Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

sábado, 6 de octubre de 2018

Crònica del setembre 2018

 Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc

1. Encetam amb el mes l'inici de les festes de La Diada  amb la simpàtica i entranyable vestició de les noves blauetes i nous blauets. A les 19:00 el P. Prior acompanyat dels PP. Hippolyte Voka i Antonio Fernández presideix l'emotiva celebració.


Enguany els nous blauets són: Pau Amengual Figuerola, de Llubí, Ada Cuquerella Lladó, de Santanyí, Ivan Degregorio Gabrielli, de Campanet, Carla Garzón Portillo, d'Inca, i la seva germana  Marta Garzón Portillo d'Inca, Jaume Rado Aguiló, de Caimari i Francesc  Socias Arrom, de Sineu.

A la vegada té lloc el comiat dels blauets que deixen l'Escolania per  haver acabat els estudis: Llúcia Oliver Navarro, de Lluc, Cecília Ilbert Figuerola, de Llubí, Joana Maria Comas Rosselló, de Pollença, Alícia Paulet Prats, de Reims (França) i Francesc Seguí Pérez de Palma.

Al final el Prior els entregà una medalla beneïda de la Mare de Déu de Lluc que els ajudàs com un record dels anys viscuts al Santuari amb la seva protecció maternal i un estímul per a viure els valors cristians que aprengueren.

Després de sopar, com un bon acabatall de la jornada, l' Escolania va oferir un magnífic concert, fruit del curs intensiu de música instrumental. Un obsequi que fou correspost amb inacabables aplaudiments.


3. A l'edició del diari "Ultima Hora" d'avui  hi ha un reportatge sobre la crisi econòmica que afecta a milions d'espanyols i que també afecta als Blauets de Lluc. Enguany l'Escolania disposa de 36 alumnes quan abans es comptabilitzaven una cinquantena. Aquest setembre comencen el curs 5 alumnes quan en anys anteriors eren 10 o 15.

Joan Comas coordinador de l'Escolania reconeix les dificultats per les que passa la institució però assegura que "seguirem apostant per una formació de qualitat i excel·lència". Comas apunta que la carència de peticions es deu a les dificultats que moltes famílies passen actualment i confessa que alguna família haja retirat els seus fills de la institució.

4. En el Consell de Mallorca es reuniren amb Miquel Ensenyat, President del Consell, el P. Ricard Janer, Prior de Lluc, Jesús Martínez, Governador dels Rotaris de Mallorca i Jaume Alemany, President de l'Associació Amics del Camí de Santiago, per a donar a conèixer una nova ruta del Camí de Santiago  que tindria a Lluc el kilòmetre cero. L'acte, que té tots els suports dels esmentats, es presentarà el diumenge 9 de setembre, festa de La Diada al Santuari.

6. Seguint amb el programa de festes a les l9:00 solemne concelebració Eucarística del Tridu de preparació de La Diada que presideix el P. Gaspar Alemany amb la important col·laboració dels Blauets.

A les 19:30 Extraordinari Concert a la Basílica amb una primera part on té el protagonisme l'Escolania  que comença amb la Salve Regina de F.J. Rheinberger, seguint amb l'Ave Maria de Caccini, el Laudate pueri de F. Mendelssohn, Nigra Sum de Pau Casals I Lift my eyes de B. Chilcott. amb l'acompanyament a l'orgue de Rafel Riera, al piano d'Andreu Riera i la direcció de Ricard Terrades.

La segona part va ser tota per l'antiga blaueta, ja reconeguda soprano al món de la lírica: Maria Rosselló acompanyada al piano per Andreu Riera, com sabeu, també antic blauet. El repertori, Venere Bella de J.F. Haendel, La diva de l'Empire de E. Satie i Abril de  E. Toldrà.


La tercera part fou un recital al piano d'Andreu Riera que tocà la Sonata en Sol Major de P. A. Soler, Preludi nº 15 (de la gota d'aigua) de F. Chopin  i el Vals Brillant i la Polonesa heroica també de Chopin. No cal sinó afegir que tots foren premiats amb entusiastes aplaudiments i mostres d'agraïment i felicitacions.

7. A les 19:30 segueix el Tridu de preparació de La Diada amb la concelebració Eucarística que presideix el P. Manuel Soler.

Després de sopar, a les 21:30, el benvolgut amic Bernat Cifre, de Pollença, malgrat les seves dificultats personals, ha volgut pujar a Lluc per afegir-se a la festa i oferir-nos una lliçó magistral sobre el poema de Joan Alcover "La Serra".

Després el professor de viola de l'Escolania, Gabriel Espinosa, juntament amb el quartet de corda PHI, delità l'auditori amb un recital de música de violins i cant. Estava integrat pel primer violí Marta Florit, Catalina Bibiloni (segon violí i soprano), Gabriel Espinosa (viola) i Ibollya Roczas (violoncel).

El quartet PHI, número auri, ens dugué de viatge des del barroc fins a uns tangos de Leslie Taylor i Carlos Gardel. Cridà l’atenció la meravellosa veu de Catalina Bibiloni en les àries de Haendel, Schubert i Puccini. Després de cada peça Gabriel Espinosa explicava el context i l’autor de la composició.

8. Des de les 10:00 a la Plaça dels Pelegrins, les germanes Vaquer amb el seu esforç i simpatia ens presenten una atractiva mostra i venda de rebosteria mallorquina a benefici de la Fundació Concòrdia Solidària.

A les 19:00 la Banda de Música "La Lira Esporlerina" animen  la gent amb un cercavila per a participar amb la Commemoració popular de la llegenda de la Trobada de la Santa Figura de la Mare de Déu de Lluc. Concentració a la placeta del Lledoner i processó amb càntics i llumenetes per la Plaça dels Pelegrins. A continuació, a la basílica es fa la lectura i representació de la Trobada per dos blauets i el cant final dels antics Goigs dels s. XVI "Puix rebem tan gran favors".


A les 22:00 Tradicional Revetla de La Diada amb l'animació dels grup "Balladors de Lluc", la banda de música "La Lira Esporlerina" i els "Xeremiers de Son Roca" amb la participació de balladores i balladors que han vingut de molts indrets de Mallorca  per  a sentir-se protagonistes - i no contemplatius passius - del nostre folklore que ens agermana i identifica com a Poble. A mitjanit l'emotiu comiat a la Mare de Déu amb el cant del Salve Regina.

9. La Diada. De matinada, quan encara fa fosca, arriben  els pelegrins-caminants de la XXXIX Pujada a peu  de la Part Forana que organitza l'Associació d'Antics Blauets. Uns voluntaris els reben vora la Font Coberta amb un càlid acolliment: un tassó de xocolata calenta, galetes i les emblemàtiques mides de la Mare de Déu. Qualsevol lloc és bo per reposar.

A les 08:45 a l'Acolliment del Centenari Celebració Eucarística que presideix el Prior de Lluc, Ricard Janer, amb la col·laboració musical de la Coral d'Antics Blauets que dirigeix  Mn. Vicenç Juan Rubí. Representants de tots els pobles participants, amb els seus batles, fan una vistosa ofrena  de rams de flors i canastres de fruits i productes de la terra al so dels xeremiers i la dansa d'una colla de gegants . Abans el president dels AA.BB., Llorenç Gelabert  feu una salutació  i lliurà un escut de plata als familiars de Bartomeu Melià de Porreres que morí aquest any i fou un gran col·laborador de la Pujada. L'artista Joan  Mariando, autor del  cartell de la Pujada d'aquest any va fer l'ofrena de l'original.

A les 11:00 a la Basílica Ofici Solemne de la Diada presidit pel Bisbe de Mallorca, Mn. Sebastià Taltavull amb els millors càntics dels Blauets i el ball de l'oferta d'una agrupació folklòrica. Les autoritats civils varen estar representades pel President del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat i Pere Perelló, mentre que la Sra. Catalina Cladera va estar present a la Missa de l'Acolliment.


Després es va fer la Inauguració Oficial del "Kilòmetre 0" de la Ruta Jacobea, Camí des del Santuari de Lluc  a Santiago de Compostela promoguda  pels grups Rotarys de Mallorca. A l'acte el Rotarys varen reconèixer els treballs dels Grup Güell, el voluntariat de Protecció Civil i de Jaume Alemany per organitzar des de fa 25 anys la caminada del Camí de Santiago. A un indret del jardí de la Plaça dels Pelegrins es va estrenar un monòlit del "K.0" com indicador de l'inici de la ruta jacobea des del Santuari.


11. Una parella d'italians, prou coneguts per alguns congregants, Ricardo i Rosela, han passat uns dies a Mallorca per celebrar el seu 25 aniversari de noces. El pare de Ricardo és Nando Federici que establí una generosa col·laboració amb les obres dels Missioners SS. CC.  a la Patagònia. El P. Manuel Soler els atén i celebra  la Missa en la qual la parella ha renovat amb emoció  els seus propòsits de matrimoni de seguir junts i fidels tota la vida.

16. Des del divendres vespre fins el diumenge han estat a Lluc 6 diaques menorquins acompanyats pel seu director Mn. Cristòfol Vidal. L’objectiu era el de fer uns dies de recés i reflexió sobre el diaconat permanent amb l'ajuda del degà de La Seu, Mn. Teodor Suau. El diumenge, el Bisbe Sebastià Taltavull va pujar per dinar amb ells.

23. A l'Ofici de les 11:00 presidit pel Titular de l'Escolania, el P. Antonio Fernández es va pregar per l'inici del curs escolar del Col·legi i es presentà el lema d'aquest any: "Omple't de Vida". Hi assistiren el components de l'AMIPA, família, professors i educadors. Després a la sala d’actes es celebrà una Assemblea general on es varen presentar els docents i es va realitzar una dinàmica molt ben rebuda pels mares i mares.


26. S'avança la Missa del migdia per acollir 50 membres de la residència "Huialfàs" de Sa Pobla que anualment visiten la Mare de Déu, assisteixen a l'Eucaristia i a la Salve dels Blauets. Després passen a l'Acolliment del Centenari per a dinar i descansar.

27. A la Missa del migdia compareixen dos grups que peregrinen al Santuari amb la concebuda visita a la Mare de Déu al cambril, Eucaristia  i Salve dels Blauets. Un grup ve de la Parròquia de Santa Eulàlia de Palma  i l'altre esta compost per gent de l'Associació de la Tercera Edat de  Son Sardina, Sa Garriga i Son Espanyol.

30. Uns 80 veïns de Llubí participen a la Missa de les 12:30 que oficia el P. Antoni Fernández. Després tenen un dinar de germanor a l'Acolliment del Centenari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario