Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 2 de abril de 2018

Crònica del març 2018

   Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


 1. Després d'una setmana de neu, aigua i molt de fred –amb temperatures nocturnes d'alguns graus baix zero– avui surt un sol radiant. Per celebrar el Dia de les Illes Balears molta gent puja a Lluc.

A la Missa del migdia hi concelebra Mn. Antoni Dols, Rector de Santa Eulàlia de Palma, que acompanya la seva mare agraïnt la salut a la Mare de Déu després d'una operació de maluc.

7. El P. Manuel Soler ha participat a la XXXIX Trobada de Pastoral dels Santuaris de Catalunya i Balears els dies 5 a 7 d'aquest mes a Manresa.

Membres del grup de Mallorca
Celebració a l'ermita de Viladordis,
prop de Manresa
 Han estat uns dies de reflexió, pregària i diàleg sobre el tema general "Sanctuarium in Ecclesia" que ha definit Mn. Ramon Prat i Pons, Professor de Teologia Pastoral de la Facultat deTeologia de Catalunya. Una altra conferència ha tractat l"Acollida i punt de referència eclesial dels Santuaris" a càrrec del P. David Guindulain S.I. del Centre d'Espiritualitat de la Cova de Sant Ignasi. L'Equip d'acollida del Santuari va fer una interessant comunicació sobre "Acollida en el Santuari de la Misericòrdia".

Visites guiades a La Seu, a la Cova de Sant Ignasi, la Capella del Rapte i altres indrets ignasians de Manresa, amb les celebracions Eucarístiques, completaren uns dies de profunda espiritualitat i projecció pastoral.

9. L'Escolania viatja a Almuñécar i Granada. L' Ajuntament d'Almuñécar ha convidat l'Escolania de Lluc a participar al Festival de Corals Infantils que es celebra els dies 10 i 11 d'aquest mes de març.


Tenen concerts a la mateixa esglèsia d'Almuñécar i a la Catedral de la ciutat de Granada on també participaran amb els cants a la Celebració Eucarística.


En el seu repertori destaca entre altres composicions l' Stabat Mater de Pergolesi acompanyada per cinc  professors instrumentistes (violins, viola, violoncel i orgue). Com és obvi  faran una visita cultural a la ciutat de Granada amb una atenció especial als seus llocs emblemàtics, l'Alambra i el Generalife.

Siurell de Plata a l'Hostatgeria del Santuari de LLuc. Al saló d'actes de la CAEB va tenir lloc el lliurement dels siurells dee plata que atorga anualment l'associació. Els distingits enguany foren els Margers del Consell de Mallorca, l'Hostatgeria del Santuari de Lluc i l'Escola de Pedra en sec del Consell de Mallorca.

El guardó a l'Hostatgeria va ser motivat pel progrés dels últims anys en la qualitat i acolliment de l'hostatgeria. Va rebre el siurell i el diploma corresponent el P. Manuel Soler, en absència del P. Prior. Tingué un breu parlament relatiu al tema i a ell se li encarregà també agraïr els guardons de les altres dues institucions premiades.L'acompanyaren els senyors Juan Antonio Amengual, encarregat de l'hostatgeria, Sebastià Sureda, gerent i Pere Fullana i Rafel Duran, col.laboradors en les tasques de Lluc.


10. Des de l'any 1978 els Missioners de Crist Rei i les Unions Seglars de Sant Antoni Mª Claret (Barcelona) i del Beat Ramon Llull (Mallorca) realitzen anualment una peregrinació al Santuari de Lluc. Enguany commemoren el 40 aniversari d'aquest pelegrinatge i han vengut unes 100 persones representants de tot Espanya; algunes han pujat a peu des de Caimari.

Albert Moragues, Conseller de Presidència en temps del President Francesc Antich va pujat a Lluc amb un grup d'amics jubilats, la majoria menorquins. Estigueren tres dies al Santuari fent excursions pels entorns. El P. Manuel Soler els explicà la història i el funcionament dels diferents departaments del Santuari i Escolania.

16. Amb motiu del 120 aniversari de la fundació a Palma de la congregació de Missioners dels Sagrats Cors a l'esglèsia dels seus titulars es va acollir el " Plant de la Verge del Beat Ramon Llull". L'acte va consistir amb la celebració de l'Eucaristia i a continuació la lectura del Plant amb la interpretació del recitat per Caterina Valriu i Gabriel Camps, amb els interludis musicals cantats per l'Escolania de Lluc. Després es va fer el besapeus a la imatge de Nostre Pare Jesús Abandonat organitzat per la Cofradia de Penitents de Les cinc Llagues amb el seu president Miquel Llabata i els membres portadors del pas.


22. Ve a Lluc un grup de 90 alumnes del Col.legi Ramon Llull d'Inca de Primer d'ESO. Visiten el Santuari , les instal.lacions de l' Escolania i escolten un assaig dels Blauets a la Sala de Música. També participen de la Salve del migdia on són saludats per  la seva visita.

24. Un grup de 12 antics blauets del període  1978-1983 han tingut una trobada d'amistat a Lluc. Han visitat les noves instal.lacions de l'Escolania i han compartit un bon  dinar. El P. Prior i el   P. Gaspar Alemany han estat amb ells.

El P. Gaspar dóna aixopluc, en un dia  intensament plujós, a un grup de 40 escoltes inclosos els seus caps, de Pòrtol. Comparteixen el mateix espai d'acollida un grup de 20 nins i nines amb 5 monitors de l'Escola d'Excursionisme de Sant Cugat (Barcelona).

25. Diumenge del Ram. Malgrat la pluja ve bastant de gent a la Celebració. Fa dos dies que plou de manera suau però seguit seguit; ja són els 205 litres els qui han caigut a Lluc i segueix ploguent...La benedicció dels rams s´ha fet al creuer davant el portal major. Presideix  l'Ofici el P. Manuel Soler i concelebra Mn. Carles Mundet prevere de la Diòcesi de Girona que passarà la Setmana Santa al Santuari.

29. Dijous Sant. Començam el Tridu Pasqual a les 10:00 amb la pregària de Laudes a la Capella del Santíssim que dirigeix el P. Gaspar Alemany. A les 19:00 Concelebració del Sant Sopar del Senyor que presideix el P. Antonio Fernández Cano que ens recorda la institució de l'Eucaristia i l'exemple memorable de Jesús al servei dels germans; a la banqueta del rentapeus: una treballadora del Santuari, una nina petita, un blauet i pares i mares de l'Escolania.

A les 22:00 el P. Manuel Soler ens ajuda a l'Hora Santa a reflexionar i pregar el misteri  de la passió del Senyor.

30. Divendres Sant. El P. Manuel Soler, a les 10:00 dirigeix la pregària de Laudes. A les 12;30 a la basílica representació del  "Plant de la Verge , de la passió i el desconhort que tingué nostra Dona de son Fill", escrit pel Beat Ramon Llull en el segle XIII. Un viacrucis de Jesús comtemplat amb els sentiments del Cor de Maria.


La interpretació, impecable, de Caterina Valriu com a Nostra Dona i de Gabriel Camps com a cronista. L'Escolania, tres violins, un violoncel i un teclat ompliren amb la seva qualitat i emoció els intervals  musicals amb el Stabat Mater de Pergolesi.


A les 19:00  Celebració de la Passió i Mort del Senyor que presideix el P. Manuel Soler. "El missatge del Divendres Sant és un presagi de victòria, aquest sentit amagat en el cor de l'aparent manca de sentit de les injustícies, la violència i la mort que semblen envair-ho tot però no tenen la darrera paraula"

No hay comentarios:

Publicar un comentario