Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 2 de septiembre de 2015

Crònica de l'agost 2015

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1 i 2. Amb una animada revetla al tradicional lloc de sortida s'apleguen milenars de caminants de  la 42 edició de la «Marxa des Güell a Lluc a peu» que esperen el sus de partida. Tota una nit mescla d'esforç, cansament i alegre companyia. De bon matí van arribant a la Plaça dels Pelegrins satisfets per la gesta i a la vegada retuts. Visites a la Mare de Déu peu rossec i, a les 10:00, els dirigents i voluntaris, fan una ofrena de flors al cambril. El P. Manuel Soler els dóna la benvinguda i anima a fer tots junts una pregària. Aquesta caminada vol ser una «expressió de mallorquinitat», on hi cap l'esperit esportiu, l'aventura i una nova experiència religiosa dels pelegrinatges.


A la Casa d'Espiritualitat, diumenge vespre, comença una tanda d'Exercicis Espirituals que dirigeix el P. Vicenç Miró a un grup de religioses.

5. Tornen els Blauets de casa per a seguir les vacances a Lluc. Tenen un horari d' estiu molt atractiu: temps per a l'assaig coral, tallers, esports, piscina...sense obviar la Salve del migdia. Després de l'Ofici de cada diumenge tornen a ca seva fins el pròxim dimecres. Així ho faran tot el mes d'agost.

9. A l'Ofici de les 11:00 que presideix el P. Ricard Janer es fa memòria del 131 aniversari de la Coronació Pontifícia de la Mare de Déu de Lluc que esdevingué un fet històric memorable de devoció popular el 10 d'agost de l'any 1884 L'Escolania canta les antífones pròpies de la festivitat de la Mare de Déu de Lluc i el cant final «A Lluc té son trono/la Reina de l'Illa» (T. Forteza-B. Torres)

Seguint la tradició anual a l'Oratori de Sant Llorenç de Tuent i Sa Calobra es celebra una Missa en honor del titular d'aquesta contrada. Presideix l'Eucaristia i fa l´homilia el P. Vicenç Miró. Després l'Ajuntament d' Escorca convida a tots a un berenar/sopar.

13. Visita del monjo budista tibetà Yonten Sangpo que viu exiliat a un monestir del Nepal. A més d'assistir a la Salve de l'Escolania admira l'audiovisual i el Museu. És convidat a dinar amb la Comunitat i en una animada sobretaula ens conta les seves experiències. Ens deixa com a record una espècie de foulard símbol d'amistat i pau. L'acull i acompanya l'ex periodista i bon amic Pep Matas.


15. Festa de la Mare de Déu Assumpta. Amb la solemnitat litúrgica que li pertoca i els cants de l'Escolania celebram l'Ofici de les 11:00 amb una notable participació de fidels. Es presenten els nous escolans de la basílica: Pedro Itúrbide i Joan Francesc Cladera.

A les 20:00 vetlada musical amb una primera part dels Blauets: Nigra sum de Pau Casals, l'Ave Maria de Caccini i l'Ave Verum de Mozart amb la bella veu de Maria Rosselló, antiga blaueta.

La segona part, més extensa, fou interpretada per un grup de cambra que s'ha format aquesta setmana passada al Santuari amb mestres i alumnes de diverses procedències, mallorquins, catalans i algun francès. Tot un repertori variat de música clàssica que meresqué els elogis i aplaudiments de l'auditori que restà corprès de la perfecció adquirida pel nou grup d'amics.

19. Canvi de temps. La calor ha deixat pas a la baixada de temperatura i a la pluja. Aquests dies han caigut 45 litres sense inundacions ni calabruix. Tanmateix els meteoròlegs anuncien que tornarà la calor pròpia d'aquest temps d'estiu.

22. Durant aquest mes d'agost tots els dissabtes hi ha Missa a l'esglesieta de Sant Llorenç. Avui també s'hi celebra el Baptisme de Nora, de Sóller, filla de Emeka Maduka de Igbo-Ukwu (Nigèria) i de Francisca Amengual, de Sóller.

26. Visita de Gabriel Carrió i Vives, historiador de l'art i professor de la Universitat de les Illes Balears. Fa un treball d'investigació sobre la iconografia de Santa Catalina Thomàs i obté fotografies i dades al nostre Museu i dependències del Santuari.

Com els dos anys passats es repeteix l'experiència d'una trobada de professors i alumnes de l'Escola Ireneu Segarra amb l'Escolania de Lluc. Són uns dies de convivència i treball conjunt molt enriquidors . 

Montserrat Vinyet, abadessa emèrita del Monestir de Sant Benet de Montserrat, amb una monja benedictina del Monestir de la Sagrada Família de Manacor assisteixen a la Missa del migdia i a la Salve de l'Escolania.

28. Un grup de gent major de l'associació «Vida Creixent» de Manacor, passen uns dies a l'hostatgeria dedicant un temps a la reflexió i a la pregària. Els acompanyen els seus dirigents Mn. Guillem Parera i Mn. Bartomeu Tauler. També ha passat uns dies al Santuari , Mn. Llorenç Sastre.

El P. Manuel Soler fa el baptisme de Noa Antònia de la Colònia de Sant Jordi. Són els seus pares Lluís Francesc Xavier Garcia Bauzà i Isabel Sánchez Encina

29. Aina Maria Pinya Aguiló, de Manacor, de part de la seva germana Catalina, fa el present de 10 rosaris de diverses procedències i formes que aniran a la secció de presentalles a la Mare de Déu.

A les 18:45 bateig de Maria de Lluch, de Palma, filla de Andreu A. Nadal i de Maria de Lluch Mas Gelabert.

A les 20:00 Concert de l'Escolania de Blauets i alguns antics blauets la Basílica. A més d'algunes cançons tradicionals l'Escolania ens sorprèn agradablement amb un breu repertori on fan expressió corporal marcant el ritme amb molta alegria. Com sempre la blaueta Sandra Caldentey ens mostra el seu art amb el violí. Maria Rosselló, antiga blaueta, cada vegada amb la veu més formada és molt aplaudida així com l'antic blauet Josep Alarcón i dues alumnes seves amb flauta i violoncel. Una vetlada molt agradable.


30. Ofici solemne que presideix el P. Ricard Janer i és concelebrat pel P. Miquel Melià procedent de República Dominicana i el P. Antoni Romero de Puerto Rico, així com els PP. Jesús Dean i Vicenç Miró. Hi assisteixen els components de l'Associació d'Antics Blauets que avui tenen l'Assemblea Anual. A l'ofertori, a més del pa i el vi, presenten un treball d'investigació sobre la lletra de l'himne oficial dels AA. BB. que va compondre el P. Josep Obrador, un himne que és cantat al final de la celebració amb l'emotivitat continguda de tants de records viscuts a Lluc.

Al moment de l'acció de gracies de la Comunió la coral Alma Kören de Suècia participa amb un cant i, després de la Missa, ens obsequien amb un breu concert.

Tot seguit, a la Sala de la Santa Figura, Assemblea dels AA. BB. on, a més de la benvinguda de Gabriel Ferragut i la presentació de Ricard Janer es parla de les diverses tasques realitzades al llarg de l'any, sopar de Nadal, etc. i sobretot de la Pujada de la Part Forana. Es parla d'un reglament de la  Pujada per tal de millorar la seguretat i evitar la saturació de vehicles.


Gabriel Ferragut fins ara president de l'associació ha estat elegit batle de Sa Pobla. S'agraeix la seva bona actuació i els èxits obtinguts i ara deixa el càrrec de president per no fer feixuga la seva dedicació. Es procedeix a l'elecció de la nova Junta que queda així:

President: Llorenç Gelabert Crespí / Tresorer: Bartomeu Serra Soler / Secretari: Sebastià Sureda i Canyelles / Vocals: Gabriel Ferragut Mir, Pere Solivelles Ferrer, Pere Fullana Puigserver, Antoni Vives Morell i Lluc Oliver Vives.


A tots ells gràcies i enhorabona per haver acceptat el càrrec i ànims per la seva tasca. Després de l'Assemblea, a l'Acolliment del Centenari, un bon dinar de germanor entre antics, nous i familiars dels blauets.

Com a fruit de la convivència i assajos que han viscut professors i alumnes de l'Escola Ireneu Segarra i l'Escolania, durant l'horabaixa, ens ofereixen un original «concert itinerari musical»: A diversos indrets del Santuari es troba un grup de música de cambra que ofereix una peça musical, més endavant un altre grup amb una nova partitura, fins a cinc grups, envaeixen l'aire de música al patiet interior, al jardí de la magnòlia, els porxets, a la placeta del lledoner i, finalment a l'atri del Bisbe Campins....Una experiència nova d'art i poesia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario