dinar a Sa Fonda i a continuació, al refetor de la Comunitat, tingué lloc una reunió, on, a més dels esmentats hi assistiren : Ricard Janer, administrador del Santuari, Antoni Solivellas, batle d'Escorca, Joan Comas, coordinador de l'Escolania, Ricard Terrades,director pedagògic i musical de l'Escolania, i José David Somoza, i Rafel Roig ,president i membre de la directiva de l'A.M.I.P.A.

Es feren algunes peticions, entre les quals el concert de Tercer d'E.S.O., poder impartir el grau mitjà de Música, i més professsorat d'instruments. La jornada acabà amb la pregària i cant de la Salve de part dels Blauets.

25.-Festa de l'Anunciació. Després de  la Missa, al cant de la Salve, una visita inesperada: hi assisteix el Bisbe de Mallorca  amb un grup d'amics valencians .També hi són presents  un nombrós grup d'alumnes de l'Institut de Llucmajor.

26.- La primavera fa passa enrere: Blanqueja  la rosseguera d'en Galileu. Han caigut fins a 10 cm de neu. A  les 11:30 dues-centes persones de l'associació de gent gran  Mare de Déu del Carme del Coll d’en Rebassa assisteixen a una Missa i veneren la Mare de Déu. Un  grup d'estudiants d'E.S.O. de l'Institut Francesc de Borja Moll,passen uns dies a Lluc fent activitats; assisteixen a la Salve.

29. Lluc acull, avui i demà, la III Fira Natur Esport amb l'organització de diverses proves, com per exemple la  II Logitravel  (cursa de muntanya), una excursió amb el sistema Nordic Walkingioga per infants, excursió senderista del Grup excursionista Xaragall, Trobada BTT i ultra kids Mallorca.



A la basílica el P. Prior dóna la benvinguda a un grup  de sis-cents alumnes de la Institució Teresiana  col·legi Pare Poveda  que fan una celebració i ofrena a la Mare de Déu.

30. Una bona notícia per acabar el mes: Un alumne de l'Escolania de Lluc Francesc Cabello, blauet de segon curs d 'E.S.O, representarà  Balears en el VI Foro Juvenil del Patrimoni Mundial amb una exposició  sobre el cant de La Sibil·la a Toledo. Un programa d'educació patrimonial per comprometre els joves  en la conservació i difusió del patrimoni.

No hay comentarios:

Publicar un comentario