Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

viernes, 2 de noviembre de 2018

Crònica de l'octubre 2018

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1. Al diari "Ara Balears" d'ahir (30-IX-2018)  hi ha un reportatge  sobre el Camí de Lluc a Santiago . Al final de l'article es fa esment de la primera ruta jacobea com a obligat referent. Paga la pena recordar-ho:

A banda del viatge de Ramon Llull, només una altra vegada s´ha peregrinat des de Mallorca. Va ser el 1948. Fa 70 anys que 1.000 joves d'Acció Catòlica s'uniren per passejar la Mare de Déu des de Lluc  a totes les parròquies de Mallorca fins a la plaça de Santa Eulària de Palma. A partir d'aquesta feta, crearen els cursets de cristiandat. Però la ruta no s'acabà aquí. Després anaren en vaixell a Barcelona, en tren fins a Madrid i d'allà pujaren a camions de militars per arribar a Santiago. Un viatge que encara és recordat com l'única peregrinació a Santiago. A partir d'ara, però, n'hi haurà moltes més.

3. Un grup de 25 joves francesos venen al Santuari acompanyats per dos preveres religiosos de la Congregació e Sant Joan de França. El P. Hippolyte Voka —que exerceix de P. Sagrista— els dona la benvinguda. Després de pregar a la Mare de Déu, celebren l'Eucaristia a la capella del Santíssim i, més tard, han passat un temps de desert pels voltants de Lluc.

5. Uns 500 alumnes des de Primària fins a ESO del Col·legi Jesús Maria de Palma passen una jornada a Lluc organitzada pel Departament de Pastoral del Col·legi. Empren l'Acolliment del Centenari per una dinàmica lúdica i formativa.

Un grup de pelegrins procedents de Polònia visiten el Santuari. A més de venerar la Mare de Déu participen de l'Eucaristia del migdia i, el prevere que els acompanya, concelebra amb el P. Antonio Fernández.

6. El grup de pregària "Reina de la Pau" passa el matí en oració -des de les 08:00 fins a la Missa del migdia- amb el Santíssim exposat a la Capella.

11. IX Trobada de Responsables de Santuaris i Ermites de Mallorca. A més del Mons. Sebastià Taltavull, Bisbe, hi assistiren: Mn. Llorenç Lladó (Casa hostal de Sta. Catalina Thomàs de Valldemossa), PP. Ricard Janer, Hippolyte  Voka i Manuel Soler (Lluc), Mn. Francesc Munar, Margalida Martorell i Pere Abrines (Sant Blai de Campos), Mn. Baltasar Morell (Sta. Magdalena d'Inca i Sta. Llúcia de de Mancor), Ermità Pau (Ermita de Valldemossa), Fermí Bellver (St. Miquel de Campanet), Maria Magdalena Far (Bonany de Vilafranca i Petra), Joan Cerdà, John Serra i Catalina Sansó (St. Salvador de Felanitx) i P. Jordi Perelló i Mn. Cloquell (Cura).


Es presentà el nou Vicari de Pastoral de Santuaris P. Antoni Cañellas així com també els nous Directors de la mateixa Vicaria el matrimoni John Serra i Catalina Sansó i, com a Consiliari, el mateix, Mn. Llorenç Lladó.

La major part del temps es va parlar del nou organigrama establert en la Diòcesi en el qual hi ha un majoritari nombre de seglars, i concretament de dones, amb càrrecs de responsabilitat. Hi hagué una animada roda d'opinions sobre la normativa de sagraments en esglésies, santuaris i oratoris.

Assistiren a la Salve dels Blauets que portaven un llaç negre en senyal de dol pels qui moriren en la torrentada de Sant Llorenç des Cardessar. El P. Manuel comunicà que la Salve i pregàries eren en el seu sufragi i que es faria una col·lecta per pal·liar les nombroses pèrdues que ha  sofert la població. Després es tingué un dinar de germanor que posà punt final a la trobada.

12. De bon matí es concentraren a la Plaça dels Pelegrins una trentena de pelegrins que des de Lluc iniciaren el nou camí de Santiago de Compostel.la. La majoria d'aquests pelegrins són del País Valencià que s'ajunten als mallorquins per a potenciar la primera sortida oficial.

La primera etapa serà des de Lluc a Binissalem i la segona per Consell i Santa Maria fins el port  de Palma on embarcaran cap a Dènia. Abans d'emprendre el pelegrinatge el Prior els acompanyà al cambril de la Mare de Déu per fer una pregària i amb la benedicció final els desitjà un bon camí.

Han pujat al Santuari un grup compost pel P. Julio, rector de les parròquies de La Vileta i de Son Roca amb uns 70 parroquians. A més d'ells, han vingut també  uns 10 matrimonis que acompanya espiritualment el P. Hippolyte Voka. Tots han participat de la Missa  de les 12:45 que ha celebrat el P. Hippolyte.

Després de la Missa, aquest grup de matrimonis han compartit el dinar i ha aprofitat aquesta ocasió per compartir entre ells l'experiència de tres dies de recés que han viscut en el seminari de Màlaga.

14.Inauguració de la XXIV Fira de la Serra de Tramuntana a la Plaça dels Pelegrins. Encara  que fa molt de vent la gent s'anima a visitar les paradetes dels Porxets. 

Ofici a les 11:00 que presideix el P. Manuel Soler amb els concelebrants P. Hippolyte Voka i Mn. Joseph Oholeiu rector de la Catedral de Würzburg que acompanya 25 pelegrins alemanys.

Hi participen 250 confrares de la Confraria de Ntra. Sra. de l'Esperança i de la Pau de Palma que fan una vistosa ofrena de flors. També la Coral Auzoperri de Navarra que canta a l'ofertori i al temps de la Comunió  i el matrimoni de Palma, Jesús Azorin i Joana Maria Fons que celebren els 25 anys de casats i han promès altra vegada amor i fidelitat al llarg de la vida. Al final de la Missa la Coral Auzoperri ha ofert un petit concert que el nombrós fidels que s'han quedat a escoltar-lo han aplaudit amb ganes.

La col·lecta de la bacina s'enviarà al Bisbat per les necessitats dels qui han patit els desastres de la torrentada a Sant Llorenç des Cardassar.

19-20. Concert  de l'Escolania a la Ciutat de Dènia  ( Alacant ),  patrocinat per la Confraria de la Santíssima Sang, Ajuntament de Dènia i la Fundació de la naviliera Baleària, l'Escolania ha passat dos dies a la ciutat de Dènia per celebrar un concert extraordinari amb motiu del 436 aniversari del naixement del venerable franciscà Fr. Pere Alonso  Esteva Puig "El Pare Pere" de gran devoció a la ciutat per la fama de santedat.

El dia 19 a l'arribada del vaixell de Baleària els esperava un membre de la Fundació i el President de la Confraria. Acompanyaren els Blauets a l'hotel Costa Blanca i el mateix vespre hi hagué el concert a l’església de Ntra. Sra. de l'Assumpció. El temple estava ple de fidels que escoltaren entusiasmats el concert amb una primera part religiosa amb el Stabat Mater de Pergolessi, Nigra Sum de Pau Casals i altres; la segona part fou més popular amb cançons rítmiques. L'enhorabona de tots els qui al final s'acostaren al director Ricard   Terrades i al Prior Ricard Janer eren ben sinceres.

El dia 20 es va dedicar el matí a un recorregut per diversos museus de la ciutat, visitant l'antic Monestir de les Monges Agustines ,el capellà del qual els va fer una aproximació històrica. El dinar es va fer al restaurant de Baleària al mateix port i, a les17:00, embarcaren novament cap a Palma.

21. Aquest diumenge la Missa Major va ser molt concorreguda amb la presència de nombrosos pelegrins de les parròquies Verge de Lluc i Son Cladera de Palma amb el seu rector Mn. Eusebi Capel. També es feu  present, seguint un costum tradicional, un grup parroquial de Mancor de la Vall que els acompanyà Mn. Vicenç Miró i un grup de sis  balladors que dansaren el ball de l'oferta. 


Amb l'absència de l'Escolania de Blauets, animà el cant litúrgic la Coral de Santa Margalida dirigida per Pere Reynés amb l'acompanyament a l'orgue de l'antic Blauet Arnau Reynés.


23. Visiten la Mare de Déu i participen de la Missa del migdia el matrimoni de Sant Joan Miquel Company Bauzà i Antònia Florit Huguet que ara fa 67 anys que es casaren al Santuari  i en donen gràcies a Déu. Els acompanyen familiars i, entre ells, el seu fill Joan Company, fundador i actual director de la Coral Universitària de les Illes Balears.

25. El P. Hippolyte acull un grup de vuit anglesos que han vingut a visitar el Santuari, venen acompanyats pel prevere Austin Hughes que celebra per ells una Eucaristia. S’acomiaden per acabar la setmana visitant altres indrets de Mallorca.

28. Encara que aquest diumenge resulti plujós i fred, i amb canvi d'horari, tres  grups no renuncien a la peregrinació anual a la Mare de Déu de Lluc: l'Associació "Es Cap de Bou" de Costitx, la Parròquia de Ntra. Sra. de Robines de Binissalem i la Confraria de la Mare de Déu de Lluc de Calvià. Acull els grups i presideix l'Ofici de les 11:00 el P. Ricard Janer i concelebra Mn. Gabriel Ramis, postulador de la causa dels sants de la Diòcesi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario