Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 22 de diciembre de 2010

Vius amb la Sibil·la (A. Ballester)

Entre l'ús i l'abús, en tractar-se de signes o símbols d'indetitat col·lectiva, hi ha d'haver l'exercici rigorós del seny i de la dignitat. Seny per preservar el valor i la durada emblemàtica de la senya diferencial. Dignitat per no deixar vulgaritzar barroerament aquesta singular senya. S'ha aconseguit, de la Unesco, que fos declarada Patrimoni Intangible de la Humanitat la nostra tradicional i estimada Sibil·la. Enhorabona, però vius amb l'eufòria propagandística, comunicativa.

La Sibil·la, malgrat el seu fascinant origen pagà, pertany a un vell context litúrgic, sagrat i encara que la societat actual, embadalida per la cultura del consum televisiu, defuig els cànons religiosos, litúrgics, la Sibil·la ha estat i és, per funció essencial, un personatge eclesial. Per tant, vius amb la Sibil·la: ara, no l'han de vulgaritzar uns interessos pseudoartístics ni comercials. La Sibil·la, deferentment, al seu lloc. A la categoria que li correspon, la que ha mantingut fins ara entre els mallorquins.


Amb tots els respectes per als organitzadors, em va doldre que, a una ciutat mallorquina, entre la bulla, l'esclator i la cridòria d'un correfoc hi aparegués la greu, apocalíptica, profètica figura de la Sibil·la. És que ara, estalonant-se en l'onada informativa, s'ha de banalitzar una figura honorable, distintiva? Fins ara, la Sibil·la era un cant bellíssim. Serà a partir d'ara un cant comercial? Vius amb la Sibil·la: l'hem de saber estimar

Alexandre Ballester | 22/12/2010 |dBalears.cat

2 comentarios:

  1. No estic gens d'acord amb aquest comentari, no se quin sentit té aquesta opinió jo crec que mai s'ha tractat ni es tractarà amb vulgaritat la sibil.la

    ResponderEliminar
  2. La Sibil·la sempre ha estat estimada i respectada per tots els mallorquins i mallorquines. Tot i que és una figura fortament lligada a l'Església, no hem d'oblidar que forma part de l'art de la música, de la literatura i, per tant, de la cultura. La cultura ha de ser accessible a tothom, per això crec que si ara se'n parla i se'n fa ressò no n'hem d'estar empegueïts. Si la Sibil·la ha estat reconeguda com a part important del patrimoni de tota la humanitat, no és qüestió d'amagar-la. Crec que tothom és conscient que no se n'ha de fer un mal ús.

    ResponderEliminar