Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 4 de noviembre de 2015

Crònica d'octubre 2015

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1. Surt un dia de bon sol. Tornen les nines i nins de l'Escolania després del viatge a València. Venen contents i agraïts de la bona acollida que han tingut per tot arreu. El Concert Solidari per “Concòrdia” va omplir el Palau de la Música :el públic dempeus aplaudí la qualitat musical i, sorpresos, l'escenografia, l'expressió corporal i la simpatia dels Blauets.

El P. Vicenç Miró a les 12:30  celebra la Missa a un Grup de la Tercera Edat de Son Sardina que han vingut a venerar la Mare de Déu. Després es queden per assistir a la Salve .

2. El P. Manuel Soler ha participat a la XV Trobada de Santuaris d'Espanya al Monestir de Guadalupe (Càceres) centrada sobretot en la misericòrdia del Pare que ensenya Jesús i, com  el rostre de Déu es mostra en la pastoral de Santuaris. A més de conferències la trobada s'enriquí amb diverses experiències i els diàlegs en grups, així com en els moments de pregària.

4. A l'Ofici de les 11:00 hi assisteixen 250 components de la Confraria de Ntra. Sra. de l'Esperança i de la Pau, que té la seu a la Basílica de Sant Francesc de Palma. Es prega per les seves intencions i també -avui festa de Sant Francesc- per la comunitat de religioses Franciscanes de Lluc, pel seu testimoni evangèlic i important servei al Santuari.


Aquest diumenge l'Escolania es desplaça a la Parròquia de Petra per a cantar en una Eucaristia d'acció de gràcies per la canonització recent del sant petrer, Fra. Juníper Serra, pel Papa Francesc.


7. Horabaixa al Cambril de la Mare de Déu. Són unes hores de desert: ningú a la plaça i corredors. Un jove amb una guitarra entra al Cambril i comença a sonar uns acords que semblen improvisats una bona estona. Potser són sentiments fets pregària en el llenguatge inefable de la música.

9. Dins la categoria de l'anomenat turisme religiós anotam la vinguda d'un grup de Polònia amb tres preveres. A més de venerar la Mare de Déu, tenen una Eucaristia concelebrada i assisteixen a la Salve de l'Escolania.

Passa el cap de setmana a l'hostatgeria un grup d'alumnes i educadors del col·legi “Llaüt”.

10. Comença la XXI Fira de la Serra de Tramuntana d'aquest cap de setmana. És una ”mostra dels valors naturals i culturals i una venda de productes alimentaris locals”. Són 40 els inscrits amb les seves parades als Porxets i resta de la plaça. Un inesperat atractiu pels turistes i visitants de Lluc. El diumenge l'afluència de gent és molt notable. Ha cridat l'atenció de petits i grans l'actuació d'un porquet ensinistrat -talment un canet- que obeïa les ordres del seu amo.


12. Festa de la Mare de Déu del Pilar. Un centenar de persones de la Parròquia de La Vileta visiten la Mare de Déu i tenen una Missa a les 12:30 que concelebren el seu rector Mn. Jaume Estela i Mn. Vicenç San Jenaro. Després tenen un dinar de germanor a l'Acolliment del Centenari.

15. Història d'un voltor. Un voltor jovenet i encara inexpert va caure a la mar. Un pescador del Port de Pollença se’n compatí i el va rescatar salvant-lo de morir ofegat. El dugué a un centre de rehabilitació on fou acollit i restablert. Avui ,dematí, el dugueren a Lluc. Diu la crònica: ...amb assistència de Joan Mayol, cap de servei de protecció d'espècies de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear i en presència de tots els Blauets de l'Escolania ha estat alliberat des del segon misteri del Pujol de la Trobada. Des d'aleshores plana la llibertat de la  gran Serra de Tramuntana.


Per ventura, algun dia, tornarà a volar damunt la Vall de Lluc. Sens dubte, els Blauets el reconeixeran fitant el cel, recordant aquesta petita història d'amor a la natura, de solidaritat i llibertat.

VI Jornada de Responsables laics i preveres dels Santuaris de Mallorca, convocada per Mn. Llorenç Lladó, Delegat de Pastoral de Santuaris que va exposar el tema: ”Els Santuaris, fogars de la misericòrdia”. Després d'un temps de pregària el P. Manuel Soler fa un resum del contingut de la XV Trobada de Santuaris a Guadalupe Es contesta un qüestionari i es proposen accions que es poden fer a l'Any del Jubileu de la Misericòrdia.

Trobada de les Comunitats de MM. dels Sagrats Cors de Mallorca. El P. Vicenç Miró presenta les conclusions de l'Assemblea d'Artajona (Navarra) sobre la Missió Compartida amb els Laics. El P. Jaume Reynés proposa l'agenda d'aquest curs i el P. Josep Amengual, Delegat, informa sobre algunes qüestions importants.

17. Passen aquest cap de setmana a l'hostatgeria un grup del Col·legi Llaüt de l'Opus Dei. Alumnes i dirigents fan una sèrie d'activitats lúdiques i formatives que acaben amb una Eucaristia a la Capella del Santíssim.

Un centenar de participants amb cavalcadura fan la “Pujada a Lluc amb bístia”. Venen des de Sóller amb l'organització de l'Associació d'Excursionistes amb Bísties de Sóller. Han tingut un temps molt bo i els animals han respost sense problemes. Deixen les bísties al tancat del Molí de Ca s'Amitger i dormen a l'hostatgeria del Santuari. Demà dematí iniciaran el retorn.

18. Venen al Santuari en esperit de pelegrins un grup del poble de Mancor de la Vall i la Confraria de la Mare de Déu de Lluc de Calvià. Participen a l'Ofici que presideix el P. Vicenç Miró amb els concelebrants Mn. Antoni Mercant, Rector de la Parròquia de Calvià i Mn. Santi Cortès i el P. Jesús Dean. Un grup de dansa de Mancor fan un original ball de l'oferta i presenten les ofrenes.


Després de l'Eucaristia, l'Escolania fa un breu concert en obsequi a Anne Burguer, invident, directora  de la coral francesa Les Mirabelles de Nancy. Ella mateixa es convidada a dirigir el darrer cant dels Blauets amb l'emoció i els llargs aplaudiments dels assistents.

21. Les Verges. Seguint les tradicionals costums de la cultura casolana, aquest horabaixa els Blauets han pogut berenar d'uns exquisits bunyols ensucrats. Tot gràcies al bon quefer dels nostres grans amics Antònia i Miquel Riera, antics cuiners, que sempre estan disposats per pujar a Lluc des de Petra per a repartir-nos un tast de bon gust i alegria.

22. Venen 18 persones de la residència de majors de Santa Maria, i tenen una Missa a les 11:00. Els acompanyen Mn. Pere Rosselló i dos metges.

23. Pugen en autocar —i algun grup a peu des de Caimari— tots els 700 alumnes i professors del Col·legi Jesús Maria (Palma) de les MM. dels Sagrats Cors. A més de la pregària inicial a l'Acolliment del Centenari i visita a la Mare de Déu, fan una sèrie d'activitats que ha preparat l'equip de pastoral del Col.legi.

25. A l'Ofici de les 11:00 hi participen un bon grup de feligresos de la Parròquia de Binissalem i de l'associació de veïns “Cap de Bou” de Costitx que llueixen uns mocadors al coll commemoratius. 

Baptisme del nin Hèctor Cladera Pedreira, d'Alcúdia, fill d' Antoni Cladera Pascual i de Beatriz Pedreira Hernández.

27. Avui són dos grups els qui pugen al Santuari a venerar la Mare de Déu: l'asssociació “Mestresses de casa“ de Santanyí, que tenen una Missa a les 11:00 i, un altre grup de la residència de les Germanetes dels Pobres de Palma que participen de l'Eucaristia de les 12:45.

Visita institucional del Consell de Mallorca. Miquel Ensenyat ,President del Consell de Mallorca  amb els acompanyants, Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Cosme Bonet, conseller d'Economia i Hisenda i Joan Pons, conseller de Desenvolupament Local, són rebuts a la sala vermella pel P. Ricard Janer, Prior, que els dóna una cordial benvinguda. Venen per conèixer el projecte del Santuari i intentar donar solucions i ajuts.


Es proposen una sèrie de peticions concretes: Asfaltar l'accés al Jardí Botànic, Rehabilitar la Font Coberta i fer-hi un accés per a persones discapacitades, Gestió del Molí de Ca S'Amitger, Millorar l'aportació a la Fundació del Santuari de Lluc, Arreglar el marge que tanca el perímetre del Santuari per l'hort gran i Arreglar la vorera esquerra a l'entrada de la carretera general.
     
Després de la reunió assisteixen a la Salve de l'Escolania, posats per les fotos i visita a les dependències del Col·legi de l'Escolania

29. Entrada del nou Prior i inauguració del seu ministeri. En una Eucaristia solemne, Xavier Salinas Bisbe de Mallorca i amb la concelebració del P. Josep Amengual, Superior Delegat dels MM. SS.CC: a Mallorca i la Comunitat del Santuari, el P. Ricard Janer i Bonafè va fer l'entrada oficial com a nou Prior de Lluc i Rector de la Parròquia de la Mare de Déu de Lluc i de Sant Pere d'Escorca. En els ritus de la cerimònia el P. Ricard es comprometé a servir el Santuari amb l'ajuda de l'Esperit , la protecció de la Mare de Déu i la pregària dels germans. Fou felicitat i animat per tots els assistents.

31. Acabam el mes amb el baptisme de Martina Martorell Vidal, de Marratxí, filla d'Antoni  Martorell Alemany i de Noelia Vidal Abuin .

No hay comentarios:

Publicar un comentario