Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

domingo, 1 de marzo de 2015

Crònica del febrer 2015

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


2. La Candelera. Comunitat i Escolania celebram la Festa de la Presentació del Senyor segons la litúrgia acostumada: Benedicció de les candeles al creuer del portal major, processó cap a la basílica cantant el Lumen ad revelationem gentes i Eucaristia concelebrada que presideix el P. Manuel Soler. Poquíssima gent ens acompanya en aquest dia de pluja i fred.

3. Seguint la tradició popular, avui, festa de Sant Blai, es fa la benedicció d'aliments  per tal de protegir la gargamella de malalties. No hi falten els “senyorets” manacorins de na Catalina Sureda, que, després, comparteix.

4. Després de dinar comença a caure la neu amb intensitat. A l'horabaixa el Santuari i entorns resten blancs. És la primera nevada d'aquest any a Lluc, un fet sempre esperat amb curiositat i alegria. Tanquen les carreteres i ens quedam pràcticament incomunicats.
5. De bon matí fins després del migdia ha seguit nevant. Els nins i nines de l'Escolania a més de contemplar el paisatge blanc corren i juguen tirant-se embostes de neu. Lluc esdevé tot un desert.

6. Ahir el gruix de la neu pujava fins als 20 cm i  la temperatura màxima fou de 2º. Aquesta nit ha seguit nevant així com tot el matí, fins al migdia; el nivell de la nevada és considerable. Encara que la carretera a Inca segueix tancada, gràcies a unes gestions els nins i nines de l'Escolania han pogut baixar en tres autocars petits i amb l'ajuda de la guàrdia municipal de l'Ajuntament d'Escorca.

Reunió al Consolat de Mar del Bisbe de Mallorca, Prior de Lluc i els directors del Col·legi Escolania de Lluc, Joan Comas i Ricard Terrades amb el President del Govern Balear J. R. Bauçà, i el Vicepresident, Antoni Gómez per tal  d'aconseguir un conveni especial i definitiu amb l'Escolania. Hi haurà nous contactes per a estudiar i especificar el contingut .

El P. Prior ha entregat al Bisbe un exemplar del llibre “Lluc-Llull” perquè en ocasió del pelegrinatge dels mallorquins a Roma, ho entregui al Papa Francesc tot recordant l'Any Llull  amb motiu del setè Centenari de la mort del nostre Beat Ramon.

7. Encara que les carreteres d'accés a Lluc segueixin tancades, molta gent es decideix a pujar a peu o en bicicleta per gaudir de la neu o visitar la Mare de Déu. La carretera de Caimari a Lluc sembla un passeig.

8. Les carreteres queden obertes parcialment. Així i tot hi ha col·lapses i llargues coes de cotxes, car la gent que vol pujar a LLuc, atreta per la neu, és molt nombrosa.

A l'Ofici concelebrat hi participa el nou diaca permanent Antoni Moreno molt vinculat a Lluc i a la congregació de MM.SS.CC. Va fer el noviciat al mateix Santuari i després d'un temps de reflexió decidí deixar la vida religiosa per a viure el compromís cristià en la vida seglar. Sempre s´ha distingit per una vida de pregària i servei en  les distintes parròquies on ha treballat en catequesi o altres activitats. Actualment està casat i té dos fills. Treballa a la Procuradoria de Missions de la Congregació i puja a Lluc per a activitats formatives de l'Escolania. 
La nostra enhorabona cordial i una pregària  perquè no defalleixi mai el seu dinamisme pastoral.

9. Es reuneix per primera vegada la comissió que s´ha format entre la Universitat de les Illes Balears i el Santuari per estudiar i fer col·laboracions sobre Turisme Religiós i Cultural. Els representants de la U.I.B són la Dra. Maria Antònia Fornés, actual Vicerectora de Cultura, la Dra. Joana Maria Seguí, Directora de la Universitat Oberta de Majors  i el Dr. Bartomeu Deyà, Degà de la Facultat de Turisme i del Santuari els PP. Manuel Soler i Ramon Ballester amb la coordinació del Sr. Pere Fullana .

Ha mort a Palma Neus Olmedo, la creadora i directora dels “Balladors de Lluc” tan afectuosament lligats al Santuari. El P. Prior va celebrar el funeral i, al final, va llegir unes emotives paraules de l'homenatge que se li va retre a la revetla de La Diada del 2013.

12. Dijous Llarder. Arriba a Lluc també l' inici del Carnestoltes. Nines i nins, professors i educadors de l'Escolania amb imaginació i rialles es disfressen Després de dinar, una animada festa de balls i acudits a la sala d'actes.

15. La intenció de la Missa de les 11:00 és per a Sebastià Gamundí que fou molts anys l'arquitecte de Lluc. El P. Prior destacà que per tot arreu, Santuari i Escolania, hi trobam les seves obres, fetes amb acurada precisió, funcionalitat i bon gust i pregà pel qui fou bon arquitecte i millor amic.

18. Dimecres de Cendra. Començam el temps de Quaresma amb l'austeritat de la Litúrgia i la significativa imposició de la cendra que estimula a la conversió en aquest temps propici.

19. A l'Ajuntament d'Escorca s´ha signat la carta de turisme responsable de la UNESCO  com a passa prèvia per a obtenir el certificat BIOSPHERE. Amb aquesta adhesió el municipi continua el procés per a convertir-se en la primera destinació turística responsable i sostenible de Balears.

L'acte de la signatura  ha estat presidit pel batle d'Escorca, Antoni Solivellas, el gerent del Consorci de la Serra de Tramuntana, Bartomeu Deyà, el president de la Comissió Nacional de la UNESCO, Lluís Ramallo i el President de l'Institut de Turisme Responsable (ITR), Tomàs Azcàrate.

20. De bon matí l'Escolania parteix en vaixell des d'Alcúdia cap a Ciutadella .Del port van a l'alberg “Sa Vinyeta” on residiran aquests dies de concerts a Menorca. Fan una visita al convent de les Religioses Franciscanes on hi resideixen Sor Antònia Riera i Sor Eulàlia Barber que tan feren pels Blauets i el Santuari quan vivien a Lluc; foren obsequiades amb unes cançons i “ uns siurells/ blauets”. El vespre viatgen cap a Maó on donen el seu primer concert, juntament amb l'Escolania de Ciutadella, a l'església de Santa Maria.

Catalina Soler, Consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca , acompanyada d' Aïna Serrano, enginyer, que va fa fer els plànols de la restauració del Molí d'Aigua de ca s'Amitger, venen a Lluc per inaugurar la seva rehabilitació. El molí està datat en el s. XIV i és dels pocs molins hidràulics que es conserven a Mallorca. Hi assistiren entre altres el Batle d'Escorca i el P. Prior. D'ara endavant es podran fer visites guiades per a grups qualificats.

21. Cloenda a Lluc del Congrés Internacional de Turisme Cultural. Després de dues jornades d'anàlisi, diagnòstic i perspectives de futur del turisme cultural organitzat per la Universitat de les Balears pugen a Lluc un centenar de congressistes que es reuneixen a la Sala de la Santa Figura. 

Després d'una visita guiada als espais d'acollida del Santuari, Pere Muñoz exposa el tema “Turisme Religiós a Mallorca. El projecte del Santuari de Lluc”. El P. Manuel Soler, a continuació, “L'atenció als visitants i peregrins en el Santuari de Lluc”. Pere Fullana “La restauració i la projecció del Santuari  de Lluc en la transició a la modernitat: el programa pastoral i social del bisbe Pere Joan Campins (1898-1915)”. Maria M. Novo “Los conventos de clausura del centro histórico de Palma. Situación actual y potencialidades turísticas”. Wiliam Graves “La casa de Robert Graves de Deià: experiències de turisme cultural”. Beatriz Marín Garcia, ”Investigació en turisme  i fonts de finançament de la Unió Europea”.

L'acte de clausura fou a càrrec de Gabriel Mayol Arbona i Sebastià Serra Busquets .

Segueix l'estada de l'Escolania a Menorca. Aquest matí són rebuts i obsequiats a l'Ajuntament de Ciutadella pel Batle i el Regidor de Cultura. El vespre tenen un concert ambdues escolanies ,de Lluc i Ciutadella a la Catedral de Ciutadella.

22. IIIª Trobada de Confraries de Mallorca. El primer acte és la participació a la Eucaristia de les 11:00 que presideix el P. Antoni Vallespir amb els concelebrants  P. Antoni Cañellas o.c. Delegat de Confraries de la Diòcesi i Mn. Santiago Cortès. Hi participa la Coral de Cant Gregorià que dirigeix Sebastià Melià Mora de Porreres.

Després tenen una assemblea a la Sala de la Santa Figura  amb una conferència del P. Antoni Cañellas “Ésser confrare al segle XXI. Una manera de viure la nostra fe” i “Història de la Setmana Santa Mallorquina” a càrrec de Joan Sansó. Després de dinar tenen un Via Crucis al llarg del Camí dels Misteris.

A la mateixa Missa hi participa el matrimoni d'Inca Joan Estrany i Joana Rotger que celebren amb el seus familiars les noces d'or.

El corredor ciclista Ramon Lorente du la presentalla d'una camiseta del seu club esportiu per demanar protecció a la Mare de Déu pel seu amic accidentat ,Marc Sena que es troba  internat a la U.C.I., en estat greu.

23. Ahir el viatge de retorn de l'Escolania es va anul·lar per la mala mar del canal de Menorca. Aprofiten l'estada per una jornada cultural:_ visita a la naveta dels Tudons i al Santuari del Toro. Al migdia, a Mercadal, participen d'un multitudinari dinar que van organitzar els familiars de l'escolania de Ciutadella.
Tornen sans i estalvis avui, amb el bons records i l'agraïment per les moltes mostres d'afecte que han rebut.

25. Assemblea dels MM. Sagrats Cors. Congregants de les comunitats de Mallorca es reuneixen per una diada de convivència i informació. Presideix el P. Josep Amengual, Delegat del Superior General. Assisteixen a la Salve del migdia i acaben amb un dinar fraternal.

28. El P. Antoni Vallespir celebra el baptisme de les nines Mercè, Aina i Victòria, filles de l'antic blauet Martí Torres Massanet i de Maria Antònia Santandreu Palleres , professora de l'Escolania de Lluc, amb domicili a Santa Margalida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario