Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 14 de marzo de 2011

Per què escrivim Lluc sense h


Avui contestam la pregunta que ens fan al Facebook perquè pot esser d’interès.

CENTRO TELE (una empresa dedicada des de fa més de 30 anys a les telecomunicacions) demana

Centro-Tele Mallorca "Y porque no escriben su nombre correctamente, como se escribia en el siglo XVIII, se escribia " LLUCH " , si fuese " lluc" , seria del evangelista Lucas y entonces seria "Mare de Deu de Sant Lluc", pero es Mare de Deu de Lluch", Lluch procede de la palabra Aluch (Jerusalem en arabe). Al Cesar lo que es del Cesar y a DIOS lo que es de DIOS

Respon

Gabriel Seguí Trobat

Les raons per les quals el topònim Lluc s'escriu sense -h són les següents:

a) Raó normativa: a les Normes ortogràfiques elaborades per Pompeu Fabra i publicades per l'Institut d'Estudis Catalans el 1913, s'eliminaren totes les -h finals de paraules com "poch", "antich", etc.

b) Raó etimològica: aquesta -h no té justificació en llatí; en efecte Lluc en llatí és lucus; per tant, la -h no té justificació, malgrat que a l'època medieval sovint compareix. És a dir, es tracta d'una pseudoetimologia, amb la voluntat de fer semblar que la paraula és arcaica.

El topònim Lluc, doncs, no ve del nom de persona Lluc, sinó, com he dit, de Lucus, "bosc sagrat". I encara que vengués de l'antropònim Lluc, tampoc aniria amb -h, perquè en llatí Lluc és Luca, és a dir, sense cap -h.

2 comentarios:

  1. Per mi hi ha gat/moix amagat davall la pregunta.

    ResponderEliminar
  2. Gabriel, tens tota la raó! Per fi trobo algú, a part de la meva professora de català, que pensa això. Moltes gràcies per aquesta resposta tant ben feta =D.

    ResponderEliminar