Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 16 de marzo de 2011

L’Escolania de Lluc, un exemple


La decisió del Govern balear d’ajudar amb 90.000 euros l’Escolania de Lluc s’ha de valorar per tot el que significa: un obert suport a una de les més preuades senyes d’identitat de Mallorca des de fa molts de segles. L’Escolania és un exemple de fidelitat a la personalitat d’un poble que manté l’essència generació rere generació.

Mallorca ha canviat de manera radical durant les darreres dècades. Ha estat una transformació amb molts aspectes positius, però també molts altres de negatius. La pèrdua de la personalitat pròpia, llaurada al llarg dels segles, és un perill que s’incrementa cada any que passa. Però institucions com l’Escolania de Lluc, fidel a una llengua, una cultura, un estil de formació únics, ens fan veure que, malgrat les dificultats, les columnes del país encara són dretes. En època d’austeritat en la despesa pública, és bo que hi hagi recursos per ajudar els entranyables Blauets i tot allò que signifiquen. És un clar senyal que, passi el que passi, el país continuarà endavant, fidel al llegat dels avantpassats.•

(Editorial del Diari de Balears, 15 de març del 2011)

El Govern injecta 90.000 euros a l’Escolania de Lluc

El conseller de Presidència, Albert Moragues, així ho anuncià ahir en el decurs de la reunió del patronat. L’Escolania té un dèficit pressupostari d’uns 180.000 euros arran de la crisi

Reunió del patronat

El Palau Episcopal de Palma acollí ahir la reunió ordinària del patronat de la Fundació Santuari de Lluc per aprovar l’aportació extraordinària per mantenir l’Escolania, alhora que s’estudiaren els pressuposts que es destinaran a les obres de preservació i manteniment del santuari de Lluc. A la imatge, la presidenta del Consell, Francina Armengol; el bisbe de Mallorca, JesúsMurgui; el conseller de Presidència, Albert Moragues; i el prior de Lluc, Jaume Reynés. A la reunió, també hi assistiren la resta de membres i representants de les insitucions que formen el patronat.

La Conselleria de Presidencia del Govern balear farà una aportació de 90.000 euros per ajudar a sufragar el dèficit de l’Escolania de Lluc, que ascendeix a uns 180.000 euros. Així ho anuncià ahir el conseller Albert Moragues en el decurs de la reunió ordinària del patronat de la Fundació Santuari de Lluc. “Volem que l’Escolania funcioni de la millor manera possible”, va dir Moragues. La Fundació hi aportarà 60.000 euros més.

El problema del dèficit rau en el fet que l’educació musical no està concertada, com sí que ho estan l’Educació Primària i el primer i segon curs d’ESO. Per això, segons indicà el conseller Moragues, el seu departament es farà càrrec dels 90.000 euros que sol·licità l’Escolania –més coneguda com els Blauets–, mentre que la Conselleria d’Educació i Cultura estudia una solució per a l’educació musical.

Moragues també explicà que el Govern, com a membre que és del patronat de la Fundació Santuari de Lluc, té “l’obligació”, perquè així ho estableixen els seus estatuts, de contribuir al “foment de les activitats pròpies de l’Escolania, la promoció de la seva tasca i l’atenció dels infants que la integren”.

Per part seva, el bisbe Jesús Murgui explicà que en la reunió d’ahir un dels punts de l’ordre del dia era aprovar els comptes i un pla demillora per a l’acollida dels visitants del santuari, amés de les aportacions a l’Escolania, que detallà el conseller de Presidència.

Així mateix, i pel que fa a la contribució econòmica de les institucions, Murgui assenyalà que mantindrien les mateixes que en anys anteriors. En aquest sentit, el Govern, a través del departament que dirigeix Albert Moragues, 30.000 euros per a la Fundació per a l’any 2012. Es tracta de la mateixa quantitat que ja va acordar destinar en els pressuposts d’enguany.

Professorat

En l’actualitat, l’Escolania disposa d’un director de música i de quatre professors d’aquesta matèria.

D’aquests, només el director i un professor estan contractats a jornada completa. I és que la crisi econòmica també ha afectat els Blauets de Lluc. Aquest curs acadèmic, l’Escolania té 36 alumnes d’entre sis i catorze anys. Es tracta d’una cifra molt inferior a la dels darrers anys, quan n’hi havia més d’una cinquantena d’inscrits.

De fet, el setembre només començaren el curs escolar cinc alumnes nous, enfront dels entre deu i quinze que ho feien en cursos anteriors. •

Les xifres

300€ és la quota mensual que paguen els alumnes de l’Escolania. Això no obstant, poden optar a una beca del 50%.

24 hores és el temps que els nins i les nines de l’Escolania reben atenció. Des de fa uns anys també poden estar-hi en règim extern.

Text: Margalida Ramis * Foto: Sebastià Amengual (Diari de Balears)

No hay comentarios:

Publicar un comentario